Wij krijgen deze vraag vaak! Hoe haal ik nu het maximale resultaat uit Google Shopping campagnes. Daarom geven we een aantal interessante Google Shopping tips & tricks om alles uit je Google Shopping campagnes te halen. We leggen stap voor stap uit hoe je zonder grote aanpassingen van je campagnes of budgetten in Google Ads je Google Shopping campagnes optimaal kunt laten presteren voor jou.

Hoe productfeed Google Shopping optimaliseren? 

Goede titel en beschrijving

Dat de juiste zoekwoorden matchen met je titels en beschrijvingen is cruciaal voor je Google Shopping Feed. Zorg er dus voor dat de gekozen zoekwoorden altijd matchen. Een sterke combinatie is telkens weer de sleutel tot succes. Zoek dus altijd naar de combinaties die voor jou werken. Verkoop je bijvoorbeeld een ‘Electrische fiets’ van het merk ‘Gazelle’ en het type ‘Orange C8 Hybrid F?’ Dan heb je daar al een aantal zoekwoorden om je aan vast te houden met je titel en beschrijving.

Verder is ‘schoon werken’ een belangrijk onderdeel. Dit betekent dat je je producttitels vrij moet houden van speciale tekens en symbolen. Dit maakt het verwarrend voor de lezer en voor Google.

Duidelijke en unieke afbeeldingen

Als je product dan eenmaal mooi en correct in de shopping feed staat, is het nog een hele kunst om met je afbeelding op te vallen tussen alle soortgelijke producten. Het is bij de afbeeldingen van de shopping feed een kwestie van opvallen of afvallen.

Als je bijvoorbeeld zoekt op de term: ‘ buitensauna’. Dan zijn er een aantal sauna’s die worden gepresenteerd in een natuurlijke buitenomgeving. Het gebruik van unieke afbeeldingen in een Shopping feed is veel sterker dan een emotieloze stockfoto. Voeg ook zeker extra afbeeldingen toe. Als je een aantal extra afbeeldingen hebt die de aandacht op jouw product kunnen vestigen, dan kun je deze gemakkelijk toevoegen via de kolom ‘additional image link’.

Voeg zoveel mogelijk productinformatie toe

Om de optimalisatie van je Google Shopping Feed nog een stapje sterker te maken is het toevoegen van veel goede productinformatie belangrijk. Google geeft je de optie om je feed uit te breiden met extra informatie, maak hiervan gebruik. Deze extra ruimte voor productinformatie kan er voor zorgen dat je feed nog meer gaat opvallen. De volgende onderdelen geven je Product Feed een ware boost:

      • Kleur: Je hebt de mogelijkheid om met een unieke kleur op te vallen. Heb je de kleur gekozen? Dan kun je deze toevoegen via de logische kolom ‘color’;
      • Aanbiedingen: Wil je met een speciale aanbieding opvallen? Dan kun je met ‘sale price’ een kortingsprijs toevoegen. Als dit je concurrenten nog niet overdonderd, dan kun je ook nog uniek zijn op het gebied van;
      • Materiaal: via ‘material’ kun je aangeven van welk materiaal of welke materialen je product is gemaakt. Ideaal als jouw combinatie uniek is.

Merk en GTIN / EAN

Het GTIN nummer is een unieke code die bij een bepaald product hoort. De GTIN code is ook wel bekend als EAN code (European Article Number). Elk product heeft specifieke eisen waaraan het moet voldoen in de product feed. De onderdelen zijn:

      • ‘GTIN’; De unieke productcode die je toevoegt aan je product
      • Merk’; het merk van je product vermelden
      • ‘MPN’; Dit is het zogenaamde Manufacturer Product Number. Dit is wederom een uniek nummer dat door de fabrikant wordt meegegeven aan je product.

Het is momenteel verplicht om waar mogelijk een GTIN code mee te geven met je producten in de Google Shopping Product Feed. Echter, is het voor sommige producten die bijvoorbeeld stuk voor stuk met de hand zijn gemaakt in kleine oplage nog mogelijk om met alleen een MPN code de producten te plaatsen. Google bied je tevens extra mogelijkheden wanneer je de GTIN code koppelt aan je producten in de feed. Je mag van Google dan extra informatie toevoegen aan je advertenties en dat lijdt tot specifiekere advertenties. Door de code kan je advertentie worden vertoond in Google, Youtube en andere aan Google zoekpartnersites.

Channable

Met Channable heb je binnen no-time een feed opgebouwd die geschikt is voor Google Shopping. Wanneer je eenmaal de Google Shopping feed hebt klaargezet, wordt deze dagelijks ververst om altijd de meest recente productdata door te sturen naar je Google Merchant Center. Ook kun je via Channable geautomatiseerd data ophalen over je productprestaties via Google Analytics en andere trackingplatforms. Door je prestaties te monitoren, kun je precies zien welke productdata je nog moet optimaliseren voor de perfecte Google Shopping feed. Zo bepaal je precies met welke producten je juist wel of niet wilt adverteren in Google Shopping en kun je met behulp van regels eenvoudig je data aanpassen en aanvullen op basis van jouw wensen zoals de producttitel en omschrijving.

Google Merchant center optimaliseren

Hoe Google Merchant Center optimaliseren?

Controleer regelmatig je Google Merchant Center account en loop met enige regelmaat je Google Merchant door om eventuele ‘fouten’ voor te zijn. Gelukkig geeft Google je meldingen die je vooruit kunnen helpen. De drie types zijn:

  • Fouten: Dit klinkt heel streng, maar Google wil je slechts helpen. Dit zijn de problemen die direct aandacht nodig hebben, omdat hierdoor je producten worden afgekeurd. Er zijn veel ‘problemen’ die hier onder vallen. Probeer ze zo veel mogelijk weg te werken. De ultieme consequentie kan namelijk zijn dat niet alleen je producten niet getoond worden, maar dat tevens je Google Merchant Center account wordt opgeschort. Voorkom dit dus tijdig.
  • Waarschuwingen: Dit zijn geconstateerde problemen die niet direct voor afkeuring van je producten zorgen. Deze kunnen echt later uitgroeien tot ‘Fouten’. Wees er dus op tijd bij. Hoe schoner (weinig fouten en waarschuwingen) je shopping feed heeft, hoe beter je Shopping campagnes worden gewaardeerd.
  • Meldingen: Meldingen zijn tips van Google om je Product Feed nog verder te optimaliseren. Hieronder vallen kleine dingen met een relatief lage prioriteit.

Hoe Google Shopping campagnes optimaliseren in Google Ads?

Maak gebruik van verschillende prioriteiten

Het gebruiken van verschillende campagne prioriteiten geeft meer grip op je kosten en de mogelijkheden van Google Shopping. Zo kun je bijvoorbeeld lager bieden op ‘brede’ zoekwoorden en specifieke producten zoals hardlopers of producten met een hoge marge, anders promoten. De volgende opties zijn mogelijk:

Shopping Hoog – Iedere webshop heeft wel interessante producten die veel worden verkocht of waar een hoge marge op zit. Juist die producten zijn interessant om terug te laten komen in een Google Shopping hoog campagne. Alle overige producten uit de webshop kunnen, in de Google Shopping module worden uitgesloten. Op die manier kun je concreet de verhouding kosten/omzet bekijken en dagelijks biedingen wijzigen wanneer dat nodig is.

Shopping Normaal – Deze campagne bevat in beginsel alle producten met een logische verdeling in advertentiegroepen of productgroepen.

Shopping Laag – Dit is een soort vangnet voor alle zoekwoorden die zijn uitgesloten in de Shopping Normaal campagne. Het is verstandig om een laag CPC bod in te stellen binnen een ‘Shopping laag campagne’. Je kunt bijvoorbeeld de helft bieden t.o.v. het bod in de Shopping Normaal campagne.

Shopping ads optimaliseren

Bied anders op verschillende producten of groepen

We zien wel eens Google Shopping campagnes voorbijkomen waarbij alle producten uit een webshop staan ingesteld op hetzelfde bod. Daardoor laat je veel kansen liggen om het beste resultaat te behalen binnen je campagne. Om te starten kun je bijvoorbeeld een verdeling aanhouden op basis van de categorie indeling van een webshop. Dit is vaak eenvoudig op te zetten door te kiezen voor een splitsing op basis van de ‘Productgroep’. Als het bereik en het aantal conversies dit toelaten is een splitsing per product optimaal.

Zoekwoorden uitsluiten in je campagnes

Je plaatst alleen je bestlopende producten in je shopping hoog campagne en je wilt graag dat deze alleen worden getoond aan de meeste relevante zoekopdrachten. De kans is zeer aanwezig dat je voor deze zoekopdrachten ook het meeste betaald. Sluit dus zoveel mogelijk niet relevante zoekwoorden uit om je kosten laag te houden en de relevantie steeds hoger te krijgen.

Wanneer je de campagne prioriteit indeling gebruikt is het verstandig om niet relevante zoektermen uit te sluiten in de Shopping Normaal campagne. Met deze opzet zullen de zoektermen worden opgevangen door de Shopping Laag campagne, maar dan met een lager bod.

Smart Shopping-campagnes

Smart Shopping is een nieuw campagnetype binnen Google Ads, waarmee je je producten automatisch plaatst binnen het Google Ads-netwerk. Google automatiseert de advertentieplaatsing en biedingen voor een maximale conversiewaarde met je budget.

Wil jij graag jouw Google Shopping campagnes verder optimaliseren? Neem dan contact op met onze SEA specialisten. Zij helpen dagelijks onze klanten om het maximale resultaat te behalen uit hun campagnes.