Tiktok voor bedrijven
11 april 2022
Leestijd: 5 min
Door: Extendure

TikTok voor bedrijven: 5 Tips

TikTok is een nieuw sociaal media kanaal waarop filmpjes geplaatst kunnen worden. Doordat TikTok content massaal bekeken en gedeeld wordt, zijn inmiddels een aantal trends ontstaan waar een bedrijf op in kan spelen. Vraag jij je af hoe je als bedrijf op efficiënte wijze je doelgroep kan bereiken door middel van TikTok? In deze blog worden vijf TikTok tips voor bedrijven gegeven om TikTok in te zetten als marketingmiddel.

Wat is TikTok?

TikTok is een app waarop je zelf video’s kunt bekijken, delen, linken naar producten of diensten en reacties kunt achterlaten. Het is een social media kanaal is het hardst groeiende platform in Nederland met een groei van maar liefst 75%. Hieronder een aantal feitjes over de groei:

  • Op het begin dat het platform gelanceerd werd, waren er veel gebruikers in de leeftijdscategorie tot en met 15 jaar. Maar deze leeftijdscategorie heeft het plafond bereikt qua gebruikers.
  • In de categorie twintigers groeit TikTok erg snel.
  • Vanaf 30 tot en met 40 jaar en ouder is er een flinke groei te zien.
  • Het dagelijks gebruik van TikTok in Nederland is ten opzichte van vorige jaar bijna verdubbeld.

1. TikTok zakelijk account maken

Heb je al een TikTok account voor privégebruik? Dan kun je ervoor kiezen om dit om te zetten naar een business account of je kunt een nieuw account aanmaken. Je hebt dus altijd een business account nog om een account te maken voor je bedrijf. Tot slot is het goed om te weten dat je andere social media kanalen kunt koppelen aan je account.

Voordat je gebruik gaat maken van het account, is het belangrijk dat je doelstellingen bepaalt. Bedenk dus een Lead Magnet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het geven van informatie die relevant is voor de doelgroep waarbij ze zich kunnen inschrijven voor een nieuwsbrief. Zo prikkel je de doelgroep door iets aan te bieden en iets terug te vragen om zo informatie zoals een email te verkrijgen. Hierdoor blijven bezoekers hangen en worden ze geïnteresseerd in jouw zakelijke TikTok account.

2. Bepaal je doelgroep op TikTok

Wie is jouw doelgroep op TikTok? Zorg ervoor dat je weet wie je doelgroep is zodat je hierop in kunt spelen door middel van TikTok berichten. Als je dit duidelijk hebt, is de volgende stap om te kijken naar onderwerpen en content die populair is bij de doelgroep die je wilt bereiken. Deze trends kun je met het zakelijk TikTok account inzetten door video’s te maken die aansluiten bij de content die populair is onder de doelgroep. Tot slot adviseren we je om te experimenteren met verschillende video’s zodat je ziet wat aanslaat bij jouw doelgroep.

3. Voeg relevante hashtags toe aan video’s

Hashtags zorgen voor een betere vindbaarheid en kunnen ervoor zorgen dat jouw content door meer mensen wordt gezien. Maak dus vooral gebruik van relevante hashtags onderaan je video. Goed om te weten is dat als je te veel hashtags gebruikt, ze hun waarde verliezen. Hashtags op TikTok waar veel op gezocht wordt, kun je combineren met hashtags met een lager aantal posts. Door een goede combinatie van populaire en specifieke hashtags worden jouw TikTok berichten beter gevonden door je doelgroep.

Zakelijk gebruik Tik Tok e1649669416288

4. Start een hashtag challenge op TikTok

Wanneer je duidelijk hebt welke hashtags het goed doen onder jouw doelgroep, is een hashtag challenge een goede manier om jouw product of dienst beter in de markt te zetten. Doe allereerst onderzoek naar hashtags die in het verleden viraal zijn gegaan en bedenk een hashtag die mensen uitnodigt om iets te doen en te delen. Behoud hierbij de focus op je product of dienst. Om de challenge te starten kun je gebruik maken van het juiste geluid, zoals een danslied die viraal gaat op TikTok of een voice-over. Leg daarnaast uit wat de doelgroep moet doen om de challenge te voltooien. Voorbeelden hiervan zijn dansen, zingen en andere creatieve dingen. Als de challenge online staat, is het belangrijk om dit te promoten. Dit kun je doen door samen te werken met andere TikTokkers of het te delen op andere social media kanalen.

5. Gebruik een TikTok methode voor zakelijk gebruik

Door het inzetten van een marketingmethode op TikTok kun je ervoor zorgen dat jouw doelgroep wordt overgehaald om een product of dienst te kopen. De meest gebruikte marketingmethode is de See, Think, Do, Care methode. Hierbij zijn er vier stappen waarin de doelgroep wordt benaderd.

Als eerst wordt er in de See fase gebruik gemaakt van bijvoorbeeld een online advertentie waarbij je jouw product of dienst kunt promoten. Dit kan in de vorm van een zelfgemaakt filmpje of een reclame filmpje als advertentie.

Tijdens de Think fase wordt het filmpje nogmaals getoond aan de doelgroep. Dit zorgt voor een extra zetje om iemand over te halen. Het kan in een ander jasje worden gestoken, maar het doel blijft hetzelfde.

Daarnaast worden er door middel van de Do fase bezwaren weggenomen. Dit kun je doen door bewijzen te laten zien of nadelen te ontkrachten.

Als laatst is de Care fase waarbij je het contact onderhoudt door bijvoorbeeld e-mailmarketing. Zo zorg je ervoor dat de klant vaker terugkomt en op de hoogte blijft over jouw bedrijf.

TikTok voor bedrijven: Wist je dat?

  • De gemiddelde gebruiker meer dan 50 minuten per dag op TikTok doorbrengt.
  • Maar liefst 67% van de gebruikers een leeftijd heeft van 25 jaar en ouder.
  • De Engagement Rate van TikTok Ads (29%) veel groter is dan die van Instagram en Facebook (5-10%)
  • Meer dan de helft van de TikTok gebruikers raakt geïnspireerd om iets te kopen wat ze hebben gezien op TikTok.
  • Je met organische content (zonder te betalen) op TikTok al een groot publiek kunt bereiken.

TikTok heeft dus veel voordelen voor bedrijven. Door deze vijf tips kun je TikTok inzetten als een goed marketingmiddel voor jouw bedrijf. De doelgroep, content en methodes spelen een grote rol in zakelijk TikTok. Het is belangrijk om een plan te hebben voordat je TikTok inzet voor jouw bedrijf. Zo kan jouw bedrijf meer bekendheid creëren via social media!