Wellicht hoor je er in de wandelgangen al steeds meer over, het stijgende gebruik van Pinterest. Hoe bekend is Pinterest? En waarvoor dien je als ondernemer Pinterest in te zetten? In dit blog lees je alles over het belang van Pinterest voor jouw webshop of website.

Wat is Pinterest?

Pinterest is geen social media platform net als Facebook of Instagram. Het draait bij Pinterest niet om interactie tussen gebruikers, maar om de interesses van één persoon. Dit social media platform is zeer visueel en staat vol met foto’s en andere afbeeldingen, denk aan quotes of infographics. Je kunt het platform zien als een groot online prikbord. Om je direct te laten wennen aan Pinterest zie je hieronder een opsomming van een aantal termen die door de gebruikers regelmatig gebruikt worden. Ook in het vervolg van dit blog ga je verschillende Pinterest termen voorbij zien komen.

Pinterest termen

 • Pinner: een Pinterest gebruiker
 • Pin: Een foto of afbeelding
 • Bord: Een map waarin je verschillende pins overzichtelijk opslaat
 • Repin: De actie waarbij een pinner een pin van een ander op zijn/haar eigen bord opslaat
 • Rich Pin: Een uitgebreide pin met extra informatie zoals een prijsvermelding
 • Pinfluencer: Een pinner met een grote invloed op anderen

De opkomst van Pinterest

Bekijk je het Nationale Social Media Onderzoek 2019 van Newcom dan vallen direct twee dingen op. Facebook zwakt af en social media gericht op beeldcontent, zoals Instagram en Pinterest stijgt.  Als we kijken naar Pinterest zien we dat het kanaal nu 3,5 miljoen gebruikers in Nederland heeft, waarvan er dagelijks maar liefst 734.000 actief zijn. Dit waren er in 2018 nog maar 587.000, een forse groei van 25%. Net zoals bij ieder ander social media platform geldt, op het moment dat er meer gebruikers actief zijn, wordt er ook betere content gedeeld. Dit is een goede rede voor gebruikers om niet alleen actief te blijven, maar ook hun vrienden te vertellen over dit platform. Op Pinterest liggen dus grote kansen voor jouw webshop.

Het voordeel van Pinterest voor webshops

Verkoop je een bepaald product dat visueel sterk is, dan is Pinterest uitermate geschikt om meer traffic naar je webshop te genereren. Iedere pin, foto of afbeelding linkt direct door naar een webshop, blog of andere website. Pinners zijn actief op Pinterest omdat zij vaak een bepaalde interesse of koopintentie hebben. Denk aan iemand die zijn huis gaat inrichten, een grote reis gaat maken of een grote passie heeft voor kleding. Het grote voordeel van Pinterest is dat je als ondernemer een directe link kan toevoegen aan je pins.

Ondanks dat je zelf misschien nog niet actief bent op Pinterest is je doelgroep dat wellicht al wel. Sterker nog, het kan zijn dat je doelgroep al een bepaalde afbeelding of foto van je webshop heeft proberen op te slaan, maar dit nog niet mogelijk is omdat je webshop niet Pinterest vriendelijk is. Je kan dus klanten mislopen. Door een Pinterest Tag toe te voegen aan je webshop kunnen gebruikers elke afbeelding op je webshop of website opslaan in een eigen Pinterest bord.

Pinterest fotografie

5 tips hoe je Pinterest effectief inzet

 1. Zorg voor een overzichtelijk account; maak gebruik van meerdere borden.
 2. Breng leven in je pins; statische productfoto’s worden veel minder gerepind dan een pin met daarop het product in gebruik, onthoudt daarbij wel dat ook gezichten minder populair zijn.
 3. Gebruik zoekwoorden; voeg deze toe in de titel en de beschrijving van je pin.
 4. Maak het persoonlijk; Pinterest is het perfecte platform om te laten zien wie je bent en wat je doet.
 5. Benut Rich Pins; verkoop je een product? Pins met een prijsvermelding zorgen voor meer aankopen dan zonder prijsvermelding.

Adverteren op Pinterest

Sinds maart 2019 is het ook voor de Nederlandse pinners mogelijk om te adverteren op Pinterest. Hiervoor dien je uiteraard wel over een zakelijk account te beschikken. Pinterest heeft het gemakkelijk gemaakt voor websites en webshops aangezien je kunt targeten op onder andere interesses, demografische kenmerken en zoekwoorden. Het platform biedt verschillende vormen van advertenties, zo kun je een advertentie opzetten in de vorm van een standaard pin, maar ook als gesponsorde video. Kies wat het best past binnen jouw doelstelling.

Conclusie

Extendure Pinterest

Ben je gemotiveerd om aan de slag te gaan met Pinterest voor je webshop? Maak dan een zakelijk account aan in Pinterest en ga aan de slag! Mocht je vragen hebben over dit social media kanaal naar aanleiding van dit blog staan wij klaar om deze te beantwoorden.

Klik op de afbeelding hiernaast om naar de Pinterest pagina van Extendure te gaan. Succes met het bouwen van je eigen online prikbord!