Pinterest
8 juni 2022
Leestijd: 5 min
Door: Extendure

Groeien op Pinterest

Pinterest heeft dagelijks miljoenen gebruikers en steeds meer ondernemers maken gebruik van Pinterest om hun bedrijf te laten groeien. Groeien op dit sociale netwerk platform is helaas niet zo makkelijk als bijvoorbeeld op Instagram, terwijl het de ideale manier is om je bedrijf online op de kaart te zetten. In dit blog vertellen we je hoe je kan groeien op Pinterest.

Waarom Pinterest?

Wanneer je besluit om zelf pins te plaatsen op je account, is het voordeel dat je een link naar je website kunt opnemen. Hierdoor kun je op een gemakkelijke manier meer verkeer genereren voor je website. Een Pinterest-gebruiker die jouw pin interessant vindt, maakt de actie door op jouw pin te klikken, waarna hij of zij wordt doorgestuurd naar je website. Op de websitepagina waar de Pinterest-gebruiker vervolgens belandt, kan diegene meer lezen over bijvoorbeeld het product wat al in de pin te zien was.

Buiten het trekken van verkeer naar je website, kan Pinterest ook dienen als visueel bord. Als webshopeigenaar kun je met Pinterest meerdere kanten op. Je kan je producten op Pinterest plaatsen, maar ook inspiratie geven met jouw producten. Je geeft dankzij Pinterest uitleg aan je product. Doordat bezoekers visueel zien hoe, maar ook op welke creatieve, verschillende manieren ze jouw product kunnen gebruiken, wordt de interesse bij de gebruiker vergroot. Doordat jij groeit op Pinterest, komen gebruikers in contact met jouw product en krijg je meer verkeer, interactie en eventueel meer aankopen.

Pinterest account opzetten

Er zijn een aantal eerste stappen die je moet zetten om een account te aan te maken voor jouw bedrijf. Heet aanmaken van een zakelijk Pinterest account helpt je met een beter inzicht krijgen in jouw doelgroep, en stelt je in staat om gegevens bij te houden en vervolgens bij te sturen.

Een zakelijk Pinterest account aanmaken, gaat als volgt:

 • Maak een account aan (zakelijk) en vul je bedrijfsnaam in.
 • Kies een profielfoto of logo.
 • Kies een achtergrond afbeelding met betrekking tot jouw bedrijf.
 • Kies een gebruikersnaam, dit komt ook in de URL.
 • Vul het ‘’over jou’’ gedeelte inclusief zoekwoorden.
 • Claim/koppel jouw website.
 • Koppel met andere kanalen zoals social media of YouTube.

Hierna kun je aan de slag met het maken en vullen van borden. Maak 10 tot 15 borden aan waar je later pins aan kunt toevoegen. Je kunt dit laten matchen met jouw categorieën op de website, bijvoorbeeld productcategorieën en blogcategorieën.

Nadat je een zakelijke Pinterest account hebt aangemaakt, begin je met het werven van volgers en het plaatsen van pins. Hoewel een zakelijk account niet strikt noodzakelijk is, gaat dit type account wel samen met een rapportage en statistieken waardoor je inzicht krijgt in het aantal gebruikers en de activiteit daarvan. Hoe meer volgers je hebt, hoe meer je pins andere gebruikers bereiken.

Hoe maak ik de perfecte pin?

Er zijn nog een aantal stappen die je kunt nemen om jouw pins perfect te maken.

 1. Gebruik een verticale afbeelding met een afmeting van minimaal 1000 x 1500.
 2. Maak de afbeelding aantrekkelijk en scherp.
 3. Zorg voor een korte duidelijke titel inclusief zoekwoorden.
 4. Maak gebruik van een gedetailleerde omschrijving inclusief zoekwoorden.
 5. Gebruik tekst om de gebruiker te inspireren en nieuwsgierig te maken.
 6. Verwijs naar de juiste URL op jouw website.
 7. Test verschillende soorten pins door te wisselen in tekst, stijlen en met of zonder tekst. Bekijk na een maand de statistieken en concludeer zo welke pins het goed doen.

Hoe kan ik groeien op Pinterest?

Om meer volgers te krijgen, moet je account aantrekkelijk maken. Een goede optie hiervoor is om broden aan te maken en deze te vullen met pins zoals hierboven wordt uitgelegd. Daarbij geven we je een paar tricks waardoor deze gevulde borden beter bekeken worden.

 • Maak gebruik van zoekwoorden: Je kunt de beschrijving van je borden en pins optimaliseren met zoekwoorden. Pinterest werkt als een zoekmachine. Het gebruik van zoekwoorden stuurt relevante gebruikers naar jouw pins en borden. Met het aantrekken van relevante gebruikers stimuleer je verkeer naar je website en creëer je de juiste aandacht.
 • Plaats niet alleen eigen pins: Bij het vullen van je borden wordt aangeraden om te repinnen, dus pins van andere accounts toe te voegen. Wanneer gebruikers op de repin kijken, zien ze jouw pin bij “meer zoals dit”. Op deze manier kun je nieuwe gebruikers vinden door andere relevante pins die niet van jou zijn. Door het toevoegen van andere pins, kun je je bord relevanter maken voor jouw bezoekers.
 • Zorg dat de borden inspiratiebronnen worden: Het is makkelijk om je pins in borden neer te zetten en verwachten dat het vanzelf zijn werk zal doen. Helaas werkt dat zo niet. Je moet de presentatie van de borden aantrekkelijk maken zodat gebruikers je bord zien als een inspiratiebron. Je pins moeten eenzelfde thema hebben terwijl de pins tegelijkertijd wel divers moeten zijn van elkaar.
 • Maak mooie pins: Als je zelf mooie pins maakt, vergroot je de kans dat deze als repin worden gebruikt in borden van andere gebruikers. Zij hebben ook volgers die jouw pin zien en uiteindelijk op jouw account komen. Hoe aantrekkelijker en duidelijker je pin eruitziet, hoe groter de kans dat deze een repin wordt op een bord van iemand anders.
 • Pin elke dag. De houdbaarheid van pins zijn kort. Dit houdt in dat als jij in de ochtend al een pin plaatst, dezelfde pin in de avond al helemaal onderaan staat. Om je borden interessant te houden, is het belangrijk om elke dag actief bezig te zijn op Pinterest. Als er elke dag een pin wordt geplaatst of ge-repind, blijft je account actief en volgen meer gebruikers je borden.

Pinterest is een sociaal netwerk platform dat gebruikt kan worden als digitaal prikbord. Door gebruik te maken van Pinterest vergroot je de kans dat jouw product of dienst gezien wordt door de doelgroep. Het is belangrijk om op een juiste manier gebruik te maken van Pinterest om zo eventueel meer aankopen te krijgen. Houd dus vooral de stappen en tips aan die in dit blog staan vermeld.

Heb je nog vragen? Bekijk ook onze andere blogs, of neem contact op met onze social media marketeers als we je kunnen helpen met Pinterest voor jouw bedrijf.