Affiliate marketing is een performance-based kanaal, dit betekent dat je betaalt per gehaalde sale of lead. Een affiliate-programma kan webshops helpen hun sales te laten groeien door middel van online-partners. Een groot voordeel van affiliate marketing is dat je in een korte tijd een grote groep consumenten kan bereiken. Waar wel rekening mee gehouden moet worden is dat affiliate marketing een arbeidsintensief kanaal is, het is niet iets wat je op de achtergrond kan laten lopen. Ben jij benieuwd naar hoe je affiliate marketing het beste aan kan pakken? Hier kan je 5 tips lezen hoe.

Opbouwen en onderhouden van relaties

Wat zeer belangrijk is bij affiliate marketing is het opbouwen en onderhouden van relaties. Dit begint natuurlijk door bereikbaar te zijn en, zeker op het begin, intensief contact te hebben met jouw online-partner. Is er uiteindelijk een goede relatie ontstaan, dan kunnen zowel de adverteerder als de affiliate hiervan profiteren. De adverteerder en de affiliate kunnen informatie delen waardoor de partnership nog beter kan gaan werken en uiteindelijk beide partijen meer omzet zullen gaan draaien, en dat is uiteindelijk waarvoor je het doet.

Transparantie naar je online partner

Bij affiliate marketing werk je nauw samen met een online partner, en een partnership werkt alleen goed wanneer beide partners transparant zijn naar elkaar. Zowel transparantie over de voorwaarden als over de resultaten. Denk bijvoorbeeld aan het doorgeven wat de reden is waarom een consument een bestelling heeft geannuleerd. Wanneer beide partners weten wat de reden is, kunnen jullie allebei hier de volgende keer rekening mee houden. Hierdoor zal het vertrouwen in elkaar groeien en zal jullie relatie nog beter worden.

Een duidelijk conversiepunt

Bij affiliate marketing stuurt een affiliate consumenten door naar jouw webshop. Deze affiliate is volledig afhankelijk of de doorgestuurde consument ook uiteindelijk een product bestelt. Om maximaal te profiteren van een goede affiliate is het dus zeer belangrijk dat je site zo geoptimaliseerd is dat consumenten eenvoudig en snel producten kunnen bestellen. Wanneer dit niet het geval is, en dus de affiliate geen profijt heeft van jullie partnership zal er minder moeite gedaan worden voor jouw webshop. Maar bestellen veel consumenten bij jou, dan zal de affiliate hier meer profijt van hebben en er ook meer aandacht in steken.

Commissie is niet alles

Veel mensen denken dat het voor de affiliate alleen om de hoogte van de commissie gaat. Echter is de hoogte van de commissie alleen niet het belangrijkste. Je kan als webshop de hoogste commissie geven, maar wanneer je aanbiedingen en conversie slecht zijn zal de affiliate, en dus ook jouw webshop, er niks aan hebben. Daarom is het belangrijk dat je aanbiedingen en conversies zo goed mogelijk zijn, wanneer dit het geval is hoeft de commissie niet extreem hoog te zijn en zullen beide partijen er meer uit halen.

De techniek achter affiliate

Om ervoor te zorgen dat affiliate ook daadwerkelijk werkt, moet de techniek kloppen. Zorg er dus voor dat de tracking-pixel goed geplaatst is op de bedankpagina. En dat als je een nieuwe bedankpagina gaat maken, je de tracking-pixel ook meeneemt. Dit is belangrijk voor je affiliatepartner en niet direct voor jouw webshop. Maar zoals je eerder al hebt gelezen is het onderhouden van je relatie zeer belangrijk, en dit punt is hierin zeer belangrijk.

Heb je nog vragen over affiliate marketing of ben jij benieuwd of affiliate marketing de juiste online marketing strategie voor jou is? Neem dan gerust contact met ons op en wij helpen u graag verder.