Facebook
22 november 2016
Leestijd: 2 min
Door: Extendure

Facebook Like & Share Winacties wat mag wel, wat mag niet

Facebook winacties zoals like & share zijn gigantisch populair bij marketeers als tool om de naamsbekendheid van een bedrijf of persoon te vergroten. Een like & share winactie kent echter wel zijn regels en daarmee soms ook beperkingen. Nu is het de kunst om binnen deze regels een zo goed mogelijke facebook winactie op te zetten. Wat zijn nu de regels en hoe ga je er handig mee om? Lees dan nu aandachtig verder.

Like & share winacties

Bij goede Facebook like & share winacties dient deze zijn doel voor het vergroten van naamsbekendheid, zonder spam te worden. Spam is logischerwijs niet toegestaan binnen de regels van Facebook. Bij deze winacties zijn enkele regels waaraan moet worden voldaan. Dit gaat dan om de privacy en Facebook voorwaarden. Echter mag er gelukkig ook een hoop wel! Het grootste obstakel is toch wel dat de officiële taal in de regelementen lastig te lezen is. Alles staat er in, maar is weinig recht voor zijn raap.

De officiële regelementen aangaande Facebook promoties bevatten het volgende:

1. Als je Facebook gebruikt om een promotie bekend te maken of te beheren (bijvoorbeeld een wedstrijd of loterij), ben je verantwoordelijk voor de wettige activiteiten van die promotie, inclusief:
a. De officiële regels;
b. Aanbiedingsvoorwaarden en deelnamevereisten (bijvoorbeeld beperking voor leeftijd en woonplaats); en
c. Naleving van geldende regelgeving met betrekking tot de promotie en alle aangeboden prijzen (bijvoorbeeld registratie en het verkrijgen van noodzakelijke wettelijke toestemming).

2. Promoties op Facebook moeten:
a. Een complete vrijwaring van …. Lees de rest van de regelementen hier: https://www.facebook.com/page_guidelines.php#promotionsguidelines

Een hele lap tekst waar menigeen niet veel wijzer van wordt… Om hier een beetje helderheid in te brengen kun je het volgende als stelregel gebruiken.

Children 593313 1920 e1559140049810

Dit mag je niet vragen

(als voorwaarde om mee te doen)

  • Deel dit bericht
  • Like de pagina
  • Deel dit bericht op de tijdlijn van vrienden
  • Tag jezelf in dit bericht

Dit mag je wel vragen

(als voorwaarde om mee te doen)

Natuurlijk mag je van Facebook, zij het onder bepaalde voorwaarden, promoties, wedstrijden, lotingen en dergelijke op je tijdlijn plaatsen. Je mag van deelnemers vragen als voorwaarde voor deelname:

  • Reactie op bericht
  • Like op het bericht
  • Stuur een bericht aan de pagina

Verder mag er op geen enkele wijze in terugkomen dat de Like & Share winactie gesponsord, goedgekeurd of wordt beheerd door Facebook zelf.

De Bottom line

Bij een Facebook winactie is het dus niet toegestaan als voorwaarde te stellen: Het delen van het bericht of het liken van de Facebookpagina. Wel mag je vragen om een like of een reactie op het bericht zelf. Vrij eenvoudige richtlijnen dus, als alle reglementaire taal een beetje is weggepoetst.