Beste gratis SEO tools
28 april 2020
Leestijd: 7 min
Door: Extendure

De beste gratis SEO tools van 2021

Het kan soms erg lastig zijn om op gebied van SEO te scoren. Maak het jezelf een stuk gemakkelijker door gebruik te maken van verschillende SEO tools. Iedere SEO professional maakt vandaag de dag gebruik van SEO tools. Er bestaat zowel betaalde als gratis SEO tools. Het grote verschil hiertussen bij de meeste tool is dat een betaalde variant dezelfde mogelijkheden heeft, maar vaker en grotere analyses kan uitdraaien. Heb je dus een eenmanszaak, of wil je maar voor één website jouw zoekmachine posities verbeteren, maak dan gebruik van de onderstaande SEO tools en we weten zeker dat jij beter gaat scoren in de zoekmachines! Heb je wel budget voor marketing maar heb je er geen tijd voor, of laat je het liever over aan een professioneel online marketing bureau, neem dan vrijblijvend contact met ons op via 040 2183 040.

Verschillende SEO tools

Binnen SEO heb je verschillende soorten takken van “sport”. Deze hebben we voor jou onderverdeeld in 3 categorieën, een overige categorie en afsluitende tips zodat jij kan gaan scoren op gebied van SEO.

Zoekwoordenonderzoek tool

Een zoekwoordenonderzoek is een noodzakelijke stap om te achterhalen hoe je goede en vindbare content gaat maken. Met een zoekwoordenonderzoektool vind je snel waardevolle zoekwoorden en zoekvragen.

 1. Google Keyword Planner, deze onderzoekstool gebruik je om zoekwoordideeën te genereren op basis zoekwoorden of een pagina URL.
 2. Ahrefs Keyword Generator, Deze zoekwoordgenerator haalt de top 100 zoekwoordideeën voor elk woord of elke woordgroep uit een database met meer dan tien miljard zoekwoorden in meer dan 170 landen. Daarbij toont de tool het geschatte maandelijkse zoekvolume met daarbij scores voor trefwoord moeilijkheidsgraad (KD).
 3. Answer the public, met deze tool kun je de vragen die mensen in Google stellen omtrent jouw onderwerp ophalen. Door deze vragen te beantwoorden toon je kennis te hebben van jouw product of dienst.
 4. AlsoAsked, deze tool toont relevante onderwerpen over het onderwerp wat je invoert. Gebruik deze tool om subonderwerpen en vragen te vinden die de moeite waard zijn om te beantwoorden in bijvoorbeeld je blog.
 5. Google Trends, deze tool laat de populariteit van een onderwerp in de loop van de tijd zien. Gebruik het om trending topics op te vangen en hierop in te spelen en vermijd content te schrijven voor onderwerpen waar geen interesse (meer) in is.
 6. Keyword Surfer, dit is een Google Chrome extensie die in Google aantoont welke relevante zoekwoorden er nog meer zijn.

Technische SEO tools

Een website die technisch optimaal in elkaar zit, zorgt voor betere posities in de zoekresultaten van zoekmachines. De techniek van je website is als de fundering van een huis. Het is de basis van waaruit je begint en heeft grote invloed op alle andere SEO-aspecten.

 1. Google Search Console (voorheen Google Webmaster Tools) is een gratis service van Google waarmee je jouw website in de zoekresultaten kunt controleren en problemen kunt oplossen. Gebruik het om technische fouten te vinden en op te lossen, sitemaps in te dienen, gestructureerde gegevensproblemen te bekijken en meer.
 2. Screaming Frog is een desktop gebaseerde website-crawler. Het is een van de meest populaire SEO tools die beschikbaar is voor het analyseren en controleren van technische problemen op een pagina.
 3. GTMetrix analyseert de laadsnelheid van webpagina’s. Naast de prestatiescore toont het ook bruikbare aanbevelingen om onderdelen op de pagina sneller te laden.
 4. Google’s Mobile Friendly Test De mobielvriendelijke test van Google controleert hoe gemakkelijk een bezoeker jouw webpagina op een mobiel apparaat kan gebruiken. Het identificeert ook specifieke problemen met mobiel gebruik, zoals een tekst die te klein is om te lezen, het gebruik van incompatibele plug-ins, enzovoort. Met de overstap van Google naar mobiel-eerst indexeren, is het hebben van een responsieve website belangrijker dan ooit.
 5. Where Goes? is een eenvoudige tool voor het controleren van omleidingspaden voor elke URL. Plak gewoon een URL en de SEO tool en deze toont zowel het type (bijv. 301, 302, etc.) als het aantal omleidingen in de ketting. 301 status code betekent permanente omleiding en 302 status code betekent tijdelijke omleiding. Zorg er altijd voor dat je het aantal onnodige omleidingen minimaliseert omdat het je website vertraagt en bijdraagt aan een slechte gebruikerservaring.
 6. Hreflang Tag Generator is een tool die een tag genereert die de taal en geografische targeting van een webpagina te specificeren. Voeg gemakkelijk je gewenste URL’s toe, selecteer uw doelland en taal en klik vervolgens op genereren.

Linkbuilding

Linkbuilding is een van de factoren die de vindbaarheid van een website tegemoetkomen. Het hebben van voldoende relevante externe links, ook wel backlinks genoemd, bepaalt voor een groot deel mee aan hoe goed jouw website gevonden wordt. Zie iedere link naar jouw website als een stem, hoe meer stemmen je hebt hoe beter jouw website wordt beoordeeld. Krijg je een stem vanuit een autoritaire website, bijvoorbeeld de fabrikant waar jij producten voor verkoopt, dan zal Google deze stem waardevoller beoordelen dan een link vanuit een startpagina. De volgende twee SEO tools geven inzicht in welke pagina’s naar de ingevoerde pagina linkt en welke hiervan niet meer werken. Gebruik deze tools ook voor je concurrent te bekijken Ahref’s backlink checker en Ahrefs broken link checker

Overige SEO tools

De overige SEO tools passen niet thuis in de categorieën, maar zijn zeker handig wanneer jij aan de slag gaat met SEO.

 1. Google mijn bedrijf is een online visitekaartje van jouw bedrijf. Dit is het grote blok aan de rechterkant op het moment dat jij een bedrijf intypt of een zoekwoord intypt wat gekoppeld is aan bedrijf. Een groot en duidelijk blok met daarin heel veel relevante informatie over mogelijk jouw bedrijf. Superrelevant dus voor iedere website. Wil jij graag weten hoe jij jouw online visitekaartje het beste kunt invullen? Bekijk dan ons blog over Google mijn Bedrijf.
 2. Mangools SERP simulator, deze SEO simulator toont hoe jouw pagina in Google te zien is, vul de velden in en zie direct het resultaat.
 3. Google Alerts, deze tool kun je vermeldingen van jouw naam of bedrijf online volgen, dit is handig als iemand bijvoorbeeld over jou schrijft maar niet naar jou toe gelinkt heeft. Je kan de schrijver dan vragen een link te plaatsen. Daarnaast kun je de tool ook gebruiken om je concurrenten te volgen.
 4. Wayback Machine, deze tool laat zien hoe pagina’s er in het verleden uitzagen. Dit is handig voor als je bijvoorbeeld bezig bent met linkbuilding, mocht er een pagina weg zijn gevallen kun je deze ophalen met deze tool en zien wat er precies op stond.

Afsluitende tips binnen Google

We hebben inmiddels de beste gratis SEO tools besproken. Toch geven we je nog twee tips die je in Google zelf kunt gebruiken.

SEO tip 1: Gebruik in Google de zoekopdracht site:jouwwebsite.nl. Je krijgt nu een overzicht te zien van alle pagina’s op jouw website die zichtbaar zijn in Google. Het kan zo zijn dat er pagina’s zichtbaar zijn die je liever voor de consument verborgen wilt houden of die niet relevant zijn.

SEO tip 2: Gebruik in Google de zoekopdracht allinurl:zoekwoord. Je krijgt nu een overzicht te zien van alle URL’s die het gekozen zoekwoord in de URL hebben staan. Dit is handig om te zien wie jouw concurrenten zijn op dit zoekwoord.

Heb je hulp nodig met een gratis SEO tool? Of kom je graag vrijblijvend in contact met een van onze SEO specialisten in Eindhoven. Bel dan naar 040 2183 040.

Google trends SEO