Instagram shopping
14 april 2020
Leestijd: 4 min
Door: Extendure

Instagram Shopping instellen: Snel aan de slag met dit stappenplan

In 2017 schreven we al vol enthousiasme over het nieuwe Instagram Shopping dat toen geïntroduceerd zou worden. We zijn drie jaar verder, Instagram Shopping is inmiddels gelanceerd en getagde producten zien we vaak terugkomen in posts van allerlei merken. In dit blog bieden we je een stappenplan voor Instagram Shopping instellen. Zo kun jij snel deze functie benutten om geïnteresseerde Instagrammers naar relevante productpagina’s op je site te sturen en tot betalende klant te maken. Heb je na het lezen van dit blog nog vragen, of behoefte aan extra informatie? Neem gerust contact met ons op! Wij als online marketing bureau in Eindhoven leggen het je graag uit.

Wat is Instagram shopping?

Eerst terug naar het begin; waarom zou je Instagram Shopping instellen, wat is het? Instagram Shopping is een functie die je als bedrijf zijnde kunt gebruiken om producten te taggen in een foto die je plaatst op je Instagram-account. Het shop icoontje verschijnt dan bij zo’n post. Door te tikken op de foto zien gebruikers de getagde producten. Geïnteresseerde bezoekers kunnen eenvoudig op een producttag klikken, waarna ze een overzichtje met de prijs, een afbeelding en de beschrijving van het product krijgen te zien. Groot daaronder staat een link naar het product op de website van de verkoper. Instagram Shopping instellen is dé manier om ervoor te zorgen dat de bezoekers die je trekt met je Instagram-pagina, jouw producten die hen aanspreken meteen verder kunnen bekijken en kunnen bestellen. Ook kunnen gebruikers Shopping producten bewaren op hun profiel, wanneer ze een aankoopbeslissing nog even willen uitstellen.

  • Instagram Shopping instellen doe je dus bij “normale” posts, die niet-gesponsord zijn. Deze worden ook wel organische posts genoemd en verschijnen net als posts zonder getagde producten op je bedrijfsprofiel.

Instagram Shopping stappenplan

Om een vliegende start te maken met Instagram Shopping hebben we hieronder een stappenplan opgesteld. Zo kun je snel en effectief Instagram Shopping instellen.

1. Zorg voor een bedrijfsaccount om Instagram Shopping in te stellen

Om Instagram Shopping in te stellen is het belangrijk dat je fysieke producten verkoopt (al streeft Instagram er naar om dit binnenkort voor meer accounts beschikbaar te maken). Verder dient je Instagramprofiel een bedrijfsaccount te zijn, voordat je aan de slag kunt met Instagram Shopping instellen. Mocht je nog niet over een bedrijfsaccount beschikken, dan kun je een persoonlijk account eenvoudig overzetten naar een bedrijfsaccount via “Instellingen” -> “Account” -> “Overschakelen naar professioneel account”.

Met een professioneel account krijg je beschikking over statistieken rondom je posts en story’s, waarmee je het succes van je Instagram activiteiten kunt evalueren en eventuele verbeterpunten in kaart brengt. Het instellen van een bedrijfsaccount is dus sowieso van toegevoegde waarde wanneer je namens een bedrijf actief wordt op Instagram.

2. Koppel je Instagram-account aan je Facebook-pagina, inclusief productcatalogus

Koppel je Instagram-account aan je bedrijfsprofiel op Facebook. Het koppelen van een Facebook-pagina doe je door op Instagram te kiezen voor “Profiel bewerken” -> “Pagina”. Op Facebook moet zich de productcatalogus bevinden met producten die je kunt taggen wanneer je klaar bent met Instagram Shopping instellen. Heb je nog geen productcatalogus op Facebook? Maak deze dan aan.

Vervolgens dien je bij de desbetreffende productcatalogus op Facebook, Instagram Shopping aan te vinken en je Instagram-account te verbinden. Zodra je dit alles hebt gedaan, kun je bij je profielinstellingen op Instagram je Instagram-account aanmelden voor Instagram Shopping. Je Instagram-account moet worden goedgekeurd voor Shopping door Instagram. Hierna kun je de productcatalogus kiezen en producten taggen in je posts. Facebook beschrijft uitgebreid hoe je een productcatalogus koppelt aan een Instagram-account, mocht je meer informatie willen.

3. Instagram Shopping instellen is voltooid; begin met producten taggen

Producten taggen doe je door bij het posten van een afbeelding, het gedeelte aan te tikken waar zich een product bevindt. In de catalogus selecteer je het overeenkomstige product. Instagram Shopping stelt je in staat om per foto vijf producten te taggen. Mocht je post meerdere foto’s bevatten, dan kun je tot twintig producten taggen, maar wel steeds maar vijf per foto. Zo kun je dus in één Instagram post meerdere foto’s en producttags verwerken. Het shopping icoontje verschijnt vervolgens bij de post en via statistieken kun je terugvinden hoe vaak er op de producttag geklikt is.

Een tabblad met het bekende shopping icoontje verschijnt op je Instagram-pagina zodra je negen of meer post met getagde producten hebt geplaatst.

  • Tip: Ook in bestaande posts kun je achteraf nog producten taggen.
Instagram shopping conversi

4. Verwerk Instagram Shopping in je story’s!

Een interessante mogelijkheid is om producten te taggen in een story. Zo kun je de dynamische kenmerken van een story benutten om producten onder de aandacht van je publiek te brengen. Vergeet niet de content waarin je de producten tagt, “Instaproof” te houden en je publiek aan te blijven trekken met mooie of inspirerende content die past bij de rest van je posts.

Hopelijk kun je met dit stappenplan in no-time Instagram Shopping instellen en benut je zo de gratis (conversie)mogelijkheden die deze functie aan bedrijven biedt. Mocht je hierbij hulp nodig hebben, of andere vragen rondom social media marketing hebben, neem dan vrijblijvend contact met ons op.