Mails, de een schreeuwt nog meer om je aandacht dan de ander. Zoveel organisaties proberen het, een boodschap direct en persoonlijk aan jou te vertellen via een email marketing campagne. Voor ondernemingen wordt  het steeds moeilijker om de schaarse aandacht van de consument te trekken. Er bestaan echter een aantal relatief simpele email marketing foefjes om de kans te vergroten dat jouw mail uiteindelijk geopend wordt. Een sterke email marketing campagne is een fantastische manier om traffic naar je webshop te genereren. Uiteindelijk gaat het om het aantal behaalde conversiedoelen op je website, 5 tips om dat te bereiken.

Digitaal adresboek. Belangrijk!

Tegenwoordig heeft haast iedereen een email account. Het maakt niet meer uit of je nu jong of oud bent, je komt niet er niet meer onderuit. Door het opbouwen van een digitaal adresboek kan je een enorm bereik genereren. Je kan jouw doelgroep beter en makkelijker benaderen. Veel post gaat digitaal en niet meer via een brief in de brievenbus. Bij veel verzekeringsmaatschappijen heb je een online account waar alle berichten op binnenkomen, gemakkelijk, snel en online.

Email wordt intensief gebruikt. Het kan heel effectief zijn, maar je zult de juiste informatie moeten laten zien in je email marketing campagne. Het moet opvallen, zodat de consument jouw email eruit pikt. Daarnaast kan je via een email marketing campagne extra gegevens van de klant krijgen. Hoe oud ze zijn, waar ze vandaan komen, waar ze geïnteresseerd in zijn, enz. Handig om te weten voor een goede online marketing strategie. Al deze gegevens sla je eenvoudig en helder op in een digitaal adresboek.

Geef webshop bezoekers een reden om zich aan te melden

Je wil graag in je adresboek mailadressen van potentiële klanten zien te krijgen. Je zal de klant een reden moeten geven om zijn/haar gegevens met je te delen. Het is logisch dat mensen zich niet zomaar aan gaan melden voor een “nieuwsbrief”. Potentiële klanten moeten gestimuleerd worden. Je digitale adresboek moet zodoende opgebouwd worden. Dit kun je doen door bijvoorbeeld ‘iets weg te geven’; een cadeautje. Wanneer mensen zich aanmelden voor jouw nieuwsbrief, krijgen ze een presentje van je. Zo kan je vijf euro korting geven bij de eerste aankoop die ze doen. Hiermee vult jouw digitale adresboek zich als een speer.

1. Houd je email marketing database up to date

Heel vaak worden nog e-mails verstuurd naar mailadressen die totaal nutteloos zijn voor je email marketing campagne. In je digitale adressenboek komen genoeg mailadressen terecht die niet meer in gebruik zijn. Het up to date houden van de database met emailadressen is dan ook een bezigheid van onderschat belang. Wanneer je een mail rondstuurt, controleer in je vorige mail of er niet werkende mailadressen in zitten. Dit gebeurt nu vrijwel altijd automatisch met een programma zoals mailchimp, waar je onder andere ook verschillende statistieken over jouw email marketing campagne kan zien.

Verder is het verplicht dat je de consument altijd de mogelijkheid geeft om zich uit te schrijven voor jouw e-mails. Zie dit als iets positiefs. Zo filteren klanten met interesse zich vanzelf van klanten zonder interesse.

Email

2. Stuur verschillende type e-mails in je campagnes

Om je email marketing campagne sterker te maken, is het de bedoeling om de ‘juiste’ mails te sturen. Dit betekend dat je een bepaalde boodschap wil laten overkomen bij de consument. Hierbij kun je verschillende type e-mails versturen om de aandacht van de consument te trekken.

Hieronder een aantal mogelijkheden van email campagnes:

 •       Teaser (binnen 3 dagen beginnen de solden)
 •       E-card (verjaardag mail)
 •       Nieuwsbrief
 •       Catalogus
 •       Dagelijkse mail (deal van de dag)
 •       Actiemail (deelnemen aan een wedstrijd)
 •       Transactionele e-mail (factuur na bestelling)
 •       Reminder

3. Maak je email marketing campagne persoonlijk

Personalisatie is een belangrijke factor als je een email marketing campagne wil uitvoeren. Het is goed om zo uniek mogelijk te zijn om interesse te wekken bij de klant. Probeer hierbij zo persoonlijk mogelijk over te komen bij de doelgroep. Zorg ervoor dat de doelgroep zich aangesproken voelt alsof het alleen aan hem of haar is gericht. Vermijdt dus algemene termen zoals ‘beste klant’ of ‘uw bedrijf’. Het is beter om daar de klant- of bedrijfsnaam neer te zetten.

De consument is het centrale punt in je email marketing campagne. Een simpel voorbeeld: je stuurt een persoonlijke mail voor de verjaardag van je klant.  Hierbij voeg je bijvoorbeeld een kortingsvoucher toe. Dit geeft de klant een gevoel van betrokkenheid, dat de organisatie aan hem of haar denkt.

4. Maak je email campagne herkenbaar

Het is zeer belangrijk dat de ontvangers van je mail meteen zien dat het door jouw bedrijf is gestuurd. Zorg er voor dat de mail die je verstuurd, zeer herkenbaar is voor de klant.

Een paar email campagne to do’s:

 • Gebruik altijd je logo.
 • Gebruik bepaalde kleuren, lettertype, enz. zodanig dat consument ook weet van wie de mail is en zo vertrouwd raakt met je merk.
 • Gebruik altijd dezelfde type afbeeldingen.
 • Zorg er ook voor dat de verschillende type mails die je stuurt er ook een beetje anders uitzien op het gebied van design en opbouw. Maar mensen moet wel zien dat het van dezelfde betrouwbare organisatie is.

5. Vergeet je mobiele versie niet!

Last but not least, je email marketing campagne wordt ook op smartphones en tablets bekeken. Deze moeten dan wel perfect leesbaar zijn. Een aanrader is om eerst een testversie te openen op je mobiele apparaten. Zodat je deze alsnog kan veranderen mocht het niet naar wens zijn. Het zou zonde zijn dat al die inspanningen voor een goede email marketing campagne verloren gaan. Door het feit dat jouw email campagne niet goed vertoond wordt op een smartphone en/of tablet.

Extra email marketing tips nodig?

Heb je het gevoel dat je te weinig uit je huidige email marketing campagnes haalt. vind je het tijd om eindelijk eens te starten met een email marketing campagne? Onze online marketing experts bij Extendure helpen je graag verder om mee te bouwen aan je online succes. In onderling overleg kunnen we dan tot een effectieve email marketing strategie komen die door je doelgroep goed ontvangen zal worden. Neem gerust vrijblijvend contact op.