Blog schrijven
14 juli 2021
Leestijd: 5 min
Door: Extendure

Hoe schrijf je een blog?

Op het moment dat je een succesvol blog hebt kan dat vele voordelen met zich meebrengen. Wat dacht je bijvoorbeeld van andere websites die voor een vergoeding een blog plaatsen op jouw website? Of je kunt vragen beantwoorden op je website waardoor er een hoop gratis extra websitebezoekers maandelijks op je website komen. Kortom, een goed blog biedt kansen. Wij helpen jou graag om jouw blogpagina succesvol te maken. Lees hier 5 tips over hoe je een blog schrijft.

Tip 1. Wie is de doelgroep van jouw blog?

Voordat je ook maar je toetsenbord hebt ingedrukt is het belangrijk om een doelgroep te bepalen. Wat voor persoon hoop jij dat er op je blog komt? En voor welk persoon is jouw blog relevant? Twee vragen die je moet beantwoorden en ervoor zorgen dat jouw doelgroep al een stuk duidelijker is.

Nu je een doelgroep hebt bepaald kun je jezelf afvragen over wat deze doelgroep allemaal weet en hoe ze graag aangesproken willen worden. Als je een blog aan het schrijven voor vrouwen en tips geeft over het inrichten van je interieur is het helemaal geen gek idee om een hele losse schrijfstijl te hanteren en te praten in de ik vorm. Je creëert dan een heel persoonlijk en klein blog wat vrouwen aanspreekt. Terwijl een zakelijk iemand juist graag een blog leest waarin die met u wordt aangesproken.

Hoe blog schrijven

Tip 2. Maak jouw blog persoonlijk

Het is jouw blog en je deelt toch een stukje persoonlijke kennis en ervaringen met je lezers. Laat dan ook aan je lezers merken dat je een echt mens bent van vlees en bloed en dat je ook fouten maakt en dingen meemaakt. Voorkom dat je als een robot overkomt die geen emotie heeft. Dit komt heel onpersoonlijk en onvriendelijk over en je neemt niet snel kennis aan van een vreemde. Begin bijvoorbeeld je blog met een korte anekdote die mensen gemakkelijk herkennen. Lezers herkennen de situatie en vertrouwen je al meteen stuk meer. Voorkom wel dat je lange anekdotes gaat vertellen die te ver afwijken van het onderwerp. Het blog blijft belangrijker dan de auteur.

Tip 3. Maak het leuk voor de lezer

Belangrijk bij het schrijven van de blog is om het leuk te maken voor de lezer. Zorg er dus voor dat de opmaak van je algehele website goed is waardoor de website leuk is om naar te kijken. Naast een goede website, is het ook belangrijk om de pagina goed op te maken. Dit betekent:

  • Afbeeldingen gebruiken;
  • Tekst vetgedrukt maken;
  • Quotes toevoegen;
  • Bullet-point lijstjes maken;
  • Een actieve schrijfstijl gebruiken.

Deze onderstaande zaken moet je zeker niet gebruiken:

  • Zaken herhalen;
  • Tekst plaatsen die niet relevant is voor het onderwerp;
  • Lange lappen tekst zonder alinea’s.

Ga ook niet informatie verstoppen voor de lezer. De lezer moet binnen een ogenblik kunnen zien waar de tekst over gaat, welke vragen er beantwoord worden en waar die zijn gewenste informatie kan vinden. Je ziet nog te vaak lange pagina’s met daarbij een lang verhaal waar je moet zoeken naar je antwoord waar de lezer helemaal niet op zit te wachten. De lezer wil gewoon het antwoord op de vraag en als ze het antwoord niet kunnen vinden zijn ze zonder pardon weg.

De laatste tip om een blog leuk te maken is om iedere zin origineel te maken. Hierbij bedoelen we dat je stopwoordjes moet voorkomen of bepaalde taal clichés. Daag jezelf uit om iedere keer nieuwe woorden te gebruiken. Een handig trucje wat mij voor mij goed werkt is om de volgende dag de tekst nog een keer na te lezen. Ik merk dat ik dan vaak op nieuwe woorden en zinnen kom waardoor de tekst fris blijft.

Hoe schrijf ik een blog

Tip 4. Een inleiding die de lezer pakt

De meeste bezoekers gaan je inleiding lezen, dus dit is de kans om de aandacht van de lezer te grijpen. Vertel dus concreet en op een frisse manier waar je blog over gaat. Stel bijvoorbeeld een goede vraag aan de lezer, die relevant is voor het onderwerp, waardoor je die persoon aan het denken zet. De lezer wil de vraag nu graag beantwoordt zien, maar daarvoor moet die wel het blog lezen. Blijf de lezer ook vermaken met nieuwe vragen en nieuwe informatie zodat die geïnteresseerd blijft.

Tip 5. Voorkom dat de lezer weggaat

Gefeliciteerd de lezer heeft nu je volledige blog geschreven! En nu? Als de lezer jouw blog weg klikt is de kans klein dat hij of zei ooit nog terugkomt. Dus kun je ervoor zorgen dat de lezer op je blog blijft? Ten eerste is het belangrijk om links te plaatsen naar andere relevante blogs. Dit kun je zowel al in de tekst doen als dat je dat onderaan in de tekst doet. Als je een blogpagina hebt in combinatie met een webshop is het een stuk gemakkelijker om te eindigen. Je plaatst dan onderin relevante producten en probeert zo nog een verkoop uit te lokken.

Hopelijk hebben we jou kunnen helpen met deze vijftal tips over hoe je het beste een blog schrijft. Wil jij nou echt goed gaan scoren in Google met jouw blog om zo extra veel websitebezoekers binnen te halen? Neem dan contact op met Extendure. Onze SEO specialisten zijn dagelijks bezig om via blogs websites beter te laten scoren in Google.

Hoger scoren met je blog in Google?

Via de onderstaande blogs kun je meer informatie vinden over hoe jouw blog beter kan scoren in Google.

Mocht je nog SEO gerelateerde vragen hebben neem dan vrijblijvend contact op met een SEO Specialist van Extendure