Hoger in Google komen dan je concurrent in 3 stappen

De frustratie van iedere ondernemer, je concurrent staat hoger in Google dan jij! Vaak met een website die er op het eerste gezicht minder strak uitziet dan die van jou. Vaak komt je concurrent hoger in Google te staan dan jij, omdat er een paar cruciale basisstappen zijn overgeslagen. Deze schijnbaar kleine onderdelen maken vaak net het verschil tussen succes en een positie op de 10de pagina. We nemen met je door waar je echt op moet letten op je website. Als de volgende onderdelen op je website goed zijn, dan zal je hoger in Google komen dan je concurrent in 3 stappen!

1. Content inzetten

Gebruik de ‘juiste’ zoekwoorden

Dit blijft een belangrijk onderdeel voor iedere website om hoger in Google te komen. Titels en kopjes zeggen zowel de bezoeker als Google waar je tekst over gaat. Het is de bedoeling dit zo helder mogelijk te krijgen op basis van je gekozen zoekwoorden om hoger te komen in de zoekmachines. Het kiezen en focussen op specifieke zoekwoorden is mogelijk het verschil tussen de positie van je concurrent en die van jou!

Dit moet je echter subtiel verwerken. De tijden van het volproppen van je tekst met zoekwoorden is al een tijdje voorbij. Google straft dit zelfs hard af en zal het dus een tegenovergesteld effect teweeg brengen. Blijf dus altijd goede content schrijven voor je bezoeker, die wil je immers aanspreken. Echter moet je daarbij de wensen van Google niet vergeten. Het is vaak een spel tussen deze twee, maar als je het eenmaal door hebt is het een goed huwelijk en zal je hoger in Google komen dan je concurrent.

Hoger in Google komen

Hoe kies je nu je eigen combinatie zoekwoorden

Om hoger te komen in Google moet je op een gestructureerde manier starten. Dit doe je door voordat je begint met het schrijven van categorieteksten, artikelen of blogs je gewenste zoekwoorden op te schrijven. De volgende stap is om deze zoekwoorden en zoekwoordcombinaties in te voeren in de Google Keyword planner. Zo kun je in een oogopslag zien wat het aantal zoekopdrachten per maand is op je gekozen termen.

Nu is de truc om hoger in Google te komen dan je concurrent. Dit gaat niet gebeuren als je willekeurig je woorden uitkiest. Wees dus net een stapje slimmer dan direct te gaan voor een algemeen woord met 1000den zoekopdrachten per maand.

Het is dringen aan de top

Iedereen wil bovenaan in Google staan. Het liefst ook nog voor dat ene zoekwoord met die duizenden zoekopdrachten per maand. Nu is de keuze aan jou!

De keuze ligt dus bij jou. Ga je voor volume of voor een niche om je concurrenten een stap voor te blijven? Op specifieke zoekwoorden is de kans namelijk vele malen groter om op de eerste pagina te komen dan algemene termen met weinig specifiek zoekverkeer. Het advies is dus om dit te combineren. Zo eet je van twee walletjes en kun je relatief snel je concurrent rechts inhalen op de Google snelweg.

Hoger in Google komen dan je concurrent in 3 stappen

Direct hoger in Google komen

Er zijn een paar punten die je direct kunt controleren of invoeren op je website om hoger in Google te komen dan je concurrent!

– Laat je zoekwoorden spreken. Gebruik deze in de titels, koppen en teksten. Let er wel op dat je (combinatie) zoekwoorden maximaal 3% van de tekst mag bevatten. Zo voorkom je de schijn van spam en een eventuele straf van Google.

– More = More. Teksten van 300+ woorden zijn gewoon beter dan tekstjes van 50 of 100 woorden. Je kunt hier namelijk veel meer informatie kwijt aan de lezer en aan Google. Door een hoge relevantie van je informatie zal je hoger in Google komen te staan.

– Trek de aandacht met je titels. Schrijf dus actief en maak zowel Google als de bezoeker nieuwsgierig naar je verhaal.  En werk hierbij met H1 en H2 koppen om het belang aan te geven aan de zoekmachine.

– Schrijf een meta-description in maximaal 140 tekens waar je concurrent bang van wordt.

– Link naar andere pagina’s. Zet 1 of 2 hyperlinks op je blog of landingspagina om interne linkbuilding te bevorderen.

Ga bloggen om hoger in Google te komen

Waardevolle content betekend alles voor de bezoeker en de zoekmachines. Zo is er door de jaren heen bewezen dat bedrijven die bloggen meer bezoekers en leads trekken. De tijd die je er in stop is bovendien een nieuwe mogelijkheid om via goede SEO content hoger in Google te komen dan je concurrent!

Hoger in Google

2. Website structuur

De structuur van je website optimaliseren

Leuk bloggen of pakkende teksten schrijven is slechts één van de vele onderdelen om hoog in Google te komen. Een goede websitestructuur is het fundament van het huis. Is deze niet goed, dan kun je de rest wel vergeten. Het is een onderdeel van het hoger in Google komen dat niet direct zichtbaar is op je website, maar zeker niet minder belangrijk is. De volgende onderdelen hebben een grote invloed op het hoger in Google komen en zullen je helpen bij het overrompelen van de concurrentie op technisch vlak.

– Heldere navigatie. Krijg de customer journey goed in beeld om de bezoeker een optimale beleving te geven met gebruikersgemak op 1.

– Een goede structuur voor Google. Naast een optimale structuur voor de klant moet je ook Google duidelijk maken dat je de concurrentie wil inhalen. Dit doe je via een xml-sitemap. Hiermee kan Google je website ook goed lezen.

– Plaats een robots.txt bestand zodat de zoekmachines je pagina’s kunnen indexeren. Dit is cruciaal voor hoge posities in Google.

– Het lijkt een tip uit 2010, maar het is nog steeds vaak niet het geval. Gebruik altijd een responsive website. Google straft je meteen als dat niet zo is! Hierdoor word je website gebruiksvriendelijk op alle apparaten en dat helpt je rankings omhoog te schieten.

Concurrenten analyse

3. Analyse van de concurrenten

‘Keep your friends close but your enemies closer.’ Deze uitspraak maakt duidelijk dat je je concurrentie goed in de gaten moet houden en je er ook het nodige van kunt leren. Als je de zoekwoorden op orde hebt, net als je website structuur kun je aan de slag om die clicks te pakken.

Combinatie van volume en de posities

20 zoekwoorden staan hoger in Google dan die van je concurrent… applaus! Dit zegt namelijk helemaal niets over het succes van je website. Als je op 20 of zelf 100 woorden hoger staat dan de rest zegt dat vrij weinig. Het is de combinatie tussen zoekvolume en je posities die het verschil gaat maken. Het is dus belangrijk om een analyse te maken van de zoekwoorden en volumes van de concurrentie om voor jezelf tot een ideale balans te komen.

Zichtbaar worden in de zoekmachines

Een zoekwoord met veel volume weegt overduidelijk zwaarder dan een zoekwoord met weinig volume. Echter maakt de combinatie van niche en massa voor jou binnenkort het verschil. Maak hierbij een overzicht van je gekozen zoekwoorden en de posities van de concurrentie.

Dat ziet er dan bijvoorbeeld zo uit op het woord ‘Hoger in Google komen’:

Website:                                                            Positie:
X                                                                                    1
Y                                                                                    5
Z                                                                                    7
Eigen website                                                        15

En je tweede woord is bijvoorbeeld ‘Wordpress website structuur optimaliseren’:

Website:                                                            Positie:
X                                                                                    1
Eigen website                                                        3
Y                                                                                    9
Z                                                                                    21

Als je zo een aantal lijstjes maakt gebaseerd op zoekwoorden waar je op gevonden wilt worden krijg je direct een overzicht van de relatieve vindbaarheid van je website. Als je deze vervolgens ook combineert met het zoekvolume krijg je een goed overzicht van waar je staat t.o.v. de rest. Zo kun je een inschatting maken hoe je hoger in Google kunt komen dan je concurrenten.

Hoger in Google komen dan je concurrent in 3 stappen

Ga gericht je website verbeteren

Nu ligt voor jou de weg open om hoger te scoren in Google dan de rest! Werk als eerst de zoekwoorden bij waar je matig op scoort. Hier zal je snel resultaat zien in je posities. Pak vervolgens je zwakke zoekwoorden aan en ga aan de slag met het schijven van landingspagina’s en artikelen gericht op die specifieke woorden. Zo laat je de concurrentie even goed zweten:

– Haal uit je analyse weke pagina van je website wordt vertoont bij welk zoekwoord. Ga deze pagina optimaliseren aan de hand van de gegeven tips met het gekozen zoekwoord in je achterhoofd.

– Focus op je keyword gebruik in de koppen, alt-attributen en op de dichtheid van je zoekwoorden (niet boven de 3% van de totale tekst)

– Haal de bouncerate omlaag. Dit hangt samen met het hyperlinken van tekst naar relevante landingspagina’s en blogs op je website.

– Hou je tekst altijd leesbaar voor de bezoeker en geoptimaliseerd voor Google. Dit is jouw sleutel om Hoger in Google te komen dan je concurrent!

Meer tips om beter te scoren?

Je kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met een van onze specialisten voor de mogelijkheden voor jouw webshop.

2018-11-09T11:31:25+00:00