Online marketing kanalen en technieken
1 september 2022
Leestijd: 5 min
Door: Extendure

De 4 belangrijkste online marketing kanalen/technieken

De online mogelijkheden waar je als uit kunt kiezen als je een bedrijf hebt, zijn gigantisch gestegen de laatste jaren. Er zijn tal van online technieken die kunnen worden gehanteerd om het klantbereik, vindbaarheid en loyaliteit van een bedrijf verhogen. Een goede online marketing techniek kan helpen om deze online doelstellingen sneller te behalen. In dit blog benoemen we 4 belangrijke online marketing kanalen/technieken waarmee je jouw gestelde online marketing doelen kunt bereiken.

Een online marketing kanaal/techniek vs. Een online marketing strategie

Voor we de verschillende online marketing kanalen bespreken, is het goed om eerst even stil te staan bij de bovenliggende online marketing strategie. Want wat bedoelen we hier nu precies mee? Een online marketing strategie is niets anders dan het bedrijfsplan op online gebied. Alle online activiteiten en online kanalen waarover een bedrijf beschikt. Het opstellen van een online strategie zorgt ervoor dat je helder voor ogen hebt wat je wilt bereiken en hoe je dat gaat doen. De online marketing kanalen zijn daarentegen alle verschillende kanalen/technieken die worden gebruikt om dit online bedrijfsplan (de uitgewerkte strategie) uit te voeren.

De voordelen van een online strategie

Een goede online marketing strategie heeft verschillende voordelen.

Data ofwel, meetbare gegevens

Een groot bijkomend voordeel van een goede online marketing strategie is dat bijna alles meetbaar is. Dit komt doordat er bewust doelstellingen worden opgesteld waar KPI’s aan verbonden worden. Een KPI wordt gebruikt om te monitoren of de prestaties van je bedrijf in lijn liggen met de doelstellingen. De gegevens bieden waardevolle inzichten over de doelgroep en je bereik. Je kunt de gegevens gemakkelijk verzamelen en vervolgens kijken welke online marketing acties resultaat opleveren en welke niet. Hierna kunnen de online activiteiten meteen worden bijgestuurd.

Groot bereik

Bijna iedereen is online te vinden. Dit maakt het mogelijk om een groot aantal mensen in één keer te bereiken. Wanneer je de customer journey van jouw klanten goed in beeld hebt, weet je precies welke boodschap je aan welke persoon moet laten zien. Hiermee bereik je de juiste personen op het juiste moment.

Gerichte doelgroepen bereiken

Naast dat je dankzij de diverse online kanalen in een keer massa’s mensen tegelijkertijd kan bereiken, is het ook mogelijk om je juist op een hele specifieke doelgroep te richten met een specifieke boodschap op een specifiek kanaal. Heb je duidelijk voor ogen wie je doelgroep is? Dan is dit een groot voordeel en kun je je aanpak hier volledig op afstemmen.

Welke online marketing kanalen/technieken zijn er?

Er zijn enorm veel verschillende online marketing kanalen/technieken die een bedrijf kan inzetten. Welk kanaal je gebruikt is afhankelijk van de gekozen doelstellingen. Over het algemeen wordt online marketing onder de onderstaande technieken verdeeld maar door de snelle technologische ontwikkelingen komen hier steeds meer mogelijkheden bij.

1. Organische vindbaarheid-techniek: SEO

De organische vindbaarheid, ofwel SEO is een “gratis” online marketing techniek waarbij er aandacht wordt besteed aan de optimalisatie van verschillende factoren om bovenaan in de organische zoekresultaten te verschijnen. Buiten de uren die een online marketing bureau dient te stoppen in het SEO-optimaliseren van de website, zijn er geen bijkomende advertentiekosten bij deze techniek. Hierdoor spreken we van een “gratis” techniek. Een website met een goed doordachte en uitgevoerde SEO strategie zal uiteindelijk worden gewaardeerd door zoekmachines als Google, en daardoor hoger in zoekmachines komen te staan.

2. Social media techniek

Social media is bijna niet meer weg te denken uit het online marketing landschap. Wil je groeien op Pinterest, viral gaan op Tiktok of je meer verdiepen in Instagram? Als je social media gaat inzetten als online marketing kanaal is het van belang dat je goed beschrijft hoe en waarom je de social media kanalen gaat inzetten. Het schrijven van een social media plan geeft je handvaten om jouw succes te behalen uit jouw social media kanalen. Kies kanalen die passen bij de doelgroep en stem je social media marketing campagnes ook af op de doelgroep. Zorg daarnaast dat je op alle social media kanalen een duidelijke verhaallijn hanteert die elkaar versterken en dat je consistent bent in de communicatie.

3. Zoekmachine advertentie techniek: SEA

Zoekmachine advertenties gaan zoals de naam je al doet vermoeden, om betaalde advertenties in zoekmachines zoals Google en Bing. Dit noemen we ook wel SEA. Hoeveel de advertenties kosten is afhankelijk van hoeveel je als bedrijf wilt investeren. Hoe je SEA marketing het beste kunt zetten lees je in onze andere blog. Daarnaast helpen wij je graag met de uitvoer hiervan. Neem vrijblijvend contact op met een van onze SEA specialisten.

4. E-mail marketing techniek

Bij e-mail marketing worden er strategische mails verstuurd naar mensen binnen een doelgroep waarvan je e-mailadressen hebt weten te verzamelen. De inhoud van de e-mail kan enorm verschillen. Dit kun je afstemmen op het doel wanneer er voor deze strategie wordt gekozen. Een doel van e-mailmarketing kan bijvoorbeeld het creëren van loyaliteit, merkbewustheid of geloofwaardigheid zijn. Toch gaat het doorgaans vaak om het maken van reclame voor een product of activiteit en om deze te promoten via e-mail advertenties.

Kortom, een online marketingstrategie in combinatie met meerdere online kanalen helpen je met het behalen van jouw doelen. Door middel van een goede strategie en het kiezen van de juiste kanalen/technieken, word je online succesvol! Passende online strategieën zorgen onder andere voor meer conversie, een lager bouncepercentage op je site en een toename van het aantal leads.