Fb messenger e1561024354720
11 december 2017
Leestijd: 5 min
Door: Extendure

Facebook Messenger voor bedrijven

Een kanaal negeren met meer dan 1 miljard gebruikers? Dat kan natuurlijk niet. Als je geen Facebook Messenger gebruikt voor je bedrijf dan mis je een grote kans. Vaak denken bedrijven dat Facebook Messenger alleen is voor persoonlijke communicatie, maar deze tool wordt steeds vaker zakelijk gebruikt. Ondertussen is het uitstekend voor o.a. klantcontact. Uit een studie van Nielsen blijkt dat 53% van de klanten, sneller iets bij bedrijven kopen waar ze direct een bericht naar kunnen sturen en daar vervolgens een snelle reactie op krijgen. Heb je na het lezen van dit blog nog vragen, of behoefte aan extra informatie? Neem gerust contact met ons op via de WhatsApp knop! Wij als online marketing bureau in Eindhoven helpen je graag verder.

Hoe zet je Facebook Messenger aan voor je Facebook account van je bedrijf

Het is erg makkelijk om Messenger te activeren voor je Facebook pagina. Volg de volgende stappen om Facebook Messenger aan te zetten.

 • Klik op Instellingen vanuit je Facebook pagina (rechts boven in de balk)
 • Ga naar Algemeen
 • Ga naar Chatberichten en klik op Bewerken
 • Vink het vakje het volgende vakje aan: “Mensen toestaan privé berichten naar mijn pagina te sturen door de knop Chatbericht weer te geven”.
 • Klik op Wijzigingen opslaan
Facebook voor bedrijven 1

Welkomstbericht en automatische reactie

Er wordt een automatische reactie verstuurd wanneer klanten een nieuw bericht naar je pagina sturen. Je kan deze berichten gebruiken om bijvoorbeeld een tijdsindicatie te geven over hoe lang het kan duren voordat je antwoord. Of stuur klanten naar een FAQ pagina.

Hoe je welkomstbericht en automatische reacties aanzet in Messenger

 • Klik op Instellingen vanuit je Facebook pagina (rechts boven in de balk)
 • Ga naar Berichten in de linker balk
 • Scroll naar beneden tot Reactieassistent
 • Vink “Expresreacties sturen naar iedereen die een bericht stuurt naar je pagina” aan
 • Daarna vink ook de volgende aan: “Messenger-begroeting weergeven”
 • Wijzig de begroeting in een die bij je bedrijf past

Facebook Messenger links

Aan de hand van Messenger Links kunnen bedrijven nog sneller een gesprek starten via Facebook Messenger. Een Messenger Link is een korte URL die gebruikt maakt van de gebruikersnaam van een bedrijfspagina om direct een chatgesprek te starten (m.me/gebruikersnaam). Bijvoorbeeld zijn wij zo te bereiken m.me/extendure. Omdat de URL zo simpel en kort is, is het erg makkelijk te onthouden. Je kan deze Facebook Link inzetten op social media, in je e-mails en op je website voor makkelijk klantencontact.

Customer support

Soms plaatsen klanten berichten op je Facebook bedrijfspagina met klachten over bepaalde orders. Zonder dat ze direct contact met je hebben opgenomen plaatsen ze een negatief bericht. Op je bedrijfspagina reageren is niet altijd de slimste optie voor klanten vooral als het gaat om privacy gevoelige informatie zoals persoonlijke informatie of een ordernummer. In de plaats van je klant vragen om jou een berichtje te sturen kan je nu direct reageren op een openbare Facebook post in Messenger. Alles dat je klant hoeft te doen is reageren in Messenger. Bij het openbare bericht komt dan te staan dat je de klant een privé bericht hebt gestuurd, zodat het niet lijkt alsof je een klant hebt genegeerd.

Social werk

Chatbots voor Messenger

Een van de meeste interessante mogelijkheden van Messenger zijn chatbots. Steeds meer bedrijven gebruiken dit om hun customer support te(deels) automatiseren. Op het moment zijn er duizenden chatbots actief op Messenger die bedrijven ondersteunen. Bekijk het voorbeeld van KLM hoe zij chatbots inzetten om hun customer support te automatiseren. Je kan bijvoorbeeld je stoel veranderen in de app als je liever langs het raam of juist aan het gangpad zit. Vraag het aan de bot en het wordt aangepast!

Heeft u na het lezen van dit blog nog vragen over Facebook Messenger of kunnen wij u hier in ondersteunen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.