Pinterest is een sociaal netwerk platform dat gebruikt kan worden als digitaal prikbord. Je kan met een account eigen prikborden maken waarin je afbeeldingen vanuit het hele internet kan pinnen. Elke pin kun je indelen in verschillende prikborden die een categorie vormen.

Pinterest heeft dagelijks miljoenen gebruikers en steeds meer ondernemers maken gebruik van Pinterest om hun bedrijf te laten groeien. Groeien op dit sociale netwerk platform is helaas niet zo makkelijk als bijvoorbeeld op Instagram, terwijl het de ideale manier is om je bedrijf online op de kaart te zetten. In dit blog vertellen we je hoe je kan groeien op Pinterest, met of zonder bedrijf.

Waarom zou ik willen groeien op Pinterest?

Wanneer je besluit om zelf pins te plaatsen op je account, is het voordeel dat je een link naar je website kunt opnemen. Hierdoor genereer je automatisch meer verkeer op je website. Een Pinterest-gebruiker die jouw pin interessant vindt, maakt de actie door op jouw pin te klikken die vervolgens de gebruiker doorstuurt naar jouw website. De link zal de gebruiker doorsturen naar de pagina waar de pin naar linkt, de gebruiker zal meer informatie krijgen over iets wat diegene wilde weten.

Buiten het meer verkeer stimuleren naar je website toe, kan Pinterest ook dienen als visueel bord. Als webshop eigenaar kun je met Pinterest meerdere kanten op. Je kan je producten op Pinterest plaatsen, maar ook inspiratie geven met jouw producten. Je geeft dankzij Pinterest een uitleg aan je product. Doordat bezoekers visueel zien hoe, maar ook op welke manier nog meer, ze jouw product kunnen gebruiken. Hierdoor wordt de interesse bij de gebruiker vergroot.

Doordat jij groeit op Pinterest, geef jij gebruikers de kans om je product of website te weergeven en uit te leggen. De gebruikers op Pinterest belonen jou met meer verkeer, meer interactie en eventueel met meer aankopen.

Hoe kan ik groeien op Pinterest?

Nadat je een zakelijke Pinterest account hebt aangemaakt, begin je met het werven van volgers en het plaatsen van pins. Hoewel een zakelijk account niet verplicht is, biedt het wel een rapportage en statistieken aan waardoor je inzicht krijgt in het aantal gebruikers en de activiteit daarvan. Hoe meer volgers je hebt, hoe meer je pins andere gebruikers bereikt.

Om meer volgers te krijgen, moet je account aantrekkelijk maken. Borden aanmaken en deze vullen met pins, ligt voor de hand. Maar er zijn een paar tricks waardoor deze gevulde borden door veel gebruikers bekeken zullen worden.

  • Maak gebruik van zoekwoorden. Je kunt de beschrijving van je borden en pins optimaliseren met zoekwoorden. Pinterest werkt als een zoekmachine. Het gebruik van zoekwoorden zullen relevante gebruikers naar jouw pins en borden sturen. Met relevante gebruikers stimuleer je verkeer naar je website en creëer je de juiste aandacht.
  • Plaats niet alleen eigen pins. Bij het vullen van je borden wordt aangeraden om te repinnen, dus pins van andere accounts toe te voegen. Wanneer gebruikers op de repin kijken, zien ze jouw pin bij “meer zoals dit”. Op deze manier kun je nieuwe gebruikers vinden door andere relevante pins die niet van jou zijn. Door het toevoegen van andere pins, kun je beter je bord relevanter maken voor jouw bezoekers.
  • Zorg dat de borden inspiratiebronnen worden. Het is makkelijk om je pins in borden neer te zetten en verwachten dat het vanzelf zijn werk zal doen. Helaas werkt dat zo niet. Je zal de presentatie van de borden aantrekkelijk moeten maken zodat gebruikers je bord zullen zien als een inspiratiebron. Je pins moeten met een thema te maken hebben terwijl de pins zelf wel divers moeten zijn van elkaar.
  • Maak mooie pins. Als je zelf mooie pins maakt, vergroot je de kans dat deze als repin worden gebruikt in borden van andere gebruikers. Zij hebben ook volgers die jouw pin zullen zien en uiteindelijk op jouw account komen. Hoe aantrekkelijker en duidelijker je ervoor zorgt dat je pin eruit ziet, hoe groter de kans dat deze een repin wordt op een bord van iemand anders.
  • Pin elke dag. De houdbaarheid van pins zijn kort. Dit houdt in dat als jij in de ochtend al een pin plaatst, dezelfde pin in de avond al helemaal onderaan staat. Om je borden interessant te houden, is het belangrijk om elke dag actief bezig te zijn op Pinterest. Als er elke dag een pin wordt geplaatst of ge-repind, blijft je account actief en zullen meer gebruikers je borden volgen.