Seo en sea
5 februari 2019
Leestijd: 4 min
Door: Extendure

Synergie SEA en SEO

Online marketing is een breed begrip. Het bevat meerdere onderdelen die één gezamenlijk doel behartigen; het behalen van de marketingdoelen. Voorbeelden van online marketing onderdelen zijn;

  • SEA (Search Engine Advertising)
  • SEO (Search Engine Optimization)
  • Social media marketing
  • E-mailmarketing
  • Affiliate marketing

Is er een cohesie tussen deze onderdelen? Absoluut. In dit blog bespreken we de samenhang tussen SEA en SEO.

Marketingdoelstellingen

SEA en SEO worden beide ingezet om marketingdoelstellingen te behalen

Wat is SEA?

Zoals gezegd staat SEA voor Search Engine Advertising. Hiermee wordt adverteren via betaalde advertenties in de zoekmachine bedoeld. Dit kan bijvoorbeeld via tekstuele en visuele advertenties. Het bedrijf betaalt dan een vooraf ingesteld bedrag per klik op deze advertentie. De vertoning in de zoekmachine kost niets, alleen een bewuste klik.

Voordelen SEA

Een groot voordeel van SEA is dat je op korte termijn al resultaat kunt zien. Voldoe je met je campagnes aan bepaalde eisen, dan ben je met je advertentie snel zichtbaar in Google. Je bereikt je potentiële klanten dus erg snel. Een ander voordeel is dat je gemakkelijk tijdelijke acties kunt promoten. Boosts je campagne volgens de juiste voorwaarden en je staat tijdelijk in de spotlights in de zoekmachine. Qua monitoring kun je gemakkelijk 24/7 je resultaten bekijken en aanpassen indien gewenst.

Wat is SEO?

SEO, in Nederland bekend onder de naam zoekmachineoptimalisatie, richt zich op de gratis (organische zoekresultaten). Om de topposities in de zoekmachine te bekleden dient jouw website/webshop aan vele voorwaarden te voldoen op het gebied van content, reputatie en techniek.

Voordelen van SEO

SEO is een lange termijn strategie om bezoekers via de gratis zoekresultaten naar je website te halen. Het eerste voordeel is natuurlijk dat het verkrijgen van een positie in de zoekmachine gratis/kostenbesparend is. Hoe fijn is het als je maandelijks vele bezoekers naar je website krijgt waar je geen advertentiebudget voor hoeft te betalen. Omdat SEO voor de lange termijn is, heeft het langdurig effect en is het ook een goede manier om aan je naamsbekendheid te werken. Daarbij vertrouwt de consument de organische resultaten vaak beter dan de Ads en dat resulteert in hogere doorklikpercentages.

Samenhang sea seo

Wat is de synergie tussen SEA en SEO

Het begin van een SEO strategie begint vaak met het doen van een zoekwoordonderzoek. Met dit onderzoek breng je je nichemarkt in kaart. Het bekijken van je SEA campagnes, met goede kwaliteit scores en zonder budgetbeperkingen, geeft een goed beeld hoe populair je zoekwoorden zijn. Ook geven de zoekwoorden uit een SEA campagne een duidelijk beeld of er veel conversie op dat bepaalde woord zit. Dit is een goede basis om te bepalen welke zoekwoorden jij gaat gebruiken voor jouw SEO doelstellingen. Gebruik bijvoorbeeld de advertentieteksten voor je paginatitels of metaomschrijvingen om extra bezoekers via de organische zoekresultaten te genereren.

Verhoog de kwaliteit van je pagina’s

Voor zowel SEO als SEA is de goede kwaliteit van je pagina een belangrijke factor. Voor SEA betekent een hoge kwaliteit score dat je een lager budget kunt instellen. Voor SEO betekent dat je bezoekers langer op de pagina blijven, meer pagina’s bezoeken of dat een pagina een verlaagd bouncepercentage heeft. Kortom, kwaliteit van je pagina’s loont dus. Wat valt er onder anderen onder de kwaliteit van een pagina;

  • Snelle laadtijd
  • Heldere content
  • Duidelijk navigatie
  • Heldere call-to-action
  • Implementatie van (belangrijke) zoekwoorden

Zichtbaarheid vergroten

Natuurlijk kunnen SEO en SEA ook beiden tegelijkertijd ingezet worden op belangrijke termen. Sommige bezoekers klikken namelijk blind op het eerste zoekresultaat, wat vaak een advertentie is, en andere kiezen bewust voor een organisch resultaat. Ben je in beide gevallen zichtbaar? Dan heb je zowel een grotere kans dat bezoekers doorklikken én het vergroot je betrouwbaarheid omdat je in de top 10 minimaal twee keer zichtbaar bent.

Monitor de binnengekomen resultaten

SEO en SEA zijn beide goed meetbaar. Via bepaalde tools zoals Google Analytics en Google Ads zijn effecten prima in kaart te brengen. Analyseer gegevens en kijk wat goed gaat, maar ben ook kritisch naar wat tegenvalt. Wanneer een zoekwoord voor SEA/SEO of beiden goed converteert, kun je stellen dat deze pagina goed is ingericht. Deze pagina kun je dan als template gebruiken om je andere pagina’s aan te vullen en te optimaliseren.

Conclusie

SEO en SEA zijn losse onderdelen binnen online marketing, maar hebben wel degelijk raakvlakken. Wanneer beide facetten juist ingezet worden, geeft dit een behoorlijke boost aan je online zichtbaarheid, merkbekendheid en omzet.

Opzoek naar een SEO Eindhoven marketingbureau die u verder helpt? Neem vrijblijvend contact op