Zo’n 1,2 miljoen Nederlanders gebruiken nooit het internet. Dat is ongeveer 8% van de bevolking van 12 jaar en ouder. Wel stijgt het internet gebruik nog steeds ten opzichte van 2012. Vooral binnen de groep van 65+ stijgt het internetgebruik nog steeds sterk. Landelijk zijn we van 10% zonder internet gegaan naar 8% in 2015. Ben hier je als online marketeer nog niet op ingehaakt? Grijp dan snel je kans!

Internetgebruikers passeren de 75 jaar

Terwijl bij de groep 65 t/m 74 het internet gebruik al bijna 85% is blijven de 75-plussers nog iets achter. Toch wordt deze groep geleidelijk kleiner. In 2012 maakte 34% van de 75-plussers gebruik van het internet. Over een generatiekloof gesproken. In 2015 is dit al snel toegenomen tot 50%. Zelfs een kleine stijging in het internet gebruik bij de 65-plussers zorgt voor veel nieuwe internetgebruikers te danken aan de landelijke vergrijzing.

Internetgebruik Leeftijden

Internetgebruik onder ouderen

De Nederlanders uit de 65-plusgroep gebruiken het internet hoofdzakelijk voor het opzoeken van informatie en om zaken te regelen zoals internetbankieren. Ook overheidsdiensten zijn steeds vaker alleen nog digitaal te bereiken. De nieuwste trend die te zien is, is dat ouderen steeds vaker op sociale media zitten. Wij verwachten dat het aantal ouderen nog veel verder toe gaat nemen, de nieuwe ouderen (45 t/m 64) kloppen namelijk al aan de deur. Deze groep is nu namelijk al goed vertegenwoordigd op het internet.

Hoe val je in de smaak bij ouderen op het internet?

We hebben een aantal punten waarmee jij direct in de smaak valt bij de Nederlandse senioren. Let ten eerste goed op de privacy en veiligheid. Ouderen maken zich namelijk veel eerder zorgen over hun privacy dan jongeren. Maak ze extra duidelijk dat je website te vertrouwen is en dat hun persoonlijke gegevens en geld in goede handen zijn. Wees dus niet bang om te strooien met keurmerken en badges.

Ouderen zijn eerder bang om iets fout te doen. Iedere pop-up is een virus zullen we maar als stelregel nemen. Zorg daarom voor absolute duidelijkheid in de navigatie. Hoe simpeler, hoe beter. Heb je bijvoorbeeld een webshop, zorg dan vooral bij de oudere doelgroep dat zij zo snel mogelijk door het afrekenproces heen kunnen.

Informatie, informatie, informatie. De ouderen hebben over het algemeen meer tijd om rustig te lezen en verschillende producten te vergelijken. Zorg daarom dat je voldoende informatie verschaft, op verschillende media. Houdt natuurlijk wel rekening met het vorige punt en ‘keep it simple’.

Uit onderzoek is gebleken dat een groot aantal ouderen ochtendmensen zijn. Bij het plannen van je marketingmiddelen heb je hier rekening mee te houden. Verstuur bijvoorbeeld ’s morgens een email campagne en meet hoe veel mensen hem openen. Of stuur eens een social media bericht ’s ochtends de wereld in, wellicht vergroot dit je bereik.

ouderen op het internet

Segmenteer ouderen op het internet niet alleen op leeftijd

Scheer nooit alle ouderen over één kam. De ene groep senioren is de andere niet, segmenteer daarom niet alleen op leeftijd. Er zijn een aantal onderzoeken gedaan naar doelgroepen binnen het segment ‘ouderen’. Zo wordt het steeds duidelijker welke groepen er zijn en hoe ze te benaderen zijn. De ene senior zit bijvoorbeeld liever achter de geraniums, terwijl de andere bij wijze van spreken nog midden in zijn leven staat. Zorg daarom dat je je doelgroep voor ogen hebt, en niet alleen focust op de leeftijd.

Denk niet in het stereotype ‘ouderen’ 

Ben je van plan banners te maken met foto’s van ouderen? Of verkoop je bijvoorbeeld scootmobiels en maak je daar social media posts voor? Denk vooral niet in stereotypes! Dit sluit aan bij het vorige punt en betekent dat een heleboel ouderen zich niet associëren met het stereotype dat bij hun leeftijd wordt geplaatst. Uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht is namelijk gebleken dat het feit dat zij op internet zitten vaak betekent dat deze mensen zich jonger voelen dan ze in werkelijkheid zijn. Bereik deze mensen daarom met foto’s van mensen die net wat jonger zijn dan zij. Hier zullen ze zich eerder meer associëren. Mensen zijn namelijk zo jong als ze zich voelen.

Meer tips of een beetje extra hulp?

Dan kun je vrijblijvend contact opnemen. Je weet ons te vinden!