Websites voor gratis fotos
23 maart 2022
Leestijd: 5 min
Door: Extendure

De 10 beste sites voor gratis afbeeldingen downloaden zonder auteursrecht

Wanneer je gebruik wilt maken van afbeeldingen van externe partijen, is het verstandig om afbeeldingen zonder auteursrechten te gebruiken. Hiermee weet je zeker dat je geen wetten of regels overtreedt. Afbeeldingen zonder auteursrechten worden ook wel stockfoto’s genoemd.

Elke afbeelding kan een stockfoto zijn, er is geen uniek aspect wat een stockfoto onderscheidt van een normale foto. Een stockfoto is een letterlijk vertaald een foto op voorraad (stock). Dat houdt in dat de afbeelding klaar is om direct te gebruiken. Vaak zie je dat deze stockfoto’s online (door)verkocht worden maar in dit blog richten wij ons tot de gratis stockfoto’s op de markt. Heb je na het lezen van dit blog nog vragen, of behoefte aan extra informatie? Neem gerust contact met ons op via de WhatsApp knop! Wij als online marketing bureau in Eindhoven helpen je graag verder.

Wanneer gebruik je stockfoto’s?

Stockfoto’s worden met name gebruikt in blogs, flyers of andere projecten waar een geschikte afbeelding bij hoort. Ook wij als online marketingbureau gebruiken regelmatig stockfoto’s. Dit doen we bijvoorbeeld bij verschillende blogs die wij schrijven.

Blog

De beste gratis stockfoto sites

Als je regelmatig content schrijft of achtergrondafbeeldingen nodig hebt dan is het gebruik van gratis stockfoto’s ideaal. Je loopt geen risico door deze afbeeldingen te gebruiken omdat ze zijn voorzien van een CC0, het Creative Commons Zero. Vaak wordt dit omschreven als een licentie maar dat is niet het geval. Het CC0 is namelijk een document waarmee een auteursrechthebbende (maker van een foto) aan kan geven dat hij of zij de auteursrechten loslaat. Dit maakt dat de stockfoto’s vrij zijn om over te nemen en te wijzigen. Hieronder onze top 10 van beste gratis sites voor stockfoto’s:

Top 10

1. PikWizard

Dit is de plek voor een divers aanbod creatieve en natuurlijke stockfoto’s. Naast het aanbod gratis afbeeldingen heeft PikWizard ook een eigen foto editor ontwikkeld genaamd DesignWizard. Ondanks dat de meeste functionaliteiten op deze site betaald zijn, is er toch een behoorlijk aanbod van gratis materiaal.

2. Unsplash

Deze site is het best geschikt als je op zoek bent naar artistieke afbeeldingen met een hoge kwaliteit. Bij Unsplash vind je unieke stockfoto’s die vaak wat creatiever en professioneler overkomen. Het voordeel van Unsplash is dat je ook een eigen afbeelding kan uploaden zodat je soortgelijke afbeeldingen kan vinden. De website van Unsplash is daarnaast zeer gebruiksvriendelijk en je vindt snel waar je naar op zoek bent.

3. Pixabay

Deze site biedt een erg groot aanbod hoge kwaliteit stockfoto’s en -video’s. Een voordeel van Pixabay is de mogelijkheid om een stockfoto direct in het juiste formaat te downloaden waardoor je dit niet later zelf nog moet doen. Pixabay is zeer geschikt voor content creators.

4. Pexels

In onze ogen de beste site voor gratis stockfoto’s. De website is overzichtelijk en biedt een groot aanbod rechtenvrije foto’s. De zoekfunctie werkt uitstekend en heeft een unieke optie om op kleur te zoeken. Tevens kun je ook filteren op de stand van de foto, liggend, staand of vierkant en filteren op afbeeldingsgrootte. Op Pexels vind je naast moderne en natuurlijke stockfoto’s ook stockvideo’s.

5. StockSnap.io

Op StockSnap is voor iedereen wat te vinden. Daarnaast groeit het aantal beschikbare stockfoto’s hard en worden er dagelijks nieuwe afbeeldingen geüpload. De stockfoto’s die je vind op StockSnap komen natuurlijk over en hebben veelal een frisse uitstraling. StockSnap biedt daarnaast een editor aan waarmee je afbeelding meteen kan voorzien van extra effecten of aanpassen naar de door jou gewenste resolutie.

6. Reshot

Reshot beschikt over een enorm arsenaal aan gratis stockfoto’s. Naast stockfoto’s biedt Reshot via Mixkit videotemplates, muziek en geluidseffecten aan waardoor het platform voor diverse doeleinden een functie heeft.

7. Burst

Burst, een onderdeel van Shopify, biedt gratis stockfoto’s aan in verschillende formaten en diverse categorieën. Een groot deel van de stockfoto’s vallen onder CC0 terwijl een klein gedeelte onder Shopify haar eigen licentie vallen.

Burst werd opgericht om ondernemers te voorzien van afbeeldingen om betere websites en campagnes te maken. Het merendeel van de afbeeldingen zijn van Shopify. Naast afbeeldingen geeft Burst ook advies over het gebruik van afbeeldingen voor bijvoorbeeld Facebook.

8. Free Images

Free Images beschikt over een collectie van meer dan 300.000 afbeeldingen verdeeld over verschillende categorieën. Ondanks de beperkte filtermogelijkheden en het ontbreken van een online editor herbergt Free Images prima afbeeldingen die je kan gebruiken voor jouw online campagne.

Mocht je een favoriete auteur of fotograaf hebben, dan is het mogelijk om hierop te zoeken zodat je het volledige beeldmateriaal van deze auteur of fotograaf te zien krijgt.

9. Foca

Foca is opgericht door Jeffrey Bets, gespecialiseerd in foto’s van werkruimtes en natuur. Naast stockfoto’s vind je ook videomateriaal en social media templates. Al het beeldmateriaal is vrijgegeven onder Creative Commons (CC0) en kunnen vrij worden gebruikt, gedownload en gedistribueerd voor zowel commerciële als persoonlijke doeleinden. Foca wordt wekelijks en soms dagelijks voorzien van nieuw beeldmateriaal.

10. Kaboompics

Kaboompics is weliswaar niet zo groot als andere populaire stockfotosites, maar toch is het een site die niet in dit rijtje mag ontbreken. Wat Kaboompics onderscheidt is dat de gebruiker kan kiezen uit een uitgebreid aanbod van gratis stockfoto’s.

Het is mogelijk om foto’s te zoeken aan de hand van een bepaalde kleur of oriëntatie. Het grootste voordeel is dat je een stockfoto kan downloaden in drie verschillende groottes, namelijk “small”, “medium” of “custom”. De “custom” optie is zeer geschikt als je een foto in een bepaald formaat wilt gebruiken.

Waarom stockfoto’s kopen?

Mocht je toch gebruik willen maken van betaalde stockfoto’s, dan adviseren wij om Envato Elements als betaald platform te gebruiken. Je bent dan zeker dat je gebruikt maakt van rechtenvrije foto’s. Envato biedt voor een goede prijs een groot aanbod in professionele afbeeldingen, video’s, templates en meer. Na aanschaf kun je onbeperkt downloaden zonder extra kosten. Het voordeel van betaalde stockfoto’s ten opzichte van gratis stockfoto’s is dat betaalde afbeeldingen vaak een stuk natuurlijker en creatiever ogen en je kan beschikken over meer exclusieve afbeeldingen.

Vragen over de informatie in dit blog of op zoek naar meer tips rondom het gebruik van stockfoto’s? Twijfel niet om contact met ons op te nemen!