Wil je graag een aankoop doen op een website, maar weet je niet zeker of je website kunt vertrouwen? Heel goed dat je er kritisch over nadenkt. Daarom hebben wij een tien punten voor je op een rijtje gezet waarmee je kunt controleren of de website te vertrouwen is. Ben jij een ondernemer met je eigen website en wil je graag vertrouwd worden? Neem dan ook zeker deze lijst door en vul je website aan.

Overzicht betrouwbaarheid site checken

Om direct te controleren of een website te vertrouwen is, kun je de onderstaande 10 punten gemakkelijk nalopen. Wil je wat meer informatie over wat we precies bedoelen, verderop in het blog staat de complete uitleg.

  1. Heb je Google gebruikt om naar de website toe te gaan en wat is er over de website te vinden in Google?
  2. Worden er reviews van echte klanten verzameld?
  3. Staan er keurmerken op de website en kun je erop klikken?
  4. Zijn er social media kanalen aangemaakt en zijn ze actief?
  5. Zijn de contactgegevens ingevuld en kun je het bedrijf bereiken?
  6. Staat er een slotje voor de URL en kun je daarop klikken?
  7. Zijn de algemene voorwaarden en privacyverklaring volledig ingevuld?
  8. Is de over ons pagina volledig ingevuld met bijvoorbeeld foto’s van de medewerkers?
  9. Maakt de website alleen gebruik van gratis standaard stockfoto’s?
  10. Klopt de gegeven URL die wordt weergegeven?

Let er op dat niet iedere webshop voldoet aan alle onderstaande punten, maar dat ze daardoor nog wel te vertrouwen zijn. Simpelweg niet iedere webshop is perfect. De reden dat we deze lijst maken is om aan jou een beeld te geven wat oplichters zoal niet op hun website plaatsen. Het kost ze simpelweg te veel tijd en ze moeten te veel gegevens achterlaten tijdens het bouwen van hun website.

Google als zoekmachine gebruiken

Het eerste wat willen meegeven om de betrouwbaarheid van een website te waarborgen, is om altijd Google als zoekmachine te gebruiken. Google is de meest gebruikte zoekmachine ter wereld en dat is voor een reden. Gebruik dus altijd Google op het moment dat je op zoek bent naar de beste aankopen. Verder kun je ook Google gebruiken om termen zoals “webshop naam reviews” of “website naam klachten” in te typen. Mochten er klachten te vinden zijn over de website, zie je die resultaten meteen naar boven komen.

Daarbij is het ook goed om te controleren of de webshop een Google Mijn Bedrijf profiel heeft. Dit is het kaartje wat je aan de rechterkant ziet op het moment dat je de bedrijfsnaam intypt. Dit profiel moet je handmatig op dat adres aanvragen en dat duurt meerdere dagen. Kortom, teveel risico en teveel moeite voor de meeste oplichters.

Google website betrouwbaarheid

Reviews op website controleren

Om het aantal aankopen op een webshop te verhogen, is het zeer relevant om reviews te verzamelen van klanten. Dus om die reden hebben bijna alle webshops een optie om een review achter te laten. Deze reviews worden door echte klanten ingevuld en zijn dus een zeer goed teken of de webshop wel te vertrouwen is. Om het nog eens extra te controleren kun je altijd op de reviewscore klikken om de reviews te gaan lezen. Je komt dan uit op een nieuwe pagina die laat zien wat echte klanten vinden van de webshop. Lees ons andere blog als je nog opzoek bent naar een extern beoordelingssite voor je reviews

Reviews betrouwbaarheid site checken

Keurmerken op de website 

Een echt keurmerk dient aangevraagd en goedgekeurd te worden en is daardoor niet te behalen voor oplichters. Dit is dus een belangrijke factor om te bepalen of een webshop te vertrouwen is. Let erop dat keurmerken altijd echt dienen te zijn. Dit kun je controleren door op het keurmerken te klikken en dan op te letten op wat voor pagina je uitkomt. In de meeste gevallen is op een pagina van het keurmerk zelf waarop staat dat het bedrijf goedgekeurd is. Om extra zeker te weten kun je altijd nog het keurmerk contacteren of zij bekend zijn met de webshop.

Keurmerk betrouwbaarheid website

Social media kanalen actief 

Social media is zo groot en relevant geworden dat eigenlijk iedere website er gebruik van maakt. Onderaan de website, in de eerder benoemde footer, staan vaak social media icoontjes waarop je kunt klikken om naar de desbetreffende social media pagina te gaan. Komen de pagina’s overheen met de naam van de website, heeft de pagina wat likes/ volgers en zijn er nog onlangs berichten geplaatst? Dat is ook weer een sterke indicatie dat de website te vertrouwen is.

Contactgegevens controleren

Controleer op de website of de contactgegevens onderaan de website in de footer staan of op de contactpagina. Je kunt het daarna nog eens extra controleren om de contactgegevens te testen. De volgende contactgegevens kun je verwachten op een betrouwbare website.

  • Telefoonnummer;
  • Email adres met info@bedrijfsnaam.nl;
  • Locatie gegevens;
  • KVK nummer;
  • BTW nummer.

HTTPS beveiligd en SSL certificaat

Of een website HTTPS beveiligd is kun je zeer gemakkelijk zien aan het slotje aan het begin van de URL. Door erop te klikken krijg je direct een melding te zien met dat de website beveiligd is. Daarnaast kun je ook nog handmatig controleren of de URL begint met HTTPS en niet met HTTP.

Algemene voorwaarden en privacyverklaring

Het volgende onderdeel wat de betrouwbaarheid van een website verhoogd, is of er een privacyverklaring en algemene voorwaarden zijn. Deze pagina’s moeten altijd gemakkelijk via de onderkant van de website, de zogeheten footer, te vinden zijn. Controleer daarbij ook of de algemene voorwaarden en privacyverklaring echt kloppen. Let er bijvoorbeeld op dat het telefoonnummer en de contactgegevens overeenkomen met die van de contactpagina.

Over ons pagina 

De over ons pagina is ook belangrijke factor om te zien of een website wel te vertrouwen is. Dit is de pagina om te laten zien wie er achter het bedrijf zit en waarom ze in deze business zitten. Let op de volgende onderdelen bij een goede over ons pagina.

  • Foto’s van alle medewerkers;
  • Foto’s van bedrijfspand;
  • Persoonlijk verhaal van iemand;
  • Bedrijfsvideo;
  • Eventueel vacatures die uitstaan.

Over ons pagina

Eigen foto’s op website

Gebruikt de website alleen maar foto’s van lachende mensen die precies de juiste houding hebben voor de camera? Dan is de kans zeer groot dat er alleen maar gratis stockfoto’s worden gebruikt. Stockfoto’s zijn gratis foto’s van het internet die gemakkelijk iedereen kan downloaden. Hoewel de meeste websites gebruik maken van stockfoto’s, maken ze ook hun eigen content om uniek te zijn. Dit is te veel werk voor oplichters en daardoor maken ze alleen gebruik van stockfoto’s.

Hieronder een voorbeeld van een stockfoto.

Stockfoto's

Let op de URL

Open je een link vanuit een mail of zie je een opvallende URL, controleer hem dan altijd eerst. Je kunt bijvoorbeeld alles weghalen wat achter .com of .nl staat. Kom je dan uit op de homepage van het bedrijf wat je verwacht? Zo niet, dan is het zeker een teken dat je nog eens extra goed moet controleren waar de link vandaan komt.

Tot slot willen we nog meegeven om nooit zomaar overhaast over te gaan tot aankoop. Vergelijk de prijzen met concurrenten, is er informatie te vinden over het bedrijf in Google en kan de aanbieding eigenlijk wel kloppen? Door rustig te controleren met behulp van de bovenstaande punten, lukt het bijna altijd om de betrouwbaarheid van een website te controleren.