10 handige Chrome extensies die je als online marketeer moet hebben
Chrome Extensies zijn extra onderdelen die je kan toevoegen aan Google Chrome browser, deze extensies zijn vaak gemaakt door een andere ontwikkelaar. Er zijn duizenden verschillende Chrome extensies beschikbaar, bovendien zijn ze erg eenvoudig te installeren. Alle genoemde Chrome extensies zijn gratis te downloaden.
Hieronder vind je een overzicht van waardevolle SEO extensies waar ik zelf dagelijks gebruik van maak. Per extensie staat uitgelegd waar deze voor dient. Heb je vragen over een extensie? Laat het gerust weten.
1. Hans en Grietje van het internet
De Link Redirect Trace extensie is een Google Chrome extensie waarmee je inziet of je direct op de juiste pagina bent gekomen, via één of meerdere doorverwijzingen of op een foutieve 404 pagina. Het is belangrijk dat je altijd binnen een keer op de juiste pagina komt. Anders moet je iedere keer een pagina inladen waarvan uit je toch wordt doorverwezen.
Overzicht van de betekenis van de kleuren:
- Groen: De link heeft een status code van 200, je bent direct op de juiste versie gekomen.
- Geel: Via een redirect ben je op de juiste pagina gekomen, zie of je de link kan aanpassen.
- Rood: Je bent op een foutieve 404 pagina gekomen, pas direct de link aan.
2. Check my links
Op een pagina staan vaak vele interne/externe links. Het is natuurlijk gekkenwerk om handmatig te controleren of iedere link naar een gezonde pagina gaat. Daarom is er de Check my links extensie. Klik als je op de pagina staat op het logootje en alle links worden gecontroleerd op statuscode. Mocht er een link naar een 404 pagina op de betreffende pagina staan dan wordt deze rood gearceerd, terwijl de gezonde links een groene kleur hebben.
3. Zichtbaar maken NoFollow links
Via de NoFollow extensie worden de NoFollow links met een rode stippellijn gemarkeerd. Wanneer je naar een pagina linkt, creëer je waarde voor die pagina. Als deze waarde niet relevant is, maar je toch naar de pagina wilt linken, maak je gebruik van een no follow link. Hierdoor wordt er geen waarde aan de pagina toegekend. Hiermee kun je dus inzien hoe website omgaan met deze informatie.
4. Word Count
Binnen SEO is content een belangrijk onderdeel. Natuurlijk wel relevante content. Met de Word Count extensie zie je snel uit hoeveel woorden de tekst bestaat. Je installeert de extensie, selecteert vervolgens de tekst en klikt op je rechtermuisknop. Daarna kies je voor ‘’ word count ‘’ en het aantal komt in beeld. Zo kun je snel je eigen tekst vergelijken met de tekst van bijvoorbeeld een concurrent.
5. Kleurcodes makkelijk achterhalen
ColorPick Eyedropper is een erg gemakkelijke tool waarmee je de kleurcodes kan aflezen op een website. Stel je hebt een kleur gezien op een website die je graag wilt gebruiken. Door simpel weg op het icoontje van de ColorPick Eyedropper te klikken, verschijnt er een pippetje. Wanneer je vervolgens met het pippetje op een kleur gaat staan, en je klikt linkermuisknop, verschijnt de kleur code er. Deze kan je eenvoudig kopiëren om de code zo in Photoshop te plakken bijvoorbeeld.
6. Via welke programmeer tools is een website gebouwd?
Met Wappalyzer krijg je te zien via welke tools en plug-ins een website is gebouwd. Dit is nuttige informatie wanneer je bijvoorbeeld een bepaalde feature van een website wilt overnemen. Ook goed om te weten, is dat je via de extensie ook het hosting bedrijf achter de website kan inzien.
7. Meer professionaliteit? Voorkom spelfouten!
De LanguageTool controleert je spelling wanneer je aan het typen bent, dit kan erg handig zijn wanneer je bijvoorbeeld in WordPress of Google Docs aan het typen bent. Je hebt verschillende extra functies bij de LanguageTool zoals:
- De puntjes op de i: hierbij zorgt hij overal voor dezelfde stijl, tonaliteit en typografie.
- Laat synoniemen zien: wanneer je dubbelklikt op een woord laat hij synoniemen zien.
- Controleer hoofd- en kleine letters.
Al deze opties kan je ook aan en uit zetten, om de LanguageTool zo goed mogelijk bij jou te laten passen.
8. Welke tracking methodes gebruikt de website?
Met de Google Tag Assistant Legacy kan je zien welke tracking methodes zijn geïnstalleerd op de website, voorbeelden van de codes zijn:
- Google site tag
- Google Ads Remarketing Tag
- Google Analytics
- Google Tag Manager
Wil je achterhalen wat er allemaal gemeten wordt op een website, dan is dit de juiste plug-in daarvoor. Ook kan je zien of er meerdere accounts zijn gekoppeld als er bijvoorbeeld verkeerd of dubbel wordt gemeten.
9. SEO Hulp middel
SEOInfo, is een tool die helpt bij het optimaliseren van SEO, zo kan je via deze tool die standaard informatie zien zoals snelheid, open graph, twitter cards en link elementen. Ook geeft SEOInfo advies over de SEO-aspecten van de website. Een voorbeeld hiervan is dat SEOInfo de lengte van de website titel beoordeelt. Dit doet SEO Title door middel van drie kleuren vinkjes:
- Groen vinkje: Dit onderdeel is goed en hoeft niet veranderd te worden
- Geel vinkje: Dit onderdeel is goed, alleen kan nog beter.
- Rood vinkje: Dit onderdeel is fout en moet worden aangepast.
10. Hoe achterhaal je lettertypes?
Was je altijd al nieuwsgierig naar een bepaald lettertype dat een website gebruikt? Dan kan je dat achterhalen door middel van FontNinja. Naast het achterhalen van het lettertype, geeft het ook de lettergrootte en regelafstand aan. Je kan via de Chrome extensie ook gelijk het lettertype downloaden.
Met deze gratis extensies zie je snel belangrijke on site informatie die erg waardevol zijn voor SEO specialisten. Heb jij nog een andere extensie waar je graag mee werkt? Laat het ons weten.
Op zoek naar een SEO Eindhoven marketingbureau die u verder helpt? Neem vrijblijvend contact op