In eerdere blogs hebben we al vaker trends en ontwikkelingen binnen de online wereld aangegeven. Om de snelle groei nog maar eens te benadrukken willen we je toch nog een keer een aantal cijfers presenteren. In 2012 kocht 64% van de bevolking (van 12 jaar en ouder) iets online. In 2017 lag dit aantal op 76%. Een significante groei waarvan verwacht wordt dat deze groei alleen maar toeneemt in 2018 (bron CBS statline). We kopen vaker online, maar ook het gemiddelde aankoopgedrag is iets toegenomen. In 2016 deed 23% aankopen tussen €100 en €500 terwijl dat percentage in 2017 op 25% lag.

online shopgedrag

Online aankoopgedrag

Maar wat kopen we dan voornamelijk online? Voorop gesteld is dat er tegenwoordig (bijna) alles online gekocht kan worden. Groot, klein, duur, goedkoop, voor ieder product/dienst is wel een aanbieder die er een webshop van heeft. Natuurlijk logisch gezien de eerder genoemde cijfers. En een groot voordeel van een webshop is dat je bijvoorbeeld geen duur winkelpand nodig hebt. Om terug te komen op populaire producten die door consumenten veel online gekocht worden presenteert het CBS de onderstaande grafiek:

cijfers online aankopen

Grafiek van het online aankoopgedrag door consumenten: (bron: CBS)

Zoals je ziet zijn de meest verkochte categorieën fysieke producten met als onbetwiste nummer 1 kleding/sportartikelen. Daar net onder staan diensten zoals reizen en tickets (die als PDF bestand via de mail gestuurd worden). Dat betekent dat er voor de verpakkingsindustrie veel werk aan de winkel is want de consument verwacht dat zijn bestelling onbeschadigd bij hem/haar geleverd wordt. Helaas gaat dit niet altijd op. De nummer 3 klacht bij online shoppers was in 2017 toch nog ‘’ beschadigde of verkeerde goederen ‘’ (nummer 1 klacht is een te late levering en nummers 2 zijn technische problemen, bron: CBS). Dat is voor webshop eigenaren erg jammer aangezien je op deze manier (die absoluut verholpen kan worden) onnodig klanten kan verliezen. Stevig verpakkingsmateriaal van goede kwaliteit is dus gewenst.

 

Bedrukte dozen op maat

Een ander puntje waar vooral bezorgdiensten en leveranciers mee zitten is dat producten vaak in veel te grote dozen verzonden worden. Hierdoor hebben ze minder ruimte in hun bus terwijl de doos voor 60% gevuld is met opvulmateriaal. Daarom is het voor zowel webshop eigenaren (besparen op opvulmateriaal) als bezorgers (hebben meer opslagruimte over) belangrijk dat dozen op maat gemaakt kunnen worden. En uiteindelijk is het voor de belevingswereld van de consument ook fijner als de doos overeenkomt met de grootte van het bestelde product. Je zult zelf ongetwijfeld ook wel doos opgemaakt die uiteindelijk voor meer dan de helft met lucht gevuld was. Toch een klein baalmomentje.

Tevens kan een webshop verpakking ook als visitekaartje gebruikt worden. Een bedrukte doos met gave print erop geeft extra uitstraling aan je bedrijf en voegt een extra dimensie toe aan de beleving van de consument wanneer hij/zij zijn pakket ontvangt.

bedrukte dozen op maat

Het belang van webshop verpakkingen is dus groter dan menigeen denkt en wordt dus vaak onderschat. Een bedrukte doos op maat van de beste kwaliteit is dé oplossing. En je hoeft je geen zorgen te maken dat je met grote overschotten komt te zitten want zoals je in de eerste alinea al las, het aantal online shoppers stijgt nog steeds jaarlijks.