Google tools
26 maart 2019
Leestijd: 5 min
Door: Extendure

Google tools; welke zijn er allemaal

Google behoort al jaren tot één va de grootste bedrijven ter wereld. Dit komt mede doordat Google allerlei verschillende tools aanbiedt waar iedere marketeer/ onderneming gebruik van maakt of gebruik moet van maken. De zoekmachine markt wordt gedomineerd door Google, ruimt 90% van de zoekopdrachten is via Google, en mede dankzij de tools zorgt Google ervoor dat ze interessant blijven voor zowel de consument als voor bedrijven. Deze gratis tools bieden nieuwe informatie zodat jij jouw website relevanter kan maken voor Google en dus ook voor jouw doelgroep. In dit blog nemen we je mee langs tools die Google gratis aanbiedt en die relevant kunnen zijn voor jouw website.

Google tools waar iedereen gebruik van moet maken

Google Analytics

Google Analytics is de meest bekende tool van Google Analytics. Op het moment dat je geen Google Analytics aan je website hebt gekoppeld is dat een beetje hetzelfde als een computer hebben waar geen internet op zit. Je hebt er vrij weinig aan. Met deze gratis tool van Google krijg je inzichten in hoe je website presteert op het wereldwijde web. Je kunt nu precies zien hoe mensen op jouw website komen, wat ze daar doen en wanneer ze weg gaan. Dit is een echte Google tool die niet mag ontbreken.

Google Search Console

Wie A zegt, moet ook B zeggen. Daarom mag ook Google Search Console niet ontbreken aan jouw website. Deze tool biedt de mogelijkheid om precies te zien welk zoekwoord wordt ingetypt door de consument om op jouw website te komen. Dit is zeer relevante data waar je jouw website mee kunt optimaliseren. Verder kun je ook belangrijke zaken zoals de interne linkbuilding, sitemaps en foutmeldingen er mee controleren.

Google Keyword Planner

De basis van goed vindbaar worden binnen Google is om te weten waar jouw doelgroep naar zoekt binnen de zoekmachine. Het is cruciaal dat zoekwoorden overeenkomen met de content op jouw website. Maar hoe kom je erachter waar de Nederlandse consument naar zoekt? Precies de Keyword planner van Google. Je voegt in de planner een relevant woord in voor jouw bedrijf en dan krijg je honderden suggesties van zoekwoorden die relevant zijn voor dat zoekwoord. Je kunt nu precies zien hoe vaak er maandelijks op een woord wordt gezocht, of er zware concurrentie op zit en hoe hoog het gemiddelde bod is voor Google Ads.

Google tools keyword planner

Google Mijn Bedrijf

Je kunt nu misschien denken, wat is Google Mijn bedrijf? In het kort gezegd is Google Mijn Bedrijf een online visitekaartje. Dit is het grote blok aan de rechterkant op het moment dat jij een bedrijf intypt of een zoekwoord intypt wat gekoppeld is aan bedrijf. Een groot en duidelijk blok met daarin heel veel rel

evante informatie over mogelijk jouw bedrijf. Superrelevant dus voor iedere website. Wil jij graag weten hoe jij jouw online visitekaartje het beste kunt invullen? Bekijk dan ons blog over Google Mijn Bedrijf.

Google mijn bedrijf Extendure 1 400x430

Google Pagespeed Insights

Hoelang wacht jij wanneer een website aan het laden is voordat je weg klikt? De consument interesseert het niet waar die zijn informatie vandaan haalt en klikt dus heel snel weg op het moment dat jouw website niet snel genoeg laad. Daarnaast ranken trage websites niet goed binnen Google. Met de Pagespeed Insights test van Google meet je hoe snel jouw website is op mobiel en desktop en zie je ook precies waar je de snelheid kunt verhogen.

Deze tools zijn niet noodzakelijk, maar wel superhandig!

Google Trends

Deze Google tools zijn wel erg handig, maar worden wat minder vaak gebruikt dan de bovenstaande tools. De eerste is Google trends. Dit hulpmiddel heeft iets weg van de keyword planner en laat zien wat de trends zijn in zoekopdrachten. Dus stel dat er iets gebeurt, zoals Black Friday, dan wordt daar massaal op gezocht, binnen een korte periode, door de consument en dat is terug te zien in Google Trends. Met deze gratis tool kun je inspelen op de laatste trends en ontwikkelingen binnen jouw branche.

Zie hieronder de resultaten op de zoekterm ‘Black Friday’ van de afgelopen 5 jaar.

Google trends

Google Alerts

Heb jij net een nieuw product gelanceerd? Dan is het handig om te weten wat er over dat product wordt gezegd op andere websites. Google alerts biedt jouw die kans. Nadat je de Google tool goed hebt ingesteld ontvang je een melding op het moment dat er ergens op het internet jouw product wordt benoemd. Dit is zeer handig om te zien of je positieve of negatieve reacties ontvangt.

Google Tag Manager

Google Tag Manager focust zich op het technische gedeelte van websites. Dankzij de tool kun je alle Google tools waar je gebruikt van maakt koppelen aan je website zodat je alle code op één plek hebt. Je voorkomt hiermee dus dat de code van je website een rommeltje wordt met allerlei verschillende volgcodes van Google Analytics, Search console enz.

Google Data Studio

Google Data Studio is een hulpmiddel om data uit onder andere Google Analytics visueel te maken. Op het moment dat jij een rapport moet opsturen of een presentatie moet geven over de binnengekomen data uit Google Analytics, is het niet aantrekkelijk om lange lijsten met cijfers te presenteren. Via Data Studio importeer je gemakkelijk alle gegevens en kun je ze plaatsen in tabellen, grafieken of lijnen. Met relatief weinig tijd kom je dan een stuk professioneler over.

Google Optimize

Google Optimize kun je inzetten voor het bekende A/B testen. A/B zetten is niet meer dan een versie B maken van jouw website waarin beide pagina’s slechts één onderdeel van elkaar verschillen. Denk hierbij aan een andere kleur button of een andere call-to-action. Vervolgens krijgt 50% van jouw websitebezoekers versie A te zien en 50% versie B. Na verloop van tijd is het mogelijk dat er verschil zit tussen de prestaties van beide versies van de pagina. Dit is vooral een handige tool voor websites die zich focussen op conversies.

Google trends SEO

Nog een aantal afsluitende tips

We hebben inmiddels alle tools van Google besproken die relevant zijn voor marketeers en bedrijven. Toch geven we je nog een aantal tips over het gebruik van de bekende zoekmachine.

Tip 1

Gebruik in Google de zoekopdracht site:jouwwebsite.nl. Je krijgt nu een overzicht te zien van alle pagina’s op jouw website die zichtbaar zijn in Google. Het kan zo zijn dat er pagina’s zichtbaar zijn die je liever voor de consument verborgen wilt houden of die niet relevant zijn.

Tip 2

Gebruik in Google de zoekopdracht allinurl:zoekwoord. Je krijgt nu een overzicht te zien van alle URL’s die het gekozen zoekwoord in de URL hebben staan. Dit is handig om te zien wie jouw concurrenten zijn op dit zoekwoord.

Tip 3

Gebruik in Google de zoekopdracht link:jouwwebsite.nl. Je krijgt nu een overzicht te zien van alle websites die een link hebben geplaatst naar jouw website. Een onderdeel van de zoekmachine optimalisatie van websites is het aantal relevante externe links naar de website toe. Dit is dus weer relevante dat voor jouw website.

Hopelijk helpen deze Google tools je verder met het optimaliseren van jouw website. Heb jij nog vragen over de bovenstaande tools of wil jij graag ondersteund worden in het proces van jouw website beter laten ranken. Neem dan contact op met Extendure! Kom in contact met één van onze SEO specialisten in Eindhoven