Breadcrumbs
10 maart 2020
Leestijd: 4 min
Door: Extendure

Waarom zijn breadcrumbs op je website belangrijk voor SEO?

Wellicht heb je al ooit eens van Breadcrumbs gehoord als je met SEO bezig bent geweest. Het is niets nieuws in de SEO wereld, maar ook zeker niet iets wat over het hoofd moet worden gezien. In dit artikel bespreken we wat Breadcrumbs zijn, wat de bezoekers van je site eraan hebben en waarom Breadcrumbs zo belangrijk zijn binnen SEO.

Snelmenu Breadcrumbs op je website belangrijk voor SEO:

Wat zijn Breadcrumbs?

Breadcrumbs zijn een virtueel kruimelspoor voor de bezoekers van je website. Door de Breadcrumbs kunnen je bezoekers in één opslag zien waar zij zich bevinden in de navigatiestructuur. Daarnaast kunnen de bezoekers met een klik terug naar de homepage of een bovenliggende categorie. Hieronder een voorbeeld hoe Telefoonwereld Breadcrumbs heeft ingezet om bezoekers te laten zien waar zij zich bevinden op de site.

Breadcrumbs voor gebruiker belangrijk 600x273

Wist je dat breadcrumbs breadcrumbs heten naar aanleiding van het bekende sprookje Klein Duimpje? Daar liet Klein Duimpje broodkruimels achter om de weg naar huis te vinden, online zijn de Breadcrumbs er dus om duidelijkheid te scheppen waar jij je bevindt en om makkelijk terug te navigeren naar de bovenliggende categorie of de homepage.

Naast Breadcrumbs op een website zijn er ook technische Breadcrumbs in de achtergrond. Deze zijn er om Google te laten weten waar de pagina zich bevindt in de menustructuur. In principe is het dus hetzelfde als de Breadcrumbs die je op de website ziet maar dan voor de zoekmachine. Een gemakkelijke manier om te herkennen of de technische Breadcrumbs goed geïmplementeerd zijn op een website is te zien door de “>” in de URL. Zoals hieronder te zien is in de screenshot.

Breadcrumbs voor SEO

De voordelen van Breadcrumbs voor je bezoekers

Zoals je hierboven al kort hebt kunnen lezen zorgen de Breadcrumbs ervoor dat je bezoekers beter weten waar ze zich bevinden op je website en ook gemakkelijk terug kunnen keren naar een bovenliggende categorie en/of homepage. Waar sommige mensen dit onnodig vinden en het gevoel hebben dat de bezoekers wel doorhebben waar ze zich bevinden, is dit niet altijd het geval. Zo zal de Breadcrumbs ook zichtbaar zijn wanneer de bezoekers direct op een categoriepagina zijn gekomen. Door de Breadcrumbs weten zij direct waar zij zich bevinden en hoe ze andere categorieën kunnen vinden. En dit is dan ook het geval. Wanneer website gebruik maken van Breadcrumbs blijkt dat bezoekers meerdere pagina’s bezoeken.

SEO voordelen breadcrumbs 768x384

De SEO voordelen van breadcrumbs

Waar Breadcrumbs voor je bezoekers al veel voordelen heeft, zijn Breadcrumbs voor zoekmachine optimalisatie ook belangrijk. En dan wel om meerdere redenen:

  • Zeker voor websites met veel pagina’s, denk hierbij aan een webshop, hebben Breadcrumbs veel voordeel. Maar hoe dan? Je moet de Breadcrumbs zien als interne links. En zoals je wellicht ook al weet, is een goede interne linkstructuur positief voor je zoekmachine optimalisatie;
  • Zoals het al in het kort voor kwam bij de voordelen voor gebruikers, zorgen Breadcrumbs ervoor dat bezoekers langer op je website blijven en meerdere pagina’s bezoeken. En zoals je weet, wordt een lagere bounce rate maar ook een langere sessieduur beloond;
  • Naast dat Breadcrumbs mee helpen met een goede interne linkstructuur helpt het ook om Google beter te begrijpen hoe jouw navigatiestructuur in elkaar zit. En een duidelijke navigatiestructuur wordt ook weer beloond met een hogere ranking. Hieronder vind je een voorbeeld van een technische Breadcrumbs die in de html code dient worden ingevoerd.
Breadcrumbs voorbeeld 600x639

Breadcrumbs in WordPress

Heb je een website die op WordPress draait en wil je Breadcrumbs gaan implementeren? Dan is dit vrij “gemakkelijk” te doen met de Yoast plug-in. In het onderstaande filmpje kun je zien je Breadcrumbs aanzet in een WordPress website.

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een beter beeld wat breadcrumbs zijn en waarom breadcrumbs belangrijk zijn voor zowel de gebruiker als voor de SEO van jouw website. Heb je nog meer vragen of ben je benieuwd hoe wij je kunnen helpen op gebied van SEO of eventuele andere online marketing? Neem dan contact op met een SEO specialist van Extendure, het online marketing bureau in Eindhoven. We gaan graag een keer om de tafel zitten om te kijken hoe wij jou kunnen helpen.

Benieuwd naar meer zoekmachine optimalisatie tips om hoger in Google te scoren?

Zie onze gerelateerde blogs: