Google shopping
17 oktober 2017
Leestijd: 3 min
Door: Extendure

5 Google Shopping tips voor meer resultaat

In dit Extendure blog geven we je graag wat tips voor het opstellen van effectieve Google Shopping campagnes. We gaan er voor deze tips even van uit dat de product feed goed is aangevuld met productinformatie en dat het Google Merchant Center account goed is ingesteld. Mocht je hier eerst naar willen kijken dan kun je het beste beginnen met deze tips voor de perfecte Google Shopping feed.

Bied anders op verschillende producten

We zien wel eens Google Shopping campagnes voorbij komen waarbij alle producten uit een webshop staan ingesteld op hetzelfde bod. Daardoor laat je veel kansen liggen om het beste resultaat te behalen binnen je campagne. Om te starten kun je bijvoorbeeld een verdeling aanhouden op basis van de categorie indeling van een webshop. Dit is vaak eenvoudig op te zetten door te kiezen voor een splitsing op basis van de ‘Productgroep’.

Mac freelancer macintosh macbook 401851

Maak gebruik van campagne prioriteiten

Het gebruiken van verschillende campagne prioriteiten geeft meer grip op je kosten en de mogelijkheden van Google Shopping. Zo kun je bijvoorbeeld lager bieden op ‘brede’ zoekwoorden en specifieke producten zoals hardlopers of producten met een hoge marge, anders promoten. De volgende opties zijn mogelijk:

Shopping Hoog – Iedere webshop heeft wel interessante producten die veel worden verkocht of waar een hoge marge op zit. Juist die producten zijn interessant om terug te laten komen in een Google Shopping campagne. Alle overige producten uit de webshop kunnen, in de Google Shopping module worden uitgesloten. Op die manier kun je concreet de verhouding kosten/omzet bekijken en dagelijks biedingen wijzigen wanneer dat nodig is.

Shopping Normaal – Deze campagne bevat in beginsel alle producten met een logische verdeling in advertentiegroepen of productgroepen.

Shopping Laag – Dit is een soort vangnet voor alle zoekwoorden die zijn uitgesloten in de Shopping Normaal campagne. Het is verstandig om een laag CPC bod in te stellen binnen een ‘Shopping laag campagne’. Je kunt bijvoorbeeld de helft bieden t.o.v. het bod in de Shopping Normaal campagne.

Zoekwoorden uitsluiten in je campagnes

Wanneer je de campagne prioriteit indeling gebruikt is het verstandig om niet relevante zoektermen uit te sluiten in de Shopping Normaal campagne. Met deze opzet zullen de zoektermen worden opgevangen door de Shopping Laag campagne, maar dan met een lager bod.

Maak gebruik van remarketing doelgroepen

Binnen Google Analytics is het mogelijk om doelgroepen in te stellen die gebruikt kunnen worden in het Google AdWords account. Bij Search en Display campagnes is het mogelijk om deze doelgroepen toe te voegen en hier een bod aanpassing op in te stellen. Zo kunnen bezoekers van je webshop die opnieuw gaan zoeken anders worden benaderd, wat een erg interessante optie is. Deze optie wordt RLSA (Remarketing List for Search Ads) genoemd in Google AdWords. Automatisch worden ook vergelijkbare doelgroepen aangemaakt, die ook zeker gebruikt kunnen worden in de campagne met een bod aanpassing. Kort samengevat kun je met deze functionaliteit 50% meer bieden op mensen die eerder op jouw website zijn geweest.

Google shopping 2

Optimaliseer op de tijd van de dag

Standaard lopen campagnes de gehele dag volgens de zelfde instellingen. Het kan voorkomen dat bepaalde tijden van de dag interessanter zijn dan andere. Mocht je dus merken dat er bijvoorbeeld in de avond meer orders worden geplaatst dan overdag, dan is het interessant om juist in de avonduren hoger te bieden. Ook deze optie werkt met een bod aanpassing waarbij je op basis van een percentage hoger kunt bieden op specifieke tijden of dagen van de week.

Wil jij ook meer resultaat halen uit je Google Shopping campagnes? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We kijken graag mee naar de mogelijkheden voor jouw AdWords campagnes.