Email nieuwsbrief afmeldingen voorkomen
21 oktober 2019
Leestijd: 4 min
Door: Extendure

Hoe voorkom je afmeldingen voor een email nieuwsbrief?

Vroeg of laat overkomt het iedereen, je schrijft je via een e-mail aanmeldformulier in voor een nieuwsbrief. Soms is deze aanmelding/subscribe voor een nieuwsbrief gewenst en soms ook totaal niet. Nu is het altijd de vraag wat de motivatie van je klant is om zich juist aan te melden voor jouw email nieuwsbrief. Email marketers zitten er altijd mee in hun maag, hoe voorkom je nou toch die ongewilde e-mail afmelding/unsubscribe? Neem even de tijd om even te lezen wat mensen nou precies drijft bij het in- en uitschrijven bij nieuwsbrieven. Zo houdt je je e-mail nieuwsbrief klantenbestand op pijl.

Ongewild vast aan een nieuwsbrief abonnement

Bijna een kwart van de email nieuwsbrief abonnementen (24,8%) zijn het resultaat van automatisch gegenereerd abonnement. Dit betekent dat een hele hoop nieuwsbrief abonnees zijn toegevoegd aan e-mail lijsten zonder hun uitdrukkelijke toestemming. Dit kan voorkomen doordat je bijvoorbeeld wordt gevraagd je aan te melden voor de e-mail nieuwsbrief voor downloaden van een bestand.

Email nieuwsbief overload!

Het mag geen verrassing zijn, te veel is nooit goed. In een wereld vol van informatie is jouw nieuwsbrief email al snel te veel. Het is belangrijk om mensen die zich aanmelden voor je nieuwsbrief duidelijk te vertellen waar ze zich precies voor inschrijven. Geef hierbij aan hoe vaak je emails met je nieuwsbrief verstuurd. Een keer per maand of eens per week? Verder is het sturen van relevante nieuwsbrieven belangrijk. Stuur nooit een mail omdat het moet. Stuur je nieuwsbrief altijd als je iets van betekenis te delen hebt, of een speciale aanbieding.

Je nieuwsbrief ziet er uit als spam

KOPEN, KOPEN, KOPEN, GRATIS, WIN GRATIS, LEES NU, HELEMAAL GRATIS etc.Je ziet het al dit schreeuwerige gedrag is nou niet de trigger waar je in je nieuwsbrief naar op zoek bent. Je bent waarschijnlijk direct verwezen naar de map met spam.

Hiernaast is irrelevante content een totale dooddoener bij e-mail nieuwsbrieven. Kies je content altijd zorgvuldig en blijf controleren of je aanbod klopt bij de doelgroep.

Nieuwsbrief afmelden: Een onduidelijke nieuwsbrief en onduidelijke aanmelding

Ben ik hiervoor aangemeld? Als je tussen neus en lippen door bent aangemeld voor een nieuwsbrief heb jij in de meesten gevallen weer een directe afmelding te pakken. Om dit te voorkomen is het raadzaam je community goed te blijven observeren en aan te passen waar nodig. Wees dus duidelijk bij de nieuwsbrief aanmelding waar de klant exact voor tekent. Verlies nooit uit het oog dat je beter een paar minder aanmeldingen kunt hebben van geïnteresseerde mensen, dan een hele hoop ‘waste’. Laat de mensen die je e-mail nieuwsbrief niet willen lezen zich maar uitschrijven. Ze leveren je waarschijnlijk niets op en zijn sneller geïrriteerd.

Gewild je aanmelden voor een online nieuwsbrief

Er zijn dus mensen die ongewild zijn aangemeld voor een online nieuwsbrief. Echter hebben de meesten zich aangemeld omdat ze oprecht geïnteresseerd zijn. De vraag is echter wat deze groep mensen beweegt om zich aan te melden voor juist jouw nieuwsbrief.

Gebruik deals en speciale aanbiedingen

Het interessante is dat dit effect net iets sterker is bij vrouwen (26,8%) dan bij mannen (20,1%). Bij beiden is het effect echter sterk zichtbaar. Als je als bedrijf speciale aanbiedingen en deals aanbiedt, kan dat dus potentiële nieuwsbrief abonnees over de streep trekken. Maak dus slim gebruik van call-to-actions, aanmeld aanbiedingen, kortom duidelijke triggers. Als mensen zich gaan aanmelden voor je nieuwsbrief, geef ze dan het gevoel onderdeel te zijn van een exclusief gezelschap. Behandel deze groep ook altijd zo.

‘Goede content en artikelen’

Wat zijn ‘goede content en artikelen’ nu precies? Dat is voor ieder bedrijf anders. Om mensen te laten aanmelden voor je online nieuwsbrief en bij je nieuwsbrief te houden moet je de klant leren kennen. Wat is specifiek voor jouw klant interessant om te zien of te lezen? Balanceer aanbiedingen dus zorgvuldig met sterke content en artikelen in je nieuwsbrief. Maak bijvoorbeeld handig gebruik van een vragenlijst op je website. Of genereer nieuwe aanmeldingen voor je nieuwsbrief door het bijhouden van de betrokkenheid op je website en sociale netwerken. Hier zie je snel waar mensen geïnteresseerd in zijn. Je ziet snel alles over wat klanten lezen, wat ze delen en wat ze willen.

Zo voorkom je dus afmeldingen voor je email nieuwsbrieven

Wil je graag nog meer rendement uit je email nieuwsbrieven halen? Dan kun je altijd vrijblijvend contact opnemen. Je weet ons te vinden!