Hoe je Google Ads optimaliseren
2 februari 2021
Leestijd: 6 min
Door: Extendure

Hoe Google Ads optimaliseren?

Hoe haal je het maximale uit je Google Ads budget? Het is weggegooid geld als je geen tijd besteedt aan het optimaliseren van je Ads. Het is daarom belangrijk om te blijven optimaliseren en te blijven testen. Maar wat zijn nou echt nuttige optimalisaties die ervoor zorgen dat jij meer resultaat kunt behalen? Aan de hand van een vijftal geven we je daarop antwoordt. Heb je na het lezen van dit blog nog vragen, of behoefte aan extra informatie? Neem gerust contact met ons op! Wij als online marketing bureau in Eindhoven leggen het je graag uit.

Hoe kwaliteitsscore Search Ads verhogen?

Aan ieder zoekwoord in je Search Campagnes wordt een kwaliteitsscore van 1 tot 10 aan gegeven. Deze wordt gebaseerd op drie onderdelen. Kwaliteit van je Ad, ervaring op bestemmingspagina en kans dat een bezoeker op jouw Ad gaat klikken. Via de optie ‘Kolommen’ in Google Ads kun je deze extra gegevens weergeven. Google waardeert de kwaliteitsscore van jouw zoekwoord hoger dan het bod wat je erop doet. Dus het is super relevant om jouw kwaliteitsscore zo hoog mogelijk te krijgen. Bijvoorbeeld ook van een score 6 naar 7. Je gaat maanden zo niet jarenlang adverteren op een bepaalde selectie zoekwoorden als die relevant voor jou zijn. Het is dan zeer zonde om de gehele tijd teveel te betalen voor ook nog eens een lagere positie.

Een gemakkelijke stap om de kwaliteitsscore van je zoekwoorden te verhogen is om er aparte advertentiegroepen voor aan te maken. Door voor ieder type zoekwoord een aparte advertentiegroep met daarbij een unieke advertentie aan te maken, kun je kwaliteitsscore tot wel 2 punten verhogen. Zo ga je minder per klik betalen en krijg je een hogere positie.

Voorbeeld advertentiegroepen:

  • Samsung Galaxy S20;
  • Samsung S20 los toestel;
  • Samsung S20 kopen;
  • S20 Samsung.

Welke producten in Google Ads verkopen?

De volgende stap om je Google Ads te optimaliseren, is om te kiezen welke battles je aan wilt gaan met concurrenten. Baseer je keuzes niet op onderbuikgevoelens, maar op harde cijfers. Als je bijvoorbeeld 10 producten hebt die zeer goed lopen in de Ads en je kunt die goed inkopen, waarom dan niet focussen op die 10 producten? Op het moment dat je eindeloos de strijd aangaat met concurrenten wordt de gemiddelde kosten per klik alleen maar verhoogd. Kortom, wees niet bang om producten uit te sluiten in je Google Ads. 

Welke zoekwoorden uitsluiten?

Het is misschien niet het meest inspirerende klusje, maar het is nog steeds een zeer belangrijk onderdeel om je Google Ads te optimaliseren. Door te klikken op zoekwoorden en dan zoektermen kun je precies zien welke zoekwoorden zijn gebruikt om bij jouw advertenties te komen. Op het moment dat je je advertentiegroepen goed hebt opgedeeld, kun je zo gemakkelijk niet relevante zoekwoorden uitsluiten.

Vaak kom je ook zoekwoorden tegen van consumenten die nog in de zoekende fase zitten. Deze consumenten gebruiken vaak termen zoals ‘info’, ‘zelf doen’ en ‘waarom’. Het is een overweging om ook deze zoekwoorden uit te sluiten als daar te veel budget naar toe gaat. Je wilt misschien wel alleen maar consumenten targeten die op het punt staan om iets te kopen. Deze consumenten gebruiken vaak termen zoals ‘kopen’, ‘vergelijken’ en ‘review’.

Hieronder enkele voorbeelden van zoekwoorden die bijna iedereen uit kan sluiten.

  • Tweedehands;
  • Gebruikt;
  • Wikipedia;
  • Facebook, Instagram enz.

Hoe profiteren van Google algoritmes?

Om je Google Ads te optimaliseren kun je zeer veel processen volledig automatiseren, maar dat is niet altijd de juiste keuze. Het is zeer belangrijk om altijd zelf na te blijven denken en zelf de controle te behouden. De door Google aangeboden automatische biedstrategieën worden pas interessant als je ze zelf genoeg getest hebt. Na deze test kun je automatische biedstrategieën inzetten op ROAS (Return on Ads spent). Wij raden aan om kleine testjes te doen met de automatische biedstrategieën en die uit te breiden bij het behalen van positieve resultaten. Mocht de campagne niet werken, verlies je niet te veel geld en kun je gemakkelijk weer de volgende test live zetten.

Hoe relevante bezoeker bereiken?

Veel kleine aankopen worden vaak via mobiel gedaan en veel diensten worden lokaal uitgevoerd. Profiteer van deze gedachte. Door te klikken op apparaten in je Google Ads menu, kun je precies zien hoeveel klikken er via ieder apparaat binnenkomen. Voor de ene adverteerder is desktop een belangrijk platform en voor de ander weer mobiel. Het belangrijkste is om iets met die kennis te doen en niet alleen als gegeven te laten staan.

Hetzelfde geldt voor lokale bod aanpassingen. Heb je een eigen winkel? Het kan dan interessant zijn om onder locaties in Google Ads een cirkel om je dorp of stad heen te trekken en daarvan het bod te verhogen. Op die manier verhoog je ook de kans dat website bezoekers naar je winkel toe komen. Een andere optie is om voor de rest van Nederland een verlaagd bod in te stellen aangezien die bezoekers minder interessant zijn.

Natuurlijk zijn er nog tal van manieren om jouw Google Ads campagnes te optimaliseren. Ben je naast deze vijf tips nog benieuwd naar onze andere strategieën om het maximale resultaat te behalen uit Google Ads? Neem dan vrijblijvend contact op met onze SEA specialisten.