Hoe staat het met de ‘online aanwezigheid’ van jouw bedrijf of organisatie? Genereert je bedrijf het hoogste percentage omzet via online kanalen? Ga hierover brainstormen en maak een SWOT analyse van je eigen bedrijf. Wanneer je je eigen sterke en zwakke punten weet ga je naar je concurrentie kijken. Hoe staat het met hun online aanwezigheid? Wat doen zij op dit gebied? Om antwoorden te krijgen op deze vragen biedt een online concurrentie analyse je de uitgelezen mogelijkheid!

Met een online concurrentie analyse voer je onderzoek uit naar je concurrenten, waarmee je strategisch marketing inzicht verkrijgt. De analyse kun je op verschillende manieren uitvoeren, zoals op het gebied van een analyse op zoekwoorden, content, social media en linkbuilding. Uiteindelijk word je bedrijf alleen maar beter van concurrentie. Net zoals Superman pas ’n ‘echte’ superheld kon worden toen hij 1 tegen 1 moest concurreren met Batman!

Weet wie je concurrenten zijn

Om je concurrentie analyse te starten is het belangrijk om de sterkten, zwakten, kansen en bedreigingen van je concurrenten op online gebied in kaart te brengen. Verplaats je in de rol van de consument en ontdek het antwoord waar jouw doelgroep naar op zoek is. Om de website van je organisatie een hogere positie in Google te bezorgen kun je de sterkten van je concurrenten kopiëren, maar zorg er wel voor dat je onderneming uniek blijft. Maak ook gebruik van de kansen en benut de zwakten van je concurrenten.

Een geslaagde keyword analyse

Het maken van een zoekwoord analyse is een belangrijk onderdeel van een online concurrentie analyse. Bij het maken van een zoekwoord analyse focus je je op de zoektermen van de concurrent. Met de volgende vragen zet je een belangrijke stap in het maken van de analyse. Van welke zoekwoorden maakt de concurrent gebruik? Welke invloed oefenen de zoekwoorden uit en hoe vaak wordt er op de zoekwoorden gezocht?

Na het uitvoeren van de analyse krijg je een duidelijk overzicht van de vindbaarheid van je concurrent binnen Google. Nu kun je exact zien wat de positie van je concurrentie in Google is. Speel in op de positie van je concurrent door op een zoekwoord van de concurrentie beter te ranken.

Concurrentie analyse

Concurrentie analyseren op social media 

Een ander onderdeel van een online concurrentie analyse is het analyseren van het social media niveau van de concurrentie. Jarenlang is social media al populair en het maakt in de aankomende jaren nog veel groei door. Je kunt al profijt hebben met het bekijken van de social media platforms waarop je concurrenten actief zijn. Informatie die je hieruit verkrijgt gebruik je om je website te verbeteren en te versterken.

De volgende vragen kun je je stellen bij het bekijken van de social media platforms:

– Welke onderwerpen bespreekt de concurrent?
– Hoe wordt de lay-out gebruikt, wat zijn de sterktes en wat zijn de zwaktes?
– Hoe vaak wordt er content op de social media platforms geplaatst?
– Hoe vindt er interactie plaats met de consument?
– Welke schrijfstijl hanteert de concurrent voor haar doelgroep?
– Zijn zij actief bezig met het optimaliseren van de social media platforms?

De resultaten uit je analyse verwerk je in een tabel zodat je een duidelijk overzicht hebt. Als je een helder inzicht hebt gekregen ga je vervolgens kijken naar het aantal volgers op je eigen social media platforms. Op deze manier heb je een nulmeting en ga je de social media platforms van je concurrentie vergelijken. Bekijk platforms zoals: Facebook, Twitter, Instagram, Google+, YouTube etc.

Zoek naar links

Voordat je gaat zoeken naar links voor je eigen website is het een goed idee om eerst de links van je concurrenten te analyseren. Je begint met het bekijken van de hoeveelheid links van de concurrent naar zijn website, tevens bekijk je of de links waardevol zijn. Bezitten de backlinks hoge of lage waarden voor de concurrent?

Maar waar komen de waardevolle links vandaan? Komen ze bijvoorbeeld van een forum of van een blog? Na het vinden van de waardevolle links bekijk je of de pagina’s ook voor jou geschikt zijn om een link te plaatsen. Plaats een link op dezelfde pagina en ontneem de waarde van je concurrent. Bij deze analyse moet je goed bekijken hoeveel links de website en de pagina in kwestie daadwerkelijk heeft. De hoeveelheid links op een website en pagina kan namelijk van flink verschillen en dit moet je wel meenemen in je beslissing.

Concurrentie analyse

Boek resultaten met je online concurrentie analyse 

Uiteindelijk levert een concurrentie analyse je een overzicht waarin de sterke en zwakke punten, de kansen en bedreigingen, van je concurrenten op verschillende online gebieden naar voren komen. Creëer een eigen strategie en bekijk met behulp van de online concurrentie analyse waar je sterke punten en kansen liggen. Maar hou in gedachte: “However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results” – Winston Churchill.

Wil je meer informatie, of wil je wat extra hulp bij het uitvoeren van een online concurrentie analyse? Dan kun je vrijblijvend contact opnemen.