We gaan even terug naar de basics. Wat zijn datafeeds ook al weer? Datafeeds zijn bestandseenheden die een reeks van producten kunnen bevatten. Dit is meestal een catalogus van een webwinkel, maar hoe belangrijk zijn deze datafeeds tegenwoordig?

Channable

Het Utrechtse bedrijf Channable heeft een managementtool voor datafeeds ontwikkeld. Ze hebben  dus software ontwikkeld die productinformatie van een webwinkel uitleest en tot een datafeed vormt. Vervolgens worden deze datafeeds geoptimaliseerd voor vergelijkingssites en marktplaatsen. Voor de e-commerceplatvormen zoals Magento, Lightspeed en WOOCommerce zijn er speciale plug-ins ontwikkeld die zorgen voor een directe koppeling met bijvoorbeeld Google Shopping of Amazon. Het bedrijf Channable is opgericht door Rob van Nuenen en zijn twee compagnons Robert Kreuzer en Stefan Hospes. Een aantal jaar geleden werd er nauwelijks gebruik gemaakt van responsive designs. Het bedrijf haalde toen de content van websites en vormde dit om tot mobiele sites.

Hoe meer datafeeds, hoe beter?

Tegenwoordig bevat een feed veel meer informatie dan alleen naam, omschrijving en prijs. De regel van datafeeds is hoe meer informatie, hoe beter. Een datafeed bevat tegenwoordig ook informatie over de grootte, kleur, voorraad, marges en belangrijke kenmerken. Er zijn ook Product Information Management-tools op de markt gekomen, maar een PIM is er vooral op gericht om informatie op orde te houden en niet zorgt niet per se  voor een directe koppeling met andere systemen. Een belangrijk onderdeel van de Channable software is dat het de orders en dus de veranderingen in voorraad teruggeeft aan het platvorm. Retailers moeten er nu voor zorgen dat ze de kosten voor de plaatsing op een marktplaats of vergelijksite in de hand houden. Een datafeed is dus niet alleen om informatie door te spelen maar ook om mee te sturen. Bijvoorbeeld schoenen met bepaalde kenmerken worden alleen verkocht op Fashionchick en rokjes staan op stylefruits.nl.

datafeeds

 

Hoe verstandig is het om te verkopen op marktplaatsen? 

Het verkopen van je producten via marktplaatsen levert nauwelijks terugkerende klanten op.  Eigenlijk wordt alleen het merk van het platvorm opgebouwd en niet van de retailer.  Klanten weten op een site als Amazon vaak niet eens bij welke retailer dat ze iets kopen, maar een platvorm als Amazon biedt natuurlijk een miljoenenpubliek. Kortom een goede datafeed is dus belangrijk en met de software van Channable wordt het een stukje makkelijker!

Het volgende doel van Channable is om de software in nieuwe Europese landen te lanceren. Ze willen zich nu richten op Engeland, Frankrijk en Spanje.