Ben jij startend met online marketing en je helemaal aan het verdiepen in de wereld van zoekmachineoptimalisatie? Dan is dit artikel iets voor jou. In dit blog gaan we dieper in op de tool die inzicht geeft in hoe Google je website crawlt en indexeert. Vroeger heette de tool ‘’ Webmaster tools ‘’, maar omdat steeds meer marketeers en hobbyisten er mee gingen werken werd de naam veranderd in ‘’ Search Console ‘’.  Vandaag de dag wordt de tool dus niet alleen door IT’ers en beheerders gebruikt maar door een veel groter publiek.

Waarom Search Console gebruiken?

Natuurlijk staat het succes van je website in contrast met het aantal bezoekers. En dit realiseer je vanzelfsprekend door goede zoekresultaten. Er zijn online genoeg tools te vinden om bepaalde onderdelen van je site te testen en Search Console (SC) geeft je inzicht in hoe zoekmachines jouw site lezen en wat je hier aan kunt verbeteren. Het is een gratis tool die je eigenlijk verplicht dient te gebruiken wanneer je online succes wilt boeken.

Hoe werkt het?

Voordat je aan de slag kunt gaan met SC dien je wel je website te koppelen. De manier die door Google wordt aanbevolen is via een trackingcode in het <head> gedeelte van je pagina. Zie afbeelding:

Search console koppelen

Echter zijn er ook nog andere manier om website aan SC te verbinden:

earch console koppelen methoden

Tip: verifieer je pagina met www. en zonder www.

Welke informatie haal je uit SC?

Search Console bestaat uit verschillende onderdelen en die elk ook weer zijn onderverdeeld in subcategorieën. Deze onderdelen zijn:

  • Zoekopmaak
  • Zoekverkeer
  • Google-index
  • Crawlen

Zoals de titels al verraden kun je per kopje bepaalde feiten bekijken/aanpassen. We nemen de belangrijkste onderdelen met je door:

Zoekopmaak:

Om de inhoud van een pagina te bepalen heeft Google hulp nodig van deze gestructureerde gegevens zodat het kan bepalen welke informatie er in rich snippets te zien is. Een voorbeeld hier van is het toevoegen van de beoordeling aan het zoekresultaat.

rich snippets

Via ‘’ gegevens markeren ‘’ kun je ook zelf snel handmatig rich snippets toevoegen aan je zoekresultaat zoals reviews, adres of telefoonnummer.

Met ‘’ HTML verbeteringen ‘’ krijg je overzichtelijk te zien welke aanpassen qua meta omschrijving en paginatitel worden geadviseerd om de gebruikerservaring te versterken.

HTML verbeteringen

Dit zijn quick wins voor je online zichtbaarheid en het voorkomen van duplicate content dat een slechte invloed heeft op je ranking.

De koppeling met mobiele zoekresultaten zie je in het onderdeel ‘’ Accelerated Mobile Pages ‘’. Accelerated mobile pages worden mobiel sneller geladen en zijn onmisbaar.

Zoekverkeer:

Meer informatie over je bezoekers is te lezen in het onderdeel ‘’ zoekverkeer ‘’. Via het uitgebreide ‘’ zoekanalyse ‘’ krijg je inzichtelijk hoe en wat je bezoekers naar je website heeft geleid. Zie welke zoekwoorden mensen gebruikt hebben of via welk apparaat ze naar je pagina zijn gekomen. Door middel van filters haal je hier heel zeer nuttige informatie uit. Een zeer belangrijk onderdeel om je zichtbaarheid te checken en SEO kansen te ontdekken.

zoekanalyse

Je linkprofiel wordt weergeven bij ‘’ Links naar uw site ‘’. Bekijk van welke site de mensen links naar jouw pagina heeft. Via ‘’ Interne links ‘’ zie je welke pagina’s de meeste interne links hebben en waar deze vandaan komen. Ook hier haal je interessante feiten uit.

Heb jij een internationale website? Met ‘’ internationale targeting ‘’ zie je in welke landen je pagina actief is en welke land tags hier aan zijn gekoppeld om de pagina weer te geven met de juiste taal en geografische gegevens.

‘’ Mobiele bruikbaarheid ‘’ laat je zien of je pagina eventuele mobiele fouten heeft en wat deze fouten betekenen.

Kortom, om meer te leren over je bezoekers is het onderdeel zoekverkeer erg interessant.

Google Index

In dit hoofdstuk is af te lezen hoeveel pagina’s Google geïndexeerd heeft en welke pagina’s bewust niet geïndexeerd worden. Onder ‘’ indexeringsstatus ‘’ is het totale aantal URL’s dat op je site staat en is toegevoegd aan de index. De ‘’ geblokkeerde bronnen ‘’ geven aan welke pagina’s er dus niet worden weergegeven in Google.

Crawlen

Voordat een pagina geïndexeerd worden dient deze door Google gecrawled te worden. Dit betekent dat er een van de spiders je pagina kan bereiken en er vervolgens waarde aan kan geven.

In ‘’ crawlfouten ‘’ is dus te zien tegen welke fouten de spider loopt bij het crawlen van je site. Met de ‘’ crawlstatistieken ‘’ zie je de activiteiten van de spider van de afgelopen 90 dagen. Hoeveel pagina’s zijn er dagelijks gecrawled, hoeveel kilobytes zijn er dagelijks gedownload en hoe lang duurt dit. Hoe sneller je website laadt, hoe beter dit is voor de bezoeker. Dus houdt dit overzicht regelmatig in de gaten.

‘’ Fetchen als Google ‘’ geeft aan hoe Google je website ziet en kun je een nieuwe indexering aanvragen. Handig wanneer je een belangrijke aanpassing gedaan hebt aan de een pagina. Hier zijn wel maandelijkse limieten aan gekoppeld/

De ‘’ robots.txt tester ‘’ geeft je de mogelijkheid om het robots.txt bestand aan te passen. Dit zijn de pagina’s die je niet wilt laten indexeren zoals de inlogpagina’s of zoekopdrachten via de zoekbalk. Ook kun je testen of bepaalde pagina’s geblokkeerd zijn.

‘’ Sitemaps ‘’ kan vergeleken worden met de inhoudsopgave van een boek. In de sitemap staan alle pagina’s waar je website uit bestaat. Deze kan hier toegevoegd worden.

Search Console is een zeer waardevolle tool voor zoekmachineoptimalisatie. Ga hier als beginnend SEO specialist eens rustig voor zitten om je volledig te verdiepen in de mogelijkheden.

Mocht je nog SEO gerelateerde vragen hebben neem dan vrijblijvend contact op met een SEO Specialist van Extendure