Trage website? 6 Tips om de laadtijd van je website te verbeteren
Een belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie (SEO) is de laadtijd van een website. Want bezoekers verwachten tegenwoordig dat ze snel de gevraagde pagina te zien krijgen. En als dit niet gebeurd? Dan zijn ze weg. Wanneer dit te vaak voorkomt zal Google je website minpunten geven waardoor je website lager gaat scoren in de zoekresultaten. Bezoekers vinden het over het algemeen acceptabel als ze 1 seconde moeten wachten voordat de pagina geladen is. Het is zelfs zo belangrijk geworden dat het één van de belangrijkste rankingfactor is voor zoekmachines, vanaf 1 mei geeft Google aan trage websites te gaan straffen. Dus is je paginasnelheid niet in orde, dan wordt je website hierop afgerekend. Wil je hoger scoren in Google, lees dan dit blog en kom te weten hoe je de laadtijd van je website meet en verbeterd.
We're announcing that page experience ranking signals for Google Search will launch in May 2021. This will combine Core Web Vitals and previous UX-related signals.
Learn more: https://t.co/OrrR8LDl1a
— Google Search Central (@googlesearchc) November 10, 2020
Laadtijd website meten
Allereerst is het verstandig om een nulmeting te doen. Waar sta je op dit moment met je pagina? Met een handige tool van Google is de snelheid eenvoudig te meten. Ga naar de tool en doe de meting met je homepagina. Na het invoeren van je website druk je op analyseren waarna de tool zijn werk gaat doen. Zodra de tool klaar is krijg je 2 resultaten te zien. De snelheid van je website wanneer je deze op een computer laad en de snelheid van je website wanneer je deze op een mobiel laad. Deze scores dienen beide minimaal 70 te zijn, haalt je website dat niet, dan is het verstandig om onderstaande tips op te volgen om hoger te scoren in Google en overige zoekmachine’s.
Laadtijd website verbeteren: Bekijk onze tips
Om je website laadtijd te verbeteren geven we je graag een aantal praktische tips hoe je dit kunt doen:
1. Optimaliseer afbeeldingen
Heb je veel en/of grote afbeeldingen op je pagina staan? Dan neemt het downloaden van deze afbeeldingen relatief veel tijd in beslag. Comprimeer daarom afbeeldingen zodat deze zo snel mogelijk gedownload kunnen worden. Er zijn meerdere tools waarmee je afbeeldingen kunt comprimeren maar wij hebben hier een erg handige tip voor. Als je de pagespeed tool gebruikt en je scrollt omlaag kun je de gecomprimeerde afbeeldingen van die pagina automatisch downloaden.
2. Vermijd doorverwijzingen
Wanneer je veel gebruik maakt van 301 doorverwijzingen zal je website langzamer laden omdat de gebruiker dan doorgestuurd word wat extra tijd kost. Deze “301” omleidingen worden gebruikt om je van een oude of niet bestaande pagina naar een nieuwe webpagina de sturen. Deze omleidingen kosten tijd en hebben daarom negatieve gevolgen op de laadsnelheid. Tools als ‘’redirect mapper’’ geven je inzicht in de hoeveelheid omleidingen die je website bevat.
3. Verklein CSS en Javascript
Wanneer deze bestanden worden ingeladen staat de rest van de pagina on hold. Oftewel in de wachtrij. Hoe kleiner de CSS en Javascript bestanden zijn, hoe eerder de site geladen wordt. Ook hier geeft ze pagespeed tool je suggesties voor.
4. De reactietijd van de server
De server speelt een belangrijke rol wanneer het gaat op de snelheid van de mobiele website. De tijd die de server nodig heeft de content te laten zien wordt ook wel “wachttijd” of “time to first byte” genoemd. Het is aan te raden de wachttijd onder de 200 milliseconden te houden. Kies voor een webhosting met een snelle processor en SSD-schijf.
5. Browser caching
Met browser caching geef je aan dat bronnen voor een bepaalde tijd in het geheugen mogen blijven zitten. Dit is ideaal als je de pagina een volgende keer bezoekt omdat niet alles dan wederom gedownload hoeft te worden. Deze instelling wordt uitgevoerd op de server. Neem hiervoor contact op met je IT beheerder.
Dit zijn drie concrete tips waarmee je je paginasnelheid aanzienlijk verbeterd. En vergeet niet dat de paginasnelheid onderdeel is van de ranking factoren en ook een belangrijke rol speelt in de gebruiksvriendelijkheid van je site. Naast paginasnelheid zijn er nog vele andere factoren die rol spelen. Hier lees je meer over andere ranking factoren.
6. WordPress gebruiker? Verwijderen langzame en onnodige plug-ins
Als je al enige tijd een WordPress website hebt, dan is de kans groot dat je de afgelopen maanden of jaren al heel veel plugins hebt geïnstalleerd die je niet langer gebruikt. Deze plug-ins zorgen ervoor dat je website langzamer wordt. Verwijder dan ook de plugins die je al lang niet meer gebruikt.
Benieuwd naar meer zoekmachine optimalisatie tips om hoger in Google te scoren?
Zie onze gerelateerde blogs:
- De gratis ultieme e-commerce checklist
- Hoger in Google komen dan je concurrent in 3 stappen
- Is dubbele content slecht?
Mocht je nog SEO gerelateerde vragen hebben neem dan vrijblijvend contact op met een SEO Specialist van Extendure