Internationaal ondernemen is een uitdaging. Voor Nederlandse bedrijven die naar het buitenland willen maar evengoed voor buitenlandse winkels die naar Nederland willen. Soms zijn die uitdagingen heel succesvol. Op 19 mei van dit jaar verscheen er een artikel in onder andere Elsevier dat Nederland steeds meer in trek is bij internationale winkels. In 2014 traden achttien buitenlandse winkelketens toe tot de Nederlandse retailmarkt.

Chinese webshops

Het gaat daarbij om fysieke winkels. E-commerce is dan natuurlijk niet weg te denken. Het aantal mensen dat online winkelt, is flink gestegen de afgelopen jaren en stijgt nog steeds. En dan gaat het niet alleen om het zeer succesvolle Zalando uit Duitsland die in Nederland zeer goede zaken doet. Een land dat de laatste jaren haar pijlen richt op Europa en onder andere Nederland, is China. De markt van Chinese webshops groeide van 2003 tot 2013 met gemiddeld 120% meldt het McKinsey Global Institute (MGI). Uit een recent rapport  blijkt de omzet van Chinese webshops  inmiddels 625 miljard dollar te zijn. In het eerste halfjaar van 2015 werd voor ruim 221 miljard dollar aan goederen online verkocht. GrafiekChina

Het grote succes van Chinese webshops

Volgens onderzoek van Mckinsey Global Institute kunnen Chinese webshops in 2020 groter zijn dan de huidige markt in de VS, Duitsland, Groot Britannië en Frankrijk bij elkaar. Een van de redenen van het grote succes dat Chinese webshops kunnen boeken in o.a. Nederland zijn de prijzen, meldt onder andere RTL. Veel Chinese webshops houden de prijzen extreem laag en vaak vragen ze geen verzendkosten, zelfs niet voor artikelen met de laagste prijzen. Er werken vaak zelfs Nederlanders bij sommige Chinese webshops zoals Lightinthebox om de vertalingen zo professioneel mogelijk aan te kunnen pakken. Brancheorganisatie thuiswinkel.org verwacht dat de trend van het kopen bij Chinese webwinkels zich voort zal zetten de komende tijd.

De keerzijde van bestellen bij Chinese webshops

Bestellen bij Chinese webshops heeft ook behoorlijke nadelen. Zo kan het ten eerste heel lang duren voordat de bestelling binnen is. Als je binnen Nederland bestelt, is de aankoop er misschien al de volgende dag. Bestel je bij Chinese webshops dan kan dat wel eens twee tot drie weken of langer duren. Behalve dat is er nog een valkuil. Bestellen lijkt op het eerste ogenblik heel goedkoop, omdat de prijzen laag zijn en er geen verzendkosten worden gerekend bij sommige Chinese webshops. Echter komen er bijv. nog veel verschillende douanekosten bij wat de prijs uiteindelijk hoog kan doen oplopen. Zo heeft RTL uitgerekend dat als een consument een handtas koopt bij een Chinese webshop van op het eerste gezicht 199 euro, er uiteindelijk 304,63 euro afgerekend moet worden. Hier komen dan verzend- en verzekeringskosten bij, omzetbelasting, douanerechten en afhandelingskosten, die vaak nog aan de deur betaald moeten worden Behalve deze punten moeten consumenten zich natuurlijk altijd afvragen of goedkoop duurkoop is. Voor sommige artikelen zal dat niet van toepassing zijn en het is zeer persoonlijk, maar het even snel terugsturen om te laten maken zit er bij de meeste Chinese webshops niet in.

Zijn Chinese webshops concurrentie voor de Nederlandse markt?

Voorbeelden van succesvolle Chinese webshops zijn Alibaba (de grootste ter wereld), AliExpress.com, DX.com, Lightinthebox.com en Miniinthebox. (Consumentenbond) Al deze Chinese webshops verkopen uiteenlopende artikelen zoals mode, elektronica, sieraden, huis- en tuin artikelen en allerlei gadgets. Het is voor Nederlandse ondernemers misschien even schrikken om alle genoemde cijfers te aanschouwen. Maar zoals al beschreven, bestaat het Chinese webwinkel succes ook uit veel nadelen die voor consumenten nog een belangrijke afweging vormen. Een snelle levertijd kan reden zijn om toch gewoon in Nederland te bestellen. Bovendien is het vertrouwen van Nederlanders in verre, buitenlandse webwinkels nog niet altijd optimaal. Zo is internetgigant Alibaba flink in opspraak de laatste tijd over eventueel gerommel met hun cijfers, aldus het Financieele Dagblad.

Consumentenbond over Chinese webshops

De consumentenbond raadt consumenten dan ook niet aan om elektronica van meer dan 22 euro bij Chinese webshops te kopen. Dit omdat je niet of beperkt op garantie hoeft te rekenen en omdat het prijsvoordeel bij duurdere producten tegenvalt door de invoerkosten. Bij thuiswinkel.org komen regelmatig klachten binnen van online shoppers dat ze uiteindelijk bij de deur veel meer betalen dat het prijskaartje op het eerste oog deed vermoeden. (Denk aan het voorbeeld van RTL). Volgens de consumentenbond is dat ook omdat je bij bestellingen onder de 22 euro de bezorger niets hoeft te betalen, maar daarboven moet je vaak aan de deur alsnog verzendkosten, btw  en boven de 150 euro ook nog invoerrechten betalen. Bovendien is volgens de NOS  het totaal aantal mensen dat nu bij Chinese webshops koopt nog iets minder dan 1%. Er lijken dus nog genoeg kansen  waar Nederlandse ondernemers met hun webshop slim op in kunnen spelen om te voorkomen dat China de gehele Nederlandse e-commerce overneemt. Wellicht is er nog geen reden tot paniek, maar wel tot alertheid. Enthousiast geworden maar wel hulp nodig bij de start of uitbreiding van een webshop na het lezen van deze blog? Twijfel niet en neem vrijblijvend contact op.     Â