Lokale SEO vindbaarheid
10 september 2020
Leestijd: 5 min
Door: Extendure

Lokale SEO: vindbaarheid website verbeteren (4 Tips)

Inmiddels is het wel bekend bij iedere onderneming dat het belangrijk is om goed te scoren in Google. Dit noemen we ook wel SEO, Search Engine Optimization. Maar deze markt wordt vaak gedomineerd door grote spelers zoals Marktplaats of Bol.com. Maar wat lokale winkel van grote spelers onderscheidt, is dat ze in de buurt zitten van de consument. Google weet precies wanneer de consument behoefte heeft aan een winkel om de hoek. Dit zijn zeer interessante kansen waar jij als ondernemer de grote spelers te slim af kunt zijn. In dit blog geven wij jou een aantal tips om je Google vindbaarheid te vergroten waardoor jij hoger gaat scoren in de lokale zoekresultaten.

Allereerst een korte inleiding waarom deze slijterij juist lokaal gevonden wil, en misschien wel moet, zijn. Vandaag de dag is de invloed van mobiel steeds groter geworden dan voorheen. Waar het aantal internetters via smartphone in 2010 op 27% lag, is dat aantal nu aanzienlijk gestegen naar ruim 75%. Maar waarom is mobiel dan een belangrijke factor voor lokale SEO? Lokale SEO speelt voornamelijk in op de locatie van de gebruiker. Dankzij updates in het zoekalgoritme wordt je locatie steeds nauwkeurig gedefinieerd. Dus wanneer mensen een mobiele zoekopdracht uitvoeren als ‘Rode wijn kopen’ wanneer ze in de buurt zijn dan wil jij met je slijterij lokaal zichtbaar zijn en bovenaan ranken. Maar hoe doen we dit?

Wanneer lokaal gevonden?

Google houdt rekening met drie factoren om te bepalen welke lokale SEO-resultaten ze laten zien. De factoren zijn afstand, relevantie en betrouwbaarheid.

 • Ten eerste is de afstand zeer belangrijk. Bijvoorbeeld Eindhoven is een grote stad en de consument gaat niet voor een ijsje door heel Eindhoven lopen of fietsen. Dus hoe dichter bij jouw bedrijf zich bevindt op het moment van intypen van de zoekopdracht, des te groter de kans wordt voor een goede positie.
 • De tweede grote factor is relevantie. Zowel een restaurant als een frietzaak biedt friet aan. Maar op het moment dat de consument ‘frietje eten’ intypt, is de kans groot dat de frietzaak voorkeur krijgt. Simpelweg omdat de kans zeer groot is dat de consument ook daadwerkelijk op zoek is naar een frietzaak.
 • De laatste grote factor is betrouwbaarheid. Dankzij onze smartphones weet Google heel goed waar iedereen zich bevindt. Google kan zelfs aangeven op welke tijden het meestal druk is binnen een zaak. Een drukke zaak met positieve reviews is een teken voor Google dat het een goede winkel is. Deze krijgt dan zeker voorkeur in de lokale SEO-resultaten.

4 tips om de vindbaarheid van je website in Google te verbeteren

Tip 1: Meld je bedrijf aan bij Google My Business
Meld je als bedrijf aan bij Google My Business. Google My Business, Google mijn bedrijf, is het online visitekaartje wat bedrijven de kans geeft om te laten zien waar ze zich bevinden. Daarbij vinden consumenten daar belangrijke informatie over jouw bedrijf zodat ze weten wat je doet. Op het moment dat jouw bedrijf in de buurt is als de consument een zoekopdracht intypt, is de kans zeer groot dat jouw website naar boven komt. Zeer interessant dus!

Maar welke informatie kun je hier allemaal toevoegen?

 1. Adresgegevens
 2. Contactgegevens
 3. Openingstijden
 4. Reviews
 5. Foto’s
 6. Links naar je pagina
 7. Categorie in welke branche jouw bedrijf zich bevindt
 8. Servicegebieden
 9. Producten die je aanbied
 10. Omschrijving van jouw bedrijf
Lokale Seo 1 1

Tip 2: Voeg je NAW-gegevens toe in je HTML broncode

De zoekmachine leest alle woorden en nummers op een webpagina, maar leest het niet zoals een mens dat doet. Het begrijpt de combinatie wel, maar de betekenis niet. Dus wij weten dat 06 – 12345678 een mobiel nummer is, maar voor de zoekmachine is het een reeks getallen. Door aan de zoekmachine aan te geven wat je NAW-gegevens betekenen scoor je beter lokaal. Wanneer een potentiële klant in de buurt is en hij zoekt naar slijterij Eindhoven dan wordt je middels deze codes lokaal zichtbaar. Een voorbeeld van een code is:

<script type="application/ld+json">
{
"@context": "https://schema.org/",
"@type": "LocalBusiness",
"name": "Extendure",
"legalName": "Extendure – Creative Business",
"url": "www.extendure.com",
"image": "https://www.extendure.com/wp-content/uploads/2018/09/extendure-logo-plat-h50.png",
"foundingDate": "2014",
"address":
{
"@type": "PostalAddress",
"streetAddress": "Breitnerstraat 2b",
"addressLocality": "Eindhoven",
"addressRegion": "Noord-Brabant",
"postalCode": "5611TV",
"addressCountry": "Netherlands"
}}
</script>

Tip 3: Lokale SEO tips voor je content

Content is een belangrijk onderdeel van SEO. Het is één van de belangrijkste pijlers waar je website op wordt beoordeeld. Wil je dus echt lokaal zichtbaar zijn, speel hier dan middels bepaalde content factoren slim op in. Maar welke aspecten kun je zelf dan realiseren om de vindbaarheid van je website te vergroten?

 1. Stadsnaam toevoegen i.c.m. relevant zoekwoord op een paginatitel (Slijterij Eindhoven)
 2. Stadsnaam toevoegen i.c.m. relevant zoekwoord op de H1 van deze pagina (De beste slijterij van Eindhoven)
 3. Stadsnaam toevoegen i.c.m. relevant zoekwoord in de URL (voorbeeld.nl/slijterij-eindhoven)
 4. Stadsnaam toevoegen i.c.m. relevant zoekwoord in de content van de pagina
 5. Stadsnaam toevoegen i.c.m. relevant zoekwoord aan de alt tag van de afbeeldingen
 6. Een Google Maps afbeeldingen toevoegen op de pagina
Lokale seo 2

Tip 4: Linkbuilding

Externe links van lokale relevante pagina’s geven je website vindbaarheid ook een boost. Denk hierbij aan online-telefoonboeken of bedrijfsgidsen (lokale bedrijven, gemeente, lokale verenigingen). Hierbij is het belangrijk om anchor teksten met de locatie erin te vermelden. In het geval van een slijterij in Eindhoven is ‘slijterij Eindhoven’ een goede anchor tekst. Met tools als Majestic of Ahrefs kun je ook bekijken welke links je concurrenten gebruiken. Ook daar liggen zeker kansen. Zij scoren immers niet zomaar zo hoog in Google…

Maar het is natuurlijk ook een mogelijkheid om een gastblog te schrijven op een relevante pagina om je ranking te stimuleren. Linkbuilding stimuleert de reputatie van je website waardoor je website vindbaarheid verbeterd.

Conclusie

Wanneer je deze stappen hebt uitgevoerd zul je merken dat je lokaal steeds beter zichtbaar wordt. Maar heb geduld. SEO is een ‘long term strategy’ dus verwacht niet dat je morgen al meteen de hoogste plek hebt veroverd. Met het uitvoeren van de bovenstaande lokale SEO tips zul je ongetwijfeld stappen gaan maken in je lokale zichtbaarheid. Heel veel succes met lokale SEO. Mocht je hulp nodig hebben met uitvoeren van de stappen, neem dan contact met onze SEO specialisten op. We helpen je graag.

Benieuwd naar meer tips om je Google vindbaarheid te verbeteren?

Zie onze gerelateerde blogs:

De vindbaarheid van jouw website verbeteren in de lokale zoekresultaten? Neem vrijblijvend contact met ons op.