De e-commerce branche is momenteel helemaal hot. Het aantal webshops blijft groeien, de jaarlijkse omzet uit online verkopen stijgt en bezorgdiensten hebben het drukker dan ooit. E-commerce zit al een paar jaar in de lift. Hoe zorg je er dan voor dat jouw website op een positieve manier opvalt in de organische zoekresultaten ten opzichte van concurrenten? We geven je een aantal concrete tips die je meteen kunt toepassen;

Zoekwoordonderzoek als basis

De eerste stap in het onderscheiden op je concurrenten is om content te maken naar waar jouw doelgroep op zoek is. Maar hoe weet je waar je doelgroep op zoek naar is? Door het maken van een zoekwoordenonderzoek weet je precies hoeveel de consument maandelijks zoekt op één bepaalde term in Google. Door content te maken die aansluit op de zoekwoorden van je doelgroep wordt je zowel interessant voor Google als voor koopgerichte klanten. Houd hierbij wel rekening met de intentie van de klant. Mensen die een generieke term gebruiken zitten in een andere fase van de marketing funnel dan mensen die een hele specifieke term intypen. Mensen die bijvoorbeeld zoeken op de term “schoenen” zijn vooral aan het oriënteren. Gebruiken ze de term “Nike air max one heren ‘’ dan zijn ze echt specifiek op zoek naar een bepaald type en weten ze wat ze willen.

Een goede tip hierin is om te werken vanuit de homepage. Welke zoekwoorden zijn relevant voor jou, de consument en de homepage? De overeenkomende zoekwoorden zijn de focus van jouw homepage. Vervolgens doe je dit met je categoriepagina’s , subcategoriepagina’s en je populairste producten. En let er op, hoe specifieker het zoekwoord, hoe hoger de koopintentie.

Interne links om te navigeren door je site

Het is cruciaal dat de bezoeker je website binnen enkele seconden begrijpt. Vragen zoals wat voor webshop het is en wat je verkoopt moeten duidelijk zijn binnen die seconden. Nu je de bezoeker binnen hebt komt de volgende stap, hoe krijg je hem of haar naar je belangrijkste pagina’s? Met een goede linkstructuur kan de gebruiker, vanuit de homepage, navigeren naar categoriepagina’s en door naar de productgroepen. De pagina’s waar de gebruiker het gemakkelijkst komt, door middel van interne links, wordt ook als belangrijkste beschouwd door Google. Zorg er dus voor dat je belangrijkste pagina’s de meeste links ontvangen, zodat je bezoekers stuurt naar de belangrijkste pagina’s op je website. Dit zorgt ervoor dat de gebruiker met een minimaal aantal klikken op productniveau uitkomt en eventueel over kan gaan tot aankoop.

Webshop onderscheiden navigeren

Maak ijzersterke productomschrijvingen

Voor je organische vindbaarheid op productniveau zijn er een aantal quick wins door te voeren. Allereest is een ijzersterke en unieke productomschrijving hierin van belang. Voor e-commerce websites is het voor de organische vindbaarheid relevant om zoveel mogelijk productinformatie te formuleren, vooral voor de producten waar je op gevonden wilt worden. Andere tips voor goed presterende productpagina’s zijn:

  • Vermijd dubbele content, iedere pagina moet van Google uniek content bevatten
  • Schrijf goede en unieke titels en Meta omschrijvingen om bezoekers binnen te halen
  • Gebruik unieke H1 koppen die het liefst een zoekwoord bevatten
  • Schrijf alt teksten, dit is een korte omschrijving van de afbeelding

Verhoog je paginasnelheid

Hoe lang wacht jij voordat een website die je niet kent geladen is? Daarom is het zeer belangrijk dat je een website hebt die meteen reageert. Let daarbij op dat soms de helft van je websitebezoekers via mobiel binnenkomen. Naast dat je website dus ook mobielvriendelijk moet zijn, moet die ook snel laden op mobiel. Omdat we massaal zoekopdrachten op onze mobiele telefoons uitvoeren heeft Google de snelheid van een website een belangrijke factor gemaakt in de ranking van websites. Dus je kunt oneindig veel content en producten plaatsen op je website, maar als die niet snel genoeg laadt is de kans groot dat je niet goed gaat ranken. Dat is zonde. Ben je benieuwd hoe de snelheid van je website er nu voor staat? Doe dan de test met Google Pagespeed Insights.

Mobiele snelheid

SSL beveiliging

Vele websites zijn al goed beveiligd, maar toch komen we nog regelmatig websites tegen die niet SSL beveiligd zijn. Een website, en vooral een webshop, scoort flink wat negatieve punten in de ogen van Google op het moment dat website niet HTTPS beveiligd is. Doordat webshopbezoekers inloggegevens achterlaten vinden klanten het ook niet fijn als die gegevens niet goed beveiligd zijn. Hoe herken je een SSL beveiliging? Als er voor de domeinnaam https; staat vermeld.

Klantbeoordelingen om vertrouwen uit stralen

Misschien heb je een webshop die nog niet profiteert van een hoge naamsbekendheid. Het is dan wel belangrijk om vertrouwen uit te stralen naar je websitebezoeker zodat ze over kunnen gaan tot aankoop. Iedere webshop kan zeggen dat ze goede producten afleveren, maar niet iedere webshop kan zeggen dat ze al talloze tevreden klanten hebben. Daarom is het belangrijk om reviews te verzamelen van klanten en die te gebruiken op de website. Google pikt vanzelf op als er positieve reviews binnenkomen en kan die dan eventueel in de zoekresultaten laten zien. Dit heeft weer een positief effect op de Click-through-rate op jouw pagina’s en dit kan weer leiden tot meer omzet.

Klantbeoordelingen

Klantvriendelijke design 

Een zeer groot percentage van jouw webshopbezoekers gaan mobiele gebruikers zijn. Dus het is belangrijk dat je webshop een responsive design heeft, waardoor je webshop op ieder platform gemakkelijk te gebruiken is. Een responsive design houdt in dat het design zich aanpast aan de grootte het scherm.

Vraag of opmerking over dit blog? Kom in contact met één van onze SEO specialisten in Eindhoven