Waarom mobile first de toekomst is!

Groei van mobiele sites

Onze mobiele telefoon is tegenwoordig misschien wel het eerste wat je pakt als je naar buiten gaat, zonder telefoon voelen we ons naakt. We doen bijna alles op onze telefoons. Waar onze telefoons eerst alleen voor appen en social media werden gebruikt is er een duidelijke trend te zien dat er ook steeds meer gescrollt wordt op het internet via onze mobiele telefoons, zo is 1/3 van de website bezoekers al afkomstig van de telefoon. Men gaat ervan uit dat dit percentage blijft groeien. Dus mobile first!

Mobile first, wat is dat?

Mobiele websites zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik op smartphone en tablets. Tegenwoordig ligt er een cruciale rol bij de ontwerpers om ervoor te zorgen dat de wensen van de bezoekers wordt voorzien. Een strategie die hiervoor wordt gebruikt is ‘mobile first’. Mobile first betekent dat de mobiele website en bijbehorende content als eerst wordt geindexeerd door Google, dus eerder dan de desktop versie. Google indexeert al steeds vaker de mobiele site eerder dan de desktop versie. Dus heb je een verschillende site voor de mobiele versie dan voor de desktop versie en staat hier minder concrete content op neem je het risico minder hoog gerankt te worden door Google.

Wil je weten of jouw site mobielvriendelijk is, dan kun je dat eenvoudig controleren via de mobile friendly test van Google. Je hoeft alleen de URL in te vullen en Google checkt of de pagina goed zichtbaar is op een smartphone en tablet.

Mobile first en responsive webdesign

Responsive webdesigns

Wat belangrijk is bij deze strategie is het ontwerpen en bouwen van een responsive website. Een responsive webdesign houdt rekening met verschillende soorten apparaten zoals computers, tablets en smartphones. Er hoeft dus geen aparte website per apparaat gemaakt te worden want het design past zich automatisch aan aan het scherm. Het grote voordeel hiervan is dat de website één keer ontwikkeld hoeft te worden. Als alles goed wordt geïmplementeerd biedt de responsive website een optimale klantvriendelijkheid, zowel voor kleine als grote schermen. Het is wel verstandig om van klein naar groot te werken, dus van smartphone naar desktop, zo weet je zeker dat de site goed werkt op de kleine schermen. Doe je dit andersom dan heb je snel een drukke en overvolle homepagina die op mobiel onleesbaar is.

Laadsnelheid

Het fijne van een telefoon is de beschikbaarheid van internet, namelijk altijd en overal, maar dit houdt ook in dat men zo snel mogelijk op de juiste site wil zitten. Wanneer de laadsnelheid van je site te lang is zal de bezoeker heel snel overgaan naar de volgende site. Nog sneller dan wanneer de bezoeker je bezoekt via de desktop versie. Daarom is het belangrijk dat naast de responsive ook de laadsnelheid erg laag is. Wil je meer leren over hoe je de laadsnelheid van jouw pagina kan verbeteren, lees het in een van onze vorige blogs.

Natuurlijke taal

Een steeds groter wordende trend is de voice search, dit is wanneer de zoekopdrachten spraakgestuurd zijn. Dit is belangrijk om te weten wanneer je teksten gaat schrijven voor op jouw site. Omdat de zoekopdrachten steeds vaker spraakgestuurd zijn zullen de zoekopdrachten (meer longtail) er ook anders uit komen te zien. Daarom is het belangrijk dat wanneer je gaat schrijven je vooral een natuurlijke taal en zinsopbouw gebruikt, des te groter is de kans dat men vindt wat ze zoeken.

Conclusie

Google indexeert steeds vaker jouw mobiele site voor de desktop versie dus wordt je mobiele website nog belangrijker dan dat het al was. Zorg er dus voor dat je website goed werkt op mobiele versies. Begin daarom met het opzetten van je website van klein naar groot (mobiel naar dtp). Wat ook belangrijk is, is dat de taal die je gebruikt op de website een natuurlijke flow heeft en dat de pagina’s snel geladen worden. Dit zal je helpen jouw site mobile proof te maken. Heb je ondersteunig nodig met dit proces? Neem contact op en we bespreken samen de mogelijkheden.

2018-10-18T15:30:38+00:00