6 IM1 OWGA3 O e1559134260484
24 maart 2016
Leestijd: 3 min
Door: Extendure

Google Analytics: Demografische gegevens en interesses analyseren

Veel mensen weten niet dat het kan: Het analyseren van demografische gegevens en interesses. Het analyseren van demografische gegevens in Google Analytics geeft je legio mogelijkheden om een specifieke doelgroep aan te bereiken. Er zijn in Google Analytics vijf demografische dimensies beschikbaar: Leeftijd, Geslacht, Affiniteitscategorieën, In-market-segmenten en Overige categorieën:

Leeftijd: Binnen Google Analytics wordt gewerkt op basis van zes leeftijdscategorieën: 18-24, 25-34, 35-44, 45-54, 55-64 en 65+.
Geslacht: Google Analytics herkent gebruikers als man of vrouw. (Binnenkort misschien ook neutraal geslacht)
Affiniteitscategorieën: De demografische lifestyle factoren, zoals Foodies en Sportfans vallen hier onder. Deze demografische interesses zijn vooraf gedefinieerd om overeen te komen met categorieën tv-kijkers.
In-market-segmenten: Analytics gebruikers worden geïdentificeerd op basis van hun interesses met betrekking tot productaankopen.
Overige categorieën: Deze demografische gegevens en interesses analyseren is misschien wel de aller interessantste. Hierin levert Google Analytics de meest specifieke en gerichte weergaves van je gebruikers.

Specifiek je demografische gegevens analyseren

Terwijl bij Google Analytics ‘Affiniteitscategorieën’ bijvoorbeeld een categorie kan omvatten zoals Sportfans, komt er bij overige categorieën meer informatie boven. Hierin zou je kunnen omtrekken dat de portfans in een specifiek geval vallen onder, Voetbal/PremierLeague/Engeland. Zo kun je een schat aan informatie omtrekken door de demografische gegevens en interesses te analyseren.

Met deze demografische dimensies en interesses kun je later rapporten maken en bekijken. Maak specifieke doelgroep segmenten op basis van de demografische analyse om vervolgens zeer specifieke remarketinggroepen maken, voor extra hoge conversieratio’s.

Waar komen demografische gegevens en interesses vandaan?

De Google Analytics demografische en interessegegevens zijn afkomstig van de DoubleClick-cookie van derden. Deze Google Analytics gegevens komen uit het internetverkeer. Hiernaast worden ook demografische gegevens en interesse gegevensverzamelt van anonieme ID’s voor mobiele apps (Advertentie-ID voor Android en IDFA voor iOS).

Demografie en Interesses in Google Analytics vinden
Het is wel zo handig om de gegevens ook te kunnen vinden. De Google dimensies zoals demografie en interesses kun je als volgt vinden:

  • Schakel advertentiefuncties in voor je property.
  • Vervolgens schakel je de rapporten voor demografie en interesses in voor de dataweergave.

LET OP: Sommige regio’s hebben slechts een beperkte interessedekking! Het kan dus voorkomen dat je Affiniteitscategorieën, In-market-segmenten en Overige categorieën niet worden weergegeven in Google Analytics. Het kan hiernaast ook zo zijn dat er minder gegevens beschikbaar zijn voor In-market-segmenten dan voor Affiniteitscategorieën en Overige categorieën.

Het gebruik van standaardrapporten en analyses

Op het moment dat je Demografie en Interesses in Google Analytics hebt gevonden en geanalyseerd kun je naar rapporten gaan. Je kunt daar komen door naar data weergave te gaan en het volgende te doen:

  1. Klik op het tabblad Rapportage.
  2. Klik op Doelgroep > Demografie of Doelgroep > Interesses.

Als je deze stappen hebt voltooit zijn er maar liefst 7 verschillende rapportages te vinden over je demografische- en interessegegevens. Er zijn de volgende 7 handige Google Analytics standaardrapporten te vinden:

Demografie overzicht: Deze Google Analytics dementie geeft helderde sessies (of andere belangrijke statistieken) voor je eigen doelen op leeftijdsgroep en geslacht weer. Hierin kun je ook het percentage nieuwe sessies, de gemiddelde sessieduur, het bouncepercentage of pagina’s per sessie inzetten.

Leeftijd
: Hier vind je Google Analytics statistieken met betrekking tot acquisitie, gedrag en conversies. Allemaal helder gecategoriseerd per leeftijdsgroep. Wanneer je verder hierop in gaat zul je de details van een leeftijdsgroep vinden. Je ziet dan een overzicht gebaseerd op geslacht en verderop ook op specifieke interesses. De leeftijdscategorieën zijn 18-24, 25-34, 35-44, 45-54, 55-64 en 65+.

Geslacht
: Hier vind je de Google Analytics statistieken met betrekking tot acquisitie, gedrag en conversies, maar dan onderverdeeld per geslacht. Dit is de vervolgstap op de leeftijd segmentatie in Google Analytics.

Interesses:
Nu gaan we de diepte in met de demografische gegevens in Google Analytics.
Bij interesses vind je de verdeling van de voor jou belangrijke statistieken op basis van de top 10 interesses in Affiniteitscategorieën, In-market-segmenten en Overige categorieën.

Affiniteitscategorieën (Op bereik)
: Dit zijn de in-depth statistieken met betrekking tot acquisitie, gedrag en conversies, onderverdeeld op specifieke Affiniteitscategorieën.

In-market-segmenten: Dit zijn de in-depth statistieken met betrekking tot acquisitie, gedrag en conversies, onderverdeeld op In-market-segmenten.

Overige categorieën: Alle statistieken over acquisitie, gedrag en conversies, onderverdeeld op Overige categorieën.

Meer tips of een beetje extra hulp?

Mocht je nog SEO gerelateerde vragen hebben neem dan vrijblijvend contact op met een SEO Specialist van Extendure