Het begrip e-commerce roept snel het begrip online winkelen op. Bij deze term gaan de gedachten dan weer vaak naar het kopen van elektronica, kleding of cadeaus. Maar e-commerce is zo veel meer dan dat.

Exponentiele groei van e-commerce kent geen stop

In 2005 gaven consumenten 2,82 miljard euro uit aan online aankopen. In 2014 is dat opgelopen naar 13,96 miljard euro. Dat is bijna een vervijfvoudiging. Cijfers zeggen natuurlijk niet alles, maar het geeft een aardige indruk van welke kant het op gaat en waarom het slim is hier nu in te stappen als dat niet al gedaan is. De kans dat de stijging van deze cijfers door zal zetten is onvermijdelijk. Kijk in een trein, kroeg of welke openbare gelegenheid dan ook om je heen en je ziet een enkeling die níet naar een smartphone staart. Met zoveel mensen die continu toegang hebben tot internet kun je niet langer ontkennen dat e-commerce kansen biedt.

Bepaal uw doel

Het begrip e-commerce kan klinken als tovenarij. Dat is dan ook een van de redenen dat je voordat je een e-commerce campagne opzet, na moet denken over waarom je die campagne op wil starten. Dat klinkt misschien heel logisch in de oren maar dat is vaak wel waar het al mis gaat. Ieder lid van de organisatie moet op een lijn zitten en weten wat de doelen zijn van de e-commerce campagne. Voordat je je doelen kunt bepalen en je strategie op kunt zetten, zul je duidelijk voor ogen moeten hebben waarom je überhaupt gaat beginnen aan e-commerce.

So here are 15 blog post areas that need styling and 30 great examples for you … most of the time their ugly and unnecessary for people who frequent your site.

E-commerce kansen

Zoals eerder beschreven betekent e-commerce niet alleen online winkelen bij een modezaak of een elektronica groothandel. ‘E-commerce is het doen van zakelijke transacties waarbij de interactie tussen de partijen elektronisch plaatsvindt’, zoals de encyclopedie het beschrijft. Dat kan dus ook gaan over verzekeringen, vakanties of bankrekeningen. Het is alsnog een breed begrip maar dat kan juist een voordeel zijn. De kansen die er liggen bij e-commerce, moet je grijpen. Zo lang je maar weet wanneer je door aan het slaan bent.

En uitdagingen

Aan iedere kans kleven ook gevaren. Maar gevaren kunnen gezien worden als uitdagingen. En uitdagingen zijn er om aan te gaan. Een goede e-commerce campagne hangt af van verschillende aspecten. Het begint bij een goede vindbaarheid. Er zijn veel webwinkels maar er zijn er maar weinig die goed te vinden zijn. Door beter vindbaar te worden, zal het verkeer naar de webwinkel groter worden en kun je je omzet uiteindelijk verhogen. Behalve een goede vindbaarheid is het ook belangrijk dat de site overzichtelijk en gebruiksvriendelijk is. Duurt het laden van de pagina’s te lang? Zijn de zoekfuncties onduidelijk of is er geen mogelijkheid om snel selecties te maken? Dan zullen bezoekers al gauw geneigd zijn af te haken.

Google Analytics; Meten is weten

Als je weet hoe en wanneer bezoekers op je site komen en weer afhaken, kun je daar slim op in spelen om op die manier uiteindelijk resultaat te boeken. Door gebruik te maken van bijv. Google AdWords en SEO verkrijg je een belangrijke positie en dankzij Google Analytics kun je blijven volgen hoe je webshop het doet en waar en wanneer het wel goed loopt en waar niet.

E-commerce is geen begrip dat in één zin van de encyclopedie uit te leggen valt. Verschillende factoren kunnen een e-commerce campagne doen maken of breken. Het is belangrijk die verschillende factoren te zien en begrijpen alvorens je te storten in zo’n avontuur.