Voordat we beginnen met het delen van een aantal belangrijke SEO tips voor 2019 willen wij namens Extendure jou een heel gelukkig en gezond nieuwjaar wensen. We hopen op een voorspoedig jaar met veel hoogtepunten, zowel persoonlijk als zakelijk.

Maar nu weer terug naar de orde van de dag. Ook in het nieuwe jaar blijven zoekmachines zich voortdurend innoveren, hierdoor staat er op het gebied van online marketing weer veel te gebeuren. Voor SEO betekent dit bijvoorbeeld aanpassingen in het zoekalgoritme waardoor zoekopdrachten steeds relevanter en waardevoller worden. Wij hebben enkele tips op een rij gezet die in het nieuwe jaar onmisbaar zijn voor je website.

Indexeerbaarheid

Om door zoekmachines opgenomen te worden in de zoekresultaten zal je pagina allereerst indexeerbaar moeten zijn. Dit betekent dat een zoekmachine zoals Google je pagina ophaalt, bestudeerd en vervolgens toevoegt aan zijn index. Maar hoe zorg je ervoor dat je pagina’s indexeerbaar zijn? Dit doe je door een sitemap in te dienen in Search Console. Alle pagina’s die in de sitemap staan worden geïndexeerd. Zijn er pagina’s die je liever niet wilt laten indexeren? Dat kan je deze pagina’s toevoegen aan een robots.txt bestand. In dit bestand geef je aan welke pagina’s je niet wilt laten indexeren. Dit kunnen bijvoorbeeld pagina’s met zoekopdrachten of filterpagina’s zijn.

Dus wil je dat je gevonden wordt via zoekmachines, dan dien je op voorhand vindbaar te zijn.

indexeerbaar

Content

Een onderdeel wat in 2018 al belangrijk was, maar ook zeker in 2019 weer belangrijk zal zijn is content. Want zonder content kunnen zoekmachines niet bepalen waar je pagina over gaat. Maar waar kijken zoekmachines precies naar op gebied van content? Hier een overzicht:

  • Unieke content: Het is zeer belangrijk dat er unieke content op je pagina’s staat, want wanneer meerdere pagina’s dezelfde tekst hebben wordt dit gezien als duplicate content en dit wordt bestraft met een slechtere indexering.
  • Nauwkeurige paginatitels: Zorg voor een unieke paginatitel die beschrijft waar de pagina over gaat.
  • Meta omschrijving hoeft niet ingevuld te worden: de meta omschrijving mag je leeg laten. Wanneer de pagina getoond wordt kiest de zoekmachine zelf een meta omschrijving uit de content die de zoekopdracht bevat. Echter is het wel slim om je meta omschrijving in te vullen, hiermee kan je aangeven wat de bezoeker kan vinden op de pagina. De meta omschrijving is geen ranking factor maar bevordert wel de click-through rate.
  • Speel in op vragen van de bezoeker. Het maakt niet uit wat het onderwerp van je site is, de bezoeker heeft altijd vragen. Speel hier op in door in je content deze vragen te beantwoorden. Veel content (1000+ woorden) is dus een onderscheidende factor mits het relevant is voor de bezoeker.
  • Blijf je content updaten. Content is nooit klaar, blijf inspelen op trends en gebeurtenissen om zo je pagina up-to-date te houden.
  • Longtail zoekwoorden: in de laatste jaren zijn steeds meer mensen gebruik gaan maken van voice search en het aantal groeit nog steeds, het is dus verstandig om hier op in te spelen. Bij voice search wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van (lange) vragen als zoekwoord. Houdt hier met je content dus rekening mee.

Techniek

Ook in 2019 zullen er een aantal technische factoren een rol spelen in de positiebepaling binnen zoekmachines. Een (goede) website kan niet zonder een technisch fundament. Maar wat betekent dit in 2019? Hieronder een aantal technische punten waar je zeker rekening mee dient te houden.

  • Duidelijke navigatiestructuur: hiermee zorg je ervoor dat je bezoekers zich makkelijk door je site kunnen navigeren. Met een overzichtelijke menustructuur met subcategorieën en interne links maak je het voor de bezoeker eenvoudig zich door je site een weg te banen.
  • URL’s met informatie: Maak de URL’s leesbaar en overzichtelijk, zo weet de bezoeker waar hij zich bevindt. Bijvoorbeeld een pagina met Nike kunstgras voetbalschoenen kan een URL slug hebben zoals /voetbalschoenen/kunstgras/Nike. De bezoeker ziet hierdoor meteen waar de pagina over gaat en waar hij zich bevindt in de menustructuur.
  • Structured data: een zoekmachine leest je pagina op een andere manier dan dat je bezoekers dit doen. De zoekmachine ziet een combinatie van woorden en cijfers maar weet niet wat deze combinatie precies betekent. Door deze termen, bijvoorbeeld Breitnerstraat 2B, van een code te voorzien ziet de zoekmachine dat het hier om een adres gaat. Deze codes zijn te achterhalen via schema.org

Mobile first

De toename van het aantal mobiele gebruikers in de afgelopen jaren is natuurlijk geen toeval, er wordt dan ook al een langere tijd gesproken over mobile first. Maar ook in 2019 zal dit een belangrijk punt zijn. We zien steeds vaker dat smartphones gebruikt worden om een zoekopdracht uit te voeren. Dit houdt dus vanzelfsprekend in dat er steeds meer mensen via een smartphone op je site terecht komen, dit betekent dat je website responsive dient te zijn. Je website dient zich dus aan te passen aan het scherm waarop die bekeken wordt.

content tips

Conclusie

Wil jij in 2019 ook meer gratis bezoekers op je website? Neem dan SEO op in je internetstrategie. Aan de hand van bovenstaande tips zal je website een stuk beter vindbaar zijn.

Opzoek naar een SEO Eindhoven marketingbureau die u verder helpt? Neem vrijblijvend contact op