Mailchimp email marketing
3 mei 2023
Leestijd: 4 min
Door: Extendure

Mailchimp – Wat is het en hoe werkt het?

Hou jij je bezig met email marketing, of wil je je huidige online marketing uitbreiden met email marketing? Misschien heb je dan weleens van email marketing programma Mailchimp gehoord. In dit blog lees je meer over wat Mailchimp is, hoe Mailchimp werkt en wat het voor jouw bedrijf kan betekenen.

Wat is Mailchimp?

Mailchimp een fijn programma waarmee je zonder al te veel voorkennis van het programma je e-mailmarketing campagnes vorm kunt geven. Het beheersen van codetaal is hierbij dus zeker geen vereiste en het programma is makkelijk te gebruiken. Mailchimp geeft je niet alleen de mogelijkheid om e-mailcampagnes te maken, maar geeft je ook inzicht in de prestaties van de uitgestuurde e-mailcampagnes. Zo kun je onder andere zien hoeveel mensen de mail hebben geopend, hoe vaak een link is aangeklikt etc.

Bovendien is Mailchimp te verbinden met verschillende CMS systemen (o.a. Magneto, WordPress en Shopify). Als je hiervoor kiest, dan zal iemand die zich op je website inschrijft voor de nieuwsbrief, in Mailchimp meteen worden toegevoegd aan de lijst met contacten.

Ook kun je Mailchimp automatische mails laten versturen, bijvoorbeeld wanneer een van je nieuwsbrief-abonnees jarig is. Mailchimp biedt dus een gemakkelijke manier om naast standaard e-mailcampagnes, ook de relatie met klanten via gepersonaliseerde mails te onderhouden. Mailchimp is te gebruiken in een gratis versie, daarnaast bestaan er verschillende betaalde versies. Deze betaalde versies bieden meer opties (voor bijvoorbeeld segmentatie, templates en testen) en ondersteuning.

Hoe werkt Mailchimp?

Een e-mailcampagne maken in Mailchimp is niet moeilijk. Bij het opzetten van je e-mailcampagne kun je een bestaande template gebruiken. Je kunt hierbij een lay-out selecteren waar de contentblokken al in zijn geplaatst, of je selecteert een thema waarin al meerdere (visuele) elementen zijn toegevoegd. Met behulp van de templates kun je een kickstart maken met het ontwerpen van je e-mailcampagne. Je kunt de bestaande blokken vullen met content naar keuze of je vervangt ze via het handige drag-and-drop systeem door een ander soort contentblok.

Ben je eenmaal klaar met het vormgeven van de e-mailcampagne, dan kun je via de preview modus het ontwerp op zowel een desktop als op smartphone checken. Bovendien kun je de e-mailcampagne controleren door een test mail te sturen. Mailchimp biedt je de mogelijkheid je contactenlijst te segmenteren, bijvoorbeeld op basis van wanneer contacten zich hebben ingeschreven voor de nieuwsbrief. Je kunt de e-mailcampagne vervolgens naar een specifiek klantsegment sturen.

Wat kan Mailchimp voor mijn bedrijf betekenen, en wat niet?

Mailchimp is een handig email marketing programma om snel aan de slag te kunnen met email marketing. Toch zul je de ingrediënten voor succes zelf moeten aanleveren en uiteindelijk zelf een geslaagde e-mailcampagne moeten ontwikkelen. Zo is het belangrijk om je e-mailcampagne van een krachtige ‘Call-to-Action’ (zoals ‘Lees hier meer’; Profiteer meteen’) te voorzien en een pakkende titel en preview tekst te schrijven. Verder is goed beeldmateriaal essentieel om je Mailchimp e-mailcampagne mee vorm te geven. Meer tips over hoe je een succesvolle email marketingcampagne opzet, lees je in ons blog met email marketing feiten.

Mailchimp Samengevat

Zoals eerder vermeld, biedt Mailchimp vele voordelen die jouw e-mailmarketingcampagnes effectiever en efficiënter maken. Laten we alle belangrijkste functies en voordelen van het programma nog eens op een rijtje zetten;

1. Eenvoudig ontwerp zonder technische kennis

Met de intuïtieve drag-and-drop interface van Mailchimp kun je moeiteloos professionele e-mailchampagnes maken, zelfs zonder enige kennis van codetaal. Kies uit verschillende templates of pas ze aan naar je eigen huisstijl. Zo zien je e-mails er ook meteen visueel aantrekkelijk uit.

2. Inzicht in prestaties

Mailchimp biedt uitgebreide statistieken en analyses om de prestaties van je e-mailcampagnes te meten. Volg het aantal geopende e-mails, klikfrequenties en conversies om te begrijpen hoe je campagnes presteren. Deze inzichten helpen je om weloverwogen veranderingen aan te brengen en betere resultaten te behalen.

3. Naadloze integraties met CMS-systemen

Mailchimp kan moeiteloos worden geïntegreerd met populaire CMS-systemen zoals, Magento, WordPress en Shopify. Dit betekent dat wanneer bezoekers zich inschrijven voor je nieuwsbrief op je website, hun gegevens automatisch worden toegevoegd aan je Mailchimp-lijst. Dit bespaart enorm veel tijd en zorgt voor een moeiteloze synchronisatie van gegevens.

4. Automatisering en personalisatie

Met Mailchimp kun je geautomatiseerde e-mails instellen op basis van specifieke triggers, zoals verjaardagen of aankoopgedrag. Hierdoor kun je op het juiste moment relevante en gepersonaliseerde berichten naar je klanten sturen. Dit versterkt de betrokkenheid en helpt bij het opbouwen van langdurige klantrelaties.

5. Flexibele versies voor elk budget

Mailchimp biedt zowel een gratis versie als betaalde versies met extra functionaliteiten. De gratis versie is perfect voor kleine bedrijven en starters, terwijl de betaalde versies meer geavanceerde functies bieden. Denk hierbij aan geavanceerde segmentatie, aangepaste templates en uitgebreide testmogelijkheden. Je kunt de versie kiezen die het beste past bij jouw behoefte en budget.

Kortom, hoe toegankelijk email marketing dankzij programma’s als Mailchimp ook wordt, een goede e-mailcampagne ontwikkelen is een vak apart. Kunnen we meedenken met de huidige e-mail marketing strategie binnen jouw bedrijf, of ben je op zoek naar een Online marketing Bureau in Eindhoven die je helpt bij het opzetten hiervan? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.