Google Analytics is zowel voor de ervaren als onervaren marketeer een bekend begrip. Het programma dat zeer waardevolle informatie genereert is al jarenlang de beste vriend van elke analist. Zo combineer je actuele gegevens met feiten uit het verleden om daar vervolgens kritische conclusies uit te trekken. Nu heeft Google Analytics een update gekregen genaamd Google Analytics Intelligence . In dit blog geven we je tekst en uitleg wat deze update betekent.

Wat is Google Analytics Intelligence en hoe werkt het?

Google Analytics Intelligence is een update die ( negatieve ) gebeurtenissen in de gaten houdt en op basis van de gegevens een op feiten gebaseerde voorspelling doet. ’s Nachts worden dimensies en metrics gescand om te kijken of er onverwachte stijgingen/dalingen komen. En het is vooral handig om dalingen in kaart te hebben zodat je hier direct op in kunt spelen in plaats van dat je deze negatieve trend pas weken later in de gaten krijgt en het al te laat is. Want wanneer de cijfers buiten de verwachte stijging/daling vallen dan slaat Google alarm. De gebeurtenissen zijn op basis van het dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse verkeer. Ook wanneer je onverwachts veel bezoekers hebt krijgt je een melding. Je krijgt dan precies te zien wat het exacte aantal bezoekers is en in hoeverre dit van de verwachte aantal zit.

Ook kun je gerelateerde vragen stellen aan Analytics ( in het Engels ).  Een voorbeeld hiervan is ‘’ Which channel had the highest bounce rate ? ‘’. Analytics Intelligence ( AI ) zal dan een lijst met de kanalen met het hoogste uitstapercentage laten zien. Op deze manier kun je hier als ondernemer dus snel op inspelen en concreet gaan onderzoeken waarom deze kanalen dit vertonen.

Google Analytics intelligence

Intelligence gebruiken

Om de update te gebruiken dien je ingelogd te zijn in Google Analytics. Navigeer vervolgens naar je betreffende view en open je gewenste rapport. Bij de meeste rapporten zit de Intelligence button rechtsboven.

Je kunt inzicht vragen in nieuwe, opgeslagen en gelezen feeds. En op lange termijn begrijpt AI zelf in welke gebeurtenissen jij het meest geïnteresseerd bent.

Ook kun je aangeven hoe intensief je wilt dat Google de Intelligence update gebruikt. Zet je de intensiviteit op hoog dan krijg je bij de kleinste verschuiving al een melding, zelfs wanneer een melding insignificant is. Hoe lager je de intensiviteit zet, hoe onverwachter een trend moet zijn om op te vallen. Het maakt het dus makkelijker onderscheid te maken tussen het belang van data.

Het vragen stellen via AI is ook zeer eenvoudig. Je typt, in het Engels, je vraag in en gedurende het typen geeft Google zelf suggesties zodat je hier meteen op in kunt spelen. Voorbeelden van vragen zijn:

  1. What was the revenue yesterday?
  2. How many new users did we get in August?
  3. What is the average on page for desktop vs. mobile?

Conclusie

Analytics Intelligence is een zeer nuttige update waar je vooral veel tijd mee bespaard. Het geeft je de beste inzichten en speelt in mogelijke gebeurtenissen. Zo ben je als ondernemer een ( negatieve ) trend steeds voor.

Google Analytics intelligence

Opzoek naar een SEO Eindhoven marketingbureau die u verder helpt? Neem vrijblijvend contact op