In ons blog ‘Optimaliseer je Voice Search via deze 6 tips’ hebben we featured snippets al benoemd en kort behandelend. Maar hoe kan je nu precies je content optimaliseren zodat jouw pagina een featured snippet krijgt en wat zijn hier nou echt de voordelen van? In dit artikel zetten wij de voordelen op een rijtje zetten en geven we een paar tips geven zodat jouw pagina ook een featured snippet kan krijgen.

Wat is een featured snippet eigenlijk?

Een featured snippet is content van een externe partij die Google bovenaan de resultatenpagina laat zien waar het antwoord op de zoekopdracht te lezen is, het is als het ware positie 0 in Google. Deze snippet neemt vaak veel ruimte in beslag en staat bovenaan de pagina waardoor iedereen hem ziet. Het doel van een featured snippet is om bezoekers direct het antwoord te geven waar ze naar op zoek zijn. Bij Google staat het gebruiksgemak op de eerste plaats en de gebruiker krijgt nu meteen het antwoord wat die zoekt.

Featured snippets

Wat zijn de voordelen van een featured snippet?

Waar eerst maar weinig aandacht geschonken werd aan het optimaliseren van content voor een featured snippet, is dit in de afgelopen tijd sterk aan het veranderen. Dit komt omdat de voordelen van een featured snippet steeds duidelijker worden en wij hebben voor jouw de de grootste voordelen op een rijtje gezet.

  1. Bovenaan de pagina

Een groot voordeel van een featured snippet is dat je bovenaan de pagina komt te staan, positie 0. Hiervoor hoef je niet met je pagina organisch op positie 1 te staan. Google kijkt welke pagina het beste antwoord geeft op de vraag. Het kan dus zijn dat jouw pagina op positie 3 rankt, maar dat je wel de featured snippet hebt.

  1. Neemt veel ruimte in beslag

Een featured snippet neemt relatief veel ruimte in beslag wanneer je zoekt op je desktop, hierdoor valt jouw pagina en antwoord meer op. Maar zeker op smartphones neemt die veel ruimte in beslag, in sommige gevallen zelfs het gehele scherm. En met het gegeven dat 50% van de zoekopdrachten op Google inmiddels via een mobiel apparaat worden uitgevoerd is dit een nog groter voordeel.

  1. Voice Search

Zoals in ons blog over optimaliseren voor Voice Search al vermeld was, zijn featured snippets zeer belangrijk. Wanneer je een stembestuurde zoekopdracht doet en Google voor de zoekopdracht een featured snippet heeft, is de kans groot dat deze gebruikt wordt. Met de groei van Voice Search, 20% van de zoekopdrachten gebeurt al via voice search, en met de voorspelling dat het alleen maar groter wordt, is het dus een groot voordeel om een featured snippet te hebben.

  1. Hogere CTR

Waar de featured snippet bedoeld is zodat bezoekers niet door hoeven te klikken naar een pagina voor het antwoord blijkt uit een onderzoek van Search Engine Land en Hubspot dat de featured snippet juist een hogere Click-Through-Rate (CTR) heeft. Dit heeft voornamelijk te maken dat bezoekers vaak op zoek zijn naar uitgebreide antwoorden. Wanneer zij in de featured snippet een kort en duidelijk antwoord zien, is de kans zeker aanwezig dat ze doorklikken voor de volledige uitleg.

3 tips voor het krijgen van een featured snippet

In tegenstelling tot andere snippets is het volgens de documentatie van Google niet mogelijk om een pagina te markeren voor uitgelichte fragmenten. Google geeft aan dat het een combinatie van verschillende factoren zijn die bepaalt of jouw pagina in de zoekresultaten verschijnt als featured snippet. Om jouw pagina zo goed mogelijk te optimaliseren we drie tips voor je op een rijtje gezet.

  1. Goed vooronderzoek

Het is altijd altijd al belangrijk om goed vooronderzoek bij het optimaliseren van een pagina, maar met het oog op het krijgen van een featured snippet is het minstens net zo belangrijk. Het is belangrijk dat je weet waar men op zoekt, en dan niet alleen via de Google Ads Zoekwoordplanner. Het is ook zeer handig om Answer The Public te gebruiken om te kijken naar specifieke vragen die men gebruikt op Google. Naast dat je moet weten waar men op zoekt, is het ook slim om te kijken of er al een featured snippet op deze zoekopdracht zit. Wanneer dit het geval is moet je goed kijken of het mogelijk is om deze pagina te vervangen. Zit er een bijvoorbeeld een zeer sterke en bekende website achter dan wordt het lastig om hem te vervangen. Mocht dat niet zo zijn dan kun je het altijd proberen. Het is dan ook slim om eerst een korte concurrentie analyse te maken, zo kan je in één overzicht zien waar de kansen liggen.

  1. Vraag en antwoord

Bij een featured snippet wordt er een duidelijk en relatief kort antwoord gegeven op de zoekopdracht. Vaak is er een featured snippet te zien wanneer de zoekopdracht in de vorm van een vraag is. Hierdoor is het dus belangrijk dat je binnen de content duidelijk antwoord geeft op een bepaalde vraag. Het is dan ook slim om binnen je content de vraag, zo exact mogelijk, te benoemen en hier direct een duidelijk antwoord op te geven. Probeer in je eerste alinea of in het begin van je tekst zo kort mogelijk antwoord te geven, dit gedeelte wordt namelijk zichtbaar in de featured snippet als Google voor jouw pagina kiest. Werk daarna het antwoord verder uit voor wanneer de bezoeker doorklikt naar jouw pagina.

  1. Duidelijke en goede opmaak

Wat binnen SEO altijd al belangrijk is geweest is een duidelijke en een goede opmaak. Zo moet je gebruik maken van maar één H1, maar wel van meerdere H2. Maar wanneer het om featured snippets gaat is het belangrijk dat je de vraag, zo exact mogelijk, en het antwoord zo snel mogelijk op de pagina laat zien. Het is slim en handig om direct na de H1 de vraag en het antwoord te benoemen. Dit leest Google als eerste en wordt ook sneller gebruikt als featured snippet.

Wij hopen je met dit blog een duidelijk beeld te hebben gegeven omtrent featured snippets en je een paar bruikbare tips te hebben gegeven. Heb je vragen of ben je benieuwd wat onze SEO specialisten voor jou kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op en wij helpen je graag verder.