Email marketing software
6 augustus 2019
Leestijd: 4 min
Door: Extendure

Welke e-mailmarketing software past bij mij?

E-mailmarketing is een belangrijk onderdeel van je online marketingplan en heeft een grote meerwaarde voor je bedrijf. E-mailmarketing blijft namelijk een van de beste manieren om je doelgroep te bereiken en te binden. De ontvangers hebben er immers zelf voor gekozen jouw e-mails te ontvangen. Maar voordat je je met onderwerpregels, call-to-actions en promotionele acties gaat bezighouden, is er één ding heel belangrijk voor de e-mailmarketeer: welke online e-mailmarketing software past bij mij?

Bij Extendure werken we met de marketing platformen MailChimp en Copernica. In dit blog geven we een globaal overzicht van de voor- en nadelen van een paar basisfuncties van e-mailmarketing.

58417f77a6515b1e0ad75a2c 400x280

De voordelen van Mailchimp


Design

✓ Het maken van een nieuwsbrief is in MailChimp heel eenvoudig dankzij de Drag and Drop Editor. Je hebt geen verstand nodig van codetaal om een e-mail te maken die er prima uitziet. Je kiest een contentblok (tekst, afbeelding, button, etc.), sleept het in de e-mail en vult dit blok vervolgens met de gewenste inhoudt. Daarnaast heeft MailChimp een ruim aanbod e-mail templates.

✗ Wil je hele complexe e-mails maken? Dan is MailChimp misschien niet de juiste optie. Je begint namelijk met het kiezen van een layout. Wanneer je bijvoorbeeld de optie 1:2:1 Column kiest, is het daarna niet meer mogelijk om 3 contentblokken naast elkaar te zetten. Denk voordat je begint met het maken van je e-mail dus goed na hoe de e-mail eruit moet zien.

Database

✓ Een database aanmaken en aanvullen in MailChimp is zo gebeurd. Klik, klik, klaar! Ook een import ongedaan maken is geen probleem voor het marketing platform.

✗ Vanuit het oogpunt van een beginner is MailChimp geweldig. Alle functies hebben standaard instellingen. Maar wil je specifiekere data vinden, dan moet je soms wat graafwerk verrichten.

Automatisering

✓ Met automatisering kun je mensen targetten op basis van gedrag, voorkeuren en eerdere aankopen en deze informatie gebruiken om dingen te doen zoals nieuwe abonnees verwelkomen, automatisch contact maken met mensen die hun winkelwagentjes verlaten en klanten terugwinnen. Een hele handige functie waarmee je de juiste mensen op het juiste moment met de juiste boodschap kunt bereiken. MailChimp biedt een aantal automatiseringstypen met ingebouwde triggers voor algemene activiteiten, maar je kunt ook een aangepaste automatisering maken. Lees hier meer over marketingautomatisering van MailChimp.

Copernica logo

De voordelen van Copernica

Design

✓ Ook in Copernica kun je middels een handig Drag and Drop systeem eenvoudig je e-mail in elkaar zetten. Een voordeel van Copernica ten opzicht van MailChimp is dat je over meer opties beschikt. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat je sommige elementen alleen op desktop, alleen op mobiel of op alle apparaten wilt laten zien. Ook zit je niet vast aan een eerder gekozen layout, waardoor je onbeperkt kunt wisselen tussen het aantal contentblokken dat je naast elkaar wilt gebruiken. Copernica geeft je veel speelruimte om jouw e-mail naar wens te maken.

✗ Copernica beschikt over een minder ruim aanbod voorbeeld templates waaraan jij een eigen draai kan geven. Hierdoor zal je jouw creatief brein moeten gebruiken bij het opstellen van een e-mailcampagne. Een klein minpuntje voor Copernica hiervoor.


Database

✓ In Copernica heb je de mogelijkheid om te werken met multidimensionale databases die je zelf kunt configureren. Deze databases geven je enorme flexibiliteit en vrijheid, omdat je zelf kunt bepalen welke velden je toevoegt en uit hoeveel lagen je de database laat bestaan. Hierdoor kun je gerichter en persoonlijker communiceren met je ontvangers.

✗ De mogelijkheden lijken oneindig. Voor de beginnende Copernica gebruiker zijn alle functies wat overweldigend en aanvankelijk erg moeilijk om grip op te krijgen. Om hier weer een positieve draai aan te geven: Copernica biedt webinars en trainingen aan die ingaan op de basisfuncties en gevorderde mogelijkheden van de software.


Automatisering

✓ Ook met Copernica kun je automatisch e-mails laten versturen of e-mails aanpassen aan de hand van informatie over je klanten. Copernica heeft een krachtig database systeem waarin je klanten kunt groeperen in selecties. Zo kun je bijvoorbeeld een nieuwsbriefselectie aanmaken, waardoor je alleen mensen mailt die zich hebben ingeschreven voor je nieuwsbrief. Of een verjaardagsselectie, waardoor je iedereen persoonlijk met zijn of haar verjaardag kan feliciteren.

✗ Wederom geldt hier dat het gebruiksgemak lager ligt dan bij MailChimp, maar de mogelijkheden liegen er niet om…

Eindoordeel

Wie hoopte op een definitief eindoordeel met een winnaar en een verliezer, moeten we helaas teleurstellen. Kiezen tussen MailChimp en Copernica is alsof je je favoriete ouder moet aanwijzen. Ze hebben allebei hun voor- en nadelen. Als jij in wilt stappen in de wereld van e-mailmarketing dan is Mailchimp misschien de makkelijkste optie voor jou. Wil jij voor het serieuzere werk gaan dan is Copernica waarschijnlijk meer geschikt voor jou. Gelukkig mogen we ze allebei gebruiken.

Wil je meer lezen over e-mailmarketing? Lees dan eens 3 feiten die je maken of breken of 5 tips voor een succesvolle email marketing campagne.

Vrijblijvend brainstormen over jouw groeimogelijkheden? Laat je gegevens hier rechts achter en we nemen zo snel mogelijk contact op.