Influencer marketing
14 mei 2019
Leestijd: 3 min
Door: Extendure

Waarde van influencer marketing

Een veelvoorkomende marketingdoelstelling van bedrijven is “Het aantal volgers vergroten met …%” of “De naamsbekendheid vergroten met …%”. Met deze marketingdoelstelling is niks mis mee, alleen de hamvraag is altijd ‘Welke strategie gaan we hiervoor inzetten?’ Een van de mogelijke strategieën is influencer marketing. Maar wat is influencer marketing precies en wat is nou daadwerkelijk de waarde hiervan? In dit artikel lees je wat influencer marketing betekent en wat het voor jouw bedrijf kan betekenen.

Influencer marketing

Influencer marketing is een marketing vorm waarbij invloedrijke mensen (influencers) in een bepaalde branche jouw product, dienst of merk onder de aandacht brengen bij de doelgroep die jij wilt bereiken. Dit om uiteindelijk meer waarde te creëren voor jouw merk of product. Influencer marketing speelt dus,voornamelijk onbewust, in op het gedrag van de doelgroep. Dit gebeurt voornamelijk via crossmedia, dus via verschillende mediakanalen zoals Instagram en Facebook.

Influencers zijn bekend bij de doelgroep en vertegenwoordigen een hoge waarde in de branche. De doelgroep luistert sneller naar een influencer binnen de branche dan een bedrijf. Dit komt doordat de consument direct bang is dat het bedrijf de consument iets probeert aan te smeren. Het is hierbij wel belangrijk dat je de juiste influencer gebruikt voor de juiste doelgroep. Zo werkt influencer marketing niet wanneer je bijvoorbeeld een cabaretier een artikel over de stijging van goudprijs laat schrijven. Voor de potentiële lezer is het juist interessant als een financieel journalist zoals Ronald Koopman het schrijft.

Je kunt zelfs nog een stapje kleiner gaan en focussen op micro influencers. Deze hebben misschien pas een kleine groep volgers, maar deze zijn wel zeer relevant voor jouw branche. Het grote voordeel hiervan is dat ze ook direct een stuk goedkoper zijn.

Influencer marketing uitbesteden

Er zijn ook veel reclames op zowel televisie als op het internet waarin bekende personen voorkomen die helemaal niet bekend zijn met de branche. Dit is geen influencer marketing maar “celebrity endorsement”. Bij influencer marketing wordt er gebruikt gemaakt van influencers die daadwerkelijk veel van het onderwerp weten en ook worden gezien als vertegenwoordigers van de branche. Vaak werken influencers die ook bekend zijn geworden dankzij hun branche het beste. Dit valt het minste op en wordt ook wel sluikreclame genoemd. Influencer marketing is zeer geschikt voor bepaalde branches zoals kleding, mode, beauty, wonen, eten & drinken, gadgets, sport en lifestyle.

Wat doet een influencer?

Een influencer wordt door een merk benaderd om bijvoorbeeld een blog of artikel te schrijven, het plaatsen van foto op Instagram of in een video op YouTube het merk of product te benoemen. Naast dat de influencer vaak de content zelf nog plaatst op zijn of haar goed bezochte pagina wordt de content ook gebruikt op de pagina van het merk zelf. Doordat een influencer jou benoemd in zijn of haar post wordt er een goede kwalitatieve backlink gecreëerd naar jouw website. Hierdoor krijgt jouw website meer waarde en scoor je automatisch ook hoger in de Google zoekresultaten. Wanneer de strategie goed werkt wordt de content opgepikt door social media en wordt die daar verspreidt, dit kan wederom goede kwalitatief volle backlinks creëren.

Influencer marketing kan een absolute win-win situatie worden, dit omdat de doelgroep al bekend bekend is met de influencer en hij/zij daarom als betrouwbaar overkomt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Cristiano Ronaldo voor Nike. Cristiano Ronaldo heeft miljoenen volgers en wanneer Nike een nieuw model voetbalschoen op de markt brengt en hij een bericht op zijn Facebook of Instagram pagina post, bereikt dit miljoenen jonge voetballers. Deze jonge voetballers voelen zich erg aangetrokken tot deze influencer en willen net zoals hem deze voetbalschoenen hebben. Of denk hierbij aan een modemerk dat via Monica Geuze in meerdere video’s naar voren komt. Jonge meiden willen net zoals Monica Geuze zijn en voelen zich sneller betrokken bij het merk.

SEO tips influencer marketing

Welk Social media platform?

Nu je een beter beeld hebt wat influencer marketing is, is het tijd om te kijken naar wel social media platform je hiervoor gaat inzetten. In 2019 is Instagram het hardst gestegen qua gebruik. Het platform kent een groei van 26% in het afgelopen jaar, daarna komt Pinterest met een groei van 25% en daarna LinkedIn met 19% en YouTube met 11%. Het is belangrijk dat je weet op welk platform jouw doelgroep het meest actief is. Kies je uiteindelijk voor Instagram, zorg er dan voor dat je een influencer kiest met minimaal 10.000 volgers. Deze influencers zijn namelijk in de mogelijkheid een link toe te voegen aan hun Stories. Hierdoor worden volgers naar een bepaalde pagina verwezen met meer informatie. Enorm waardevol als je meer traffic naar je website wil genereren.

Ontdek de waarde zelf!

Zoals eerder vermeld kan influencer marketing een grote invloed hebben op je business. Dit kan leiden tot het vergroten van je doelgroep of volgers, maar kan zelfs leiden tot meer bezoekers en meer verkopen. Er zijn zelfs bureaus waar je influencers kunt inhuren voor je business mocht je niet de mogelijkheden hebben om ze zelf te benaderen. Deze bureaus kijken wel streng naar een merk voordat ze besluiten het merk te laten aanprijzen. Dit wordt dan ook uitvoerig met de klant en het bureau besproken.

Wil jij graag hulp met in het inzetten van influencer marketing? Neem dan contact op door het contactformulier aan je rechterzijde in te vullen.