De frustratie van iedere ondernemer, je concurrent staat hoger in Google dan jij! Soms met een website die er op het eerste gezicht minder strak uitziet dan die van jou. Vaak komt je concurrent hoger in Google te staan dan jij, omdat er een paar cruciale basisstappen kunnen zijn overgeslagen. Deze schijnbaar kleine onderdelen maken vaak net het verschil tussen succes en een positie op de vijfde pagina in Google. In dit blog nemen we deze basisstappen met je door zodat we samen je website kunnen verbeteren. Door deze drie stappen te volgen kun je hoger in de ranking van Google uitkomen.

1. Content inzetten

Gebruik de ‘juiste’ zoekwoorden

De juiste zoekwoorden kiezen blijft een belangrijk onderdeel voor iedere website om hoger in Google te komen. Titels en koppen zeggen zowel de bezoeker als Google waar de tekst over gaat. Dit is cruciaal om dit zo helder mogelijk te krijgen om hoger te komen in de zoekmachines. Het kiezen en focussen op specifieke zoekwoorden is mogelijk het verschil tussen de positie van je concurrent en die van jou!

De zoekwoorden moet je altijd subtiel verwerken zodat de tekst fijn blijft voor de lezer om te lezen. De tijden van het volproppen van je tekst met zoekwoorden is al een tijdje voorbij. Google straft dit zelfs hard af en dit gaat dus het tegenovergestelde effect teweeg brengen. Blijf dus altijd goede content schrijven voor je bezoeker. Echter, moet je daarbij de wensen van Google niet vergeten. Het is vaak een spel tussen deze twee, maar als je het eenmaal door hebt is het een goed huwelijk en kun je hoger in Google komen dan je concurrenten.

hoger in Google komen

Je zoekwoorden kiezen

Om hoger te komen in Google moet je op een gestructureerde manier starten. Eerst kies je op welke zoekwoorden je wilt gaan focussen in plaats van dat je begint met het schrijven van categorieteksten, artikelen of blog. De volgende stap is om deze zoekwoorden en zoekwoordcombinaties in te voeren in de Google Keyword planner. Zo kun je in een oogopslag zien wat het aantal zoekopdrachten per maand is op je gekozen termen. Heb je hier hulp bij nodig? Onze zoekmachine optimalisatie specialisten staan voor je klaar.

Nu is de truc om hoger in Google te komen dan je concurrent. Dit gaat niet gebeuren als je willekeurig je woorden uitkiest. Wees dus net een stapje slimmer dan direct te gaan voor een algemeen woord met 1000den zoekopdrachten per maand. Maar kies juist voor specifieke woorden of vragen die de potentiele klanten hebben. Door gericht content te maken ziet Google dat jij specialist bent op een speciaal gebied en dat zijn pluspunten voor je ranking.

Het is dringen aan de top

Iedereen wil bovenaan in Google staan. Het liefst ook nog voor dat ene zoekwoord met die duizenden zoekopdrachten per maand. Nu is de keuze aan jou! Ga je voor volume of voor een niche om je concurrenten een stap voor te blijven? Op specifieke zoekwoorden is de kans namelijk vele malen groter om op de eerste pagina te komen dan algemene termen met weinig specifiek zoekverkeer. Het advies is om dit te combineren. Zo eet je van twee walletjes en kun je relatief snel je concurrent rechts inhalen op de Google snelweg. Op de langere termijn ga je dan ook stijgen op algemenere zoekwoorden.

Hoger in Google komen druk

Direct hoger in Google komen

Er zijn een paar punten die je direct kunt controleren of invoeren op je website om hoger in Google te komen dan je concurrent!

– Laat je zoekwoorden spreken. Gebruik deze in de titels, koppen en teksten. Let er wel op dat je (combinatie) zoekwoorden maximaal 3 a 4% van de tekst mag bevatten. Zo voorkom je de schijn van spam en een eventuele straf van Google.

– More = More. Teksten van 300+ woorden zijn beter dan tekstjes van 50 of 100 woorden, omdat je veel meer informatie kunt geven aan de lezer en aan Google. Door een hoge relevantie van je informatie ga je hoger in Google komen.

– Trek de aandacht met je titels. Door actief te schrijven en goede titels te kiezen maak je de lezer nieuwsgierig om verder te lezen. Zet de titels in H1 en H2 koppen om het belang aan te geven aan Google.

– Schrijf een meta omschrijving. Schrijf een meta omschrijving in maximaal 140 tekens om ervoor te zorgen dat gebruiker klikt op jouw link.

– Link naar andere pagina’s. Zet 1 of 2 hyperlinks op je blog of landingspagina om interne linkbuilding te bevorderen.

Ga bloggen om hoger in Google te komen

Waardevolle content betekend alles voor de bezoeker en de zoekmachines. Zo is er door de jaren heen bewezen dat bedrijven die bloggen meer bezoekers en leads trekken. De tijd die je er in stop is bovendien een nieuwe mogelijkheid om via goede SEO content hoger in Google te komen dan je concurrent! Bij het bloggen is het belangrijk dat je vragen beantwoordt die jouw klanten hebben over jouw branche. In die blogs kunnen ze lezen dat jij kennis van zaken hebt en eventueel contact opnemen. Zorg er dus altijd voor dat de blogs van goede kwaliteit zijn en een goed design hebben.

Blog schrijven

2. Website structuur

De structuur van je website optimaliseren

Leuk bloggen of pakkende teksten schrijven is slechts één van de vele onderdelen om hoog in Google te komen. Een goede websitestructuur is het fundament van het huis. Is deze niet goed, dan kun je de rest wel vergeten. Het is een onderdeel van het hoger in Google komen dat niet direct zichtbaar is op je website, maar zeker niet minder belangrijk is. De volgende onderdelen hebben een grote invloed op het hoger in Google komen en gaan je helpen bij het overrompelen van de concurrentie op technisch vlak.

– Heldere navigatie. Krijg de customer journey goed in beeld om de bezoeker een optimale beleving te geven met gebruikersgemak op 1.

– Een goede structuur voor Google. Naast een optimale structuur voor de klant moet je ook Google duidelijk maken dat je de concurrentie wil inhalen. Dit doe je via een xml-sitemap. Hiermee kan Google je website ook goed lezen.

– Plaats een robots.txt bestand. Met een robots.txt begrijpen de zoekmachines je pagina’s beter en worden ze sneller geïndexeerd. Dit is cruciaal voor hoge posities in Google.

– Maak gebruik van een responsive website. Het lijkt een tip uit 2010, maar het is nog steeds vaak niet het geval. Gebruik altijd een responsive website. Google straft je meteen als dat niet zo is! Hierdoor word je website gebruiksvriendelijk op alle apparaten en dat helpt je rankings omhoog te schieten.

Responsive website

3. Analyse van de concurrenten

‘Keep your friends close but your enemies closer.’ Deze uitspraak maakt duidelijk dat je je concurrentie goed in de gaten moet houden en er eventueel ook het nodige van kunt leren. Maar zorg er altijd voor dat je een unieke website hebt met unieke content. Als je je zoekwoorden op orde hebt, net als je website structuur, kun je aan de slag om die clicks af te pakken.

Combinatie van volume en de posities

Het lijst misschien goed als 20 zoekwoorden hoger in Google dan die van je concurrent. Echter, zegt dit helemaal niets over het succes van je website. Het is de combinatie tussen zoekvolume en je posities die het verschil gaat maken. Het is dus belangrijk om een analyse te maken van de zoekwoorden en volumes van de concurrentie om voor jezelf tot de ideale balans te komen.Concurrentie verslaan

Zichtbaar worden in de zoekmachines

Een zoekwoord met veel volume weegt overduidelijk zwaarder dan een zoekwoord met weinig volume. Echter maakt de combinatie van niche en massa voor jou het verschil. Maak hierbij een overzicht van je gekozen zoekwoorden en de posities van de concurrentie.

Dat ziet er dan bijvoorbeeld zo uit op het woord ‘Hoger in Google komen’:

Positie                                       Concurrent X         Concurrent Y               Eigen positie

Hoger in Google komen                1                                 5                                  15

En je tweede woord is bijvoorbeeld ‘Wordpress website optimaliseren’:

Positie                                                                  Concurrent X         Concurrent Y           Eigen positie

WordPress website optimaliseren                         2                                 8                                3

Als je zo een aantal lijstjes maakt gebaseerd op zoekwoorden waar je op gevonden wilt worden krijg je direct een overzicht van de relatieve vindbaarheid van je website. Als je deze vervolgens ook combineert met het zoekvolume krijg je een goed overzicht van waar je staat t.o.v. de rest. Zo kun je een inschatting maken hoe je hoger in Google kunt komen dan je concurrenten.

Ga gericht je website verbeteren

Nu ligt voor jou de weg open om hoger te scoren in Google dan de rest! Werk als eerst de zoekwoorden bij waar je matig op scoort. Hier kun je snel resultaat zien in je posities. Pak vervolgens je zwakke zoekwoorden aan en ga aan de slag met het schijven van landingspagina’s en artikelen gericht op die specifieke woorden. Zo laat je de concurrentie even goed zweten:

– Haal uit je analyse welke pagina van je website wordt vertoont bij welk zoekwoord. Ga deze pagina optimaliseren aan de hand van de gegeven tips met het gekozen zoekwoord in je achterhoofd.

– Focus op je keyword gebruik in de koppen, alt-attributen en op de dichtheid van je zoekwoorden (niet boven de 3% van de totale tekst)

– Haal de bouncepercentage omlaag. Zorg er dus voor dat je de lezer meteen grijpt zodat die blijft. Dit hangt samen met het hyperlinken van tekst naar relevante landingspagina’s en blogs op je website.

Hoger in Google komen

Meer tips om beter te scoren?

Mocht je nog SEO gerelateerde vragen hebben neem dan vrijblijvend contact op met een SEO Specialist van Extendure