Visualsearch
27 november 2018
Leestijd: 3 min
Door: Extendure

Wat is Visual Search?

Naast het gemak en de snelheid van informatie die je stemgestuurd kunt krijgen met een Google Voice Assistant begint ook het visuele van zoeken zich langzaam maar zeker te ontwikkelen. Dit wordt ook wel Visual Search genoemd. Wat is Visual Search precies? En welke ontwikkelingen zijn er al gemaakt? Lees er meer over in dit blog.

Wat is Visual Search?

Door middel van Visual Search kun je zoeken met afbeeldingen. Je zoekt visueel, zonder enige vorm van tekst. Een voorbeeld hiervan is als je ergens een item ziet dat je graag zelf zou willen hebben. Maak simpelweg een foto en zo kun je het specifieke product vinden via Google Image Search. Is dit niet het geval kun je in de resultaten vergelijkbare opties van het product vinden die relevant voor je kunnen zijn. Bijvoorbeeld als je een foto maakt van witte schoenen van een bepaald merk: Je krijgt wel witte schoenen als resultaat maar niet de schoenen van het bepaalde merk waar de foto van gemaakt was.

Pinterest Lens

Pinterest maakt al een tijd gebruik van Visual Search. Met Pinterest Lens kun je met de camera van je telefoon vergelijkbare producten of ideeën vinden. Dit gaat niet erg specifiek, wat ook niet het doel van de Pinterest Lens is. Het idee is om inspiratie op te doen en niet per se specifieke producten te vinden. Als je een foto van schoenen gebruikt krijg je ter inspiratie dan ook bijvoorbeeld verschillende kledingstukken die bij de stijl van de schoenen zouden kunnen passen.

Google Lens

Met Google Image Search kun je door een foto te uploaden al makkelijk vergelijkbare foto’s vinden die relevant kunnen zijn. Dit bestaat nu ook al een tijdje. Nadat Pinterest uitkwam met de Pinterest Lens kwam ook Google uit met een Visual Search Tool genaamd Google Lens. Dit is een app die op de telefoon te gebruiken is om relevante informatie te vinden. Richt je camera op een object, gebouw, of zelfs een bloem en je krijgt de informatie die Google erover kan vinden. Dit kunnen bijvoorbeeld openingstijden zijn van een winkel, of wat de soort van een bloem is.

In deze video kun je zien hoe Google Lens te werk gaat:

Gaat Visual Search de plaats dan innemen van tekstuele zoekopdrachten? Dat niet. Visual Search is slechts een toevoeging op het online zoeken. Al zijn er mijlpalen gemaakt, er zijn nog veel ontwikkelingen nodig voordat Visual Search echt de pan uit zal rijzen. Visual Search heeft een complexer proces dan de relatief eenvoudige tekstuele zoekopdrachten naar afbeeldingen. De zoekmachines moeten de afbeelding echt “begrijpen”, bijna net zoals mensen dat doen. Omdat we het bij mensen niet helemaal begrijpen hoe het proces in elkaar zit, is het dus erg moeilijk om een zoekmachine hetzelfde te leren.

Mocht je nog SEO gerelateerde vragen hebben neem dan vrijblijvend contact op met een SEO Specialist van Extendure