Groei van mobiele sites

Onze mobiele telefoon is tegenwoordig misschien wel het eerste wat je pakt als je naar buiten gaat, zonder telefoon voelen we ons naakt. We doen bijna alles op onze telefoons. Waar onze telefoons eerst alleen voor appen en social media werden gebruikt is er een duidelijke trend te zien dat er ook steeds meer gescrollt wordt op het internet via onze mobiele telefoons, zo is ruim de helft van de website bezoekers afkomstig van de telefoon. Men gaat ervan uit dat dit percentage blijft groeien. Dus mobile first!

1 Step 1

Download Mobile first

Laat je gegevens achter in het onderstaande formulier en kom er gratis achter waarom mobile de toekomst is. 

reCaptcha v3
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right

Mobile first, wat is dat?

Mobiele websites zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik op smartphone en tablets. Tegenwoordig ligt er een cruciale rol bij de ontwerpers om ervoor te zorgen dat de wensen van de bezoekers wordt voorzien. Een strategie die hiervoor wordt gebruikt is ‘mobile first’. Mobile first betekent dat de mobiele website en bijbehorende content als eerst wordt geïndexeerd door Google, dus eerder dan de desktop versie. Google indexeert al steeds vaker de mobiele site eerder dan de desktop versie. Dus heb je een verschillende site voor de mobiele versie dan voor de desktop versie en staat hier minder concrete content op neem je het risico minder hoog gerankt te worden door Google.

Wil je weten of jouw site mobielvriendelijk is, dan kun je dat eenvoudig controleren via de mobile friendly test van Google. Je hoeft alleen de URL in te vullen en Google checkt of de pagina goed zichtbaar is op een smartphone en tablet.

Mobile first en responsive webdesign

First webdesigns

Een first webdesign houdt rekening met verschillende soorten apparaten zoals computers, tablets en smartphones. Er hoeft dus geen aparte website per apparaat gemaakt te worden want het design past zich automatisch aan aan het scherm. Het grote voordeel hiervan is dat de website één keer ontwikkeld hoeft te worden. Als alles goed wordt geïmplementeerd biedt de first website een optimale klantvriendelijkheid, zowel voor kleine als grote schermen. Het is wel verstandig om van klein naar groot te werken, dus van smartphone naar desktop, zo weet u zeker dat de site goed werkt op de kleine schermen. Doet u dit andersom dan heeft u snel een drukke en overvolle homepagina die op mobiel onleesbaar is.

Om mobile first nog meer aandacht te geven kan je ook voor een Progressive Web App. Consumenten hoeven geen app te downloaden maar wanneer zij je website bezoeken zullen ze wel het gevoel hebben dat ze een app gebruiken. Een groot voordeel van een Progressive Web App is dat de gebruiker na twee bezoeken de vraag krijgt of ze een snelkoppeling willen. Dit kan het aantal bezoeken op je website vergroten.

Laadsnelheid laag met mobile first

Het fijne van een telefoon is de beschikbaarheid van internet, namelijk altijd en overal, maar dit houdt ook in dat men zo snel mogelijk op de juiste site wil zitten. Wanneer de laadsnelheid van je site te lang is zal de bezoeker heel snel overgaan naar de volgende site. Nog sneller dan wanneer de bezoeker je bezoekt via de desktop versie. Daarom is het belangrijk dat naast de first ook de laadsnelheid erg laag is. Wil je meer leren over hoe je de laadsnelheid van jouw pagina kan verbeteren, lees het in een van onze vorige blogs.

Natuurlijke taal

Een steeds groter wordende trend is de voice search, dit is wanneer de zoekopdrachten spraakgestuurd zijn. Dit is belangrijk om te weten wanneer je teksten gaat schrijven voor op jouw site. Omdat de zoekopdrachten steeds vaker spraakgestuurd zijn zullen de zoekopdrachten (meer longtail) er ook anders uit komen te zien. Daarom is het belangrijk dat wanneer je gaat schrijven je vooral een natuurlijke taal en zinsopbouw gebruikt, des te groter is de kans dat men vindt wat ze zoeken.

Conclusie van mobile first

Google indexeert steeds vaker jouw mobiele site voor de desktop versie dus wordt je mobiele website nog belangrijker dan dat het al was. Zorg er dus voor dat je website goed werkt op mobiele versies. Begin daarom met het opzetten van je website van klein naar groot (mobiel naar dtp). Wat ook belangrijk is, is dat de taal die je gebruikt op de website een natuurlijke flow heeft en dat de pagina’s snel geladen worden. Dit zal je helpen jouw site mobile proof te maken.

Vraag of opmerking over dit blog? Kom in contact met één van onze SEO specialisten in Eindhoven

Benieuwd naar meer zoekmachine optimalisatie tips om hoger in Google te scoren?

Zie onze gerelateerde blogs:

Vrijblijvend brainstormen over jouw groeimogelijkheden op gebied van mobile first? Laat je gegevens hier rechts achter en we nemen zo snel mogelijk contact op.