Communiceren is een breed begrip. Het gaat van een praatje bij het koffiezetapparaat tot het aanspreken van je hele doelgroep. Hoe de communicatie ook verloopt, er zit altijd een achterliggende gedachte achter. Bij de koffiezetautomaat is het voornamelijk informeel, maar communiceer je iets naar klanten dan gebeurt dit vaak op een formele manier die er op gericht is om de klant een bepaald gedrag te laten vertonen. Dit gedrag wordt ‘’ persuasieve communicatie ‘’ genoemd en is bedoeld om je doelgroep te overtuigen van je product of dienst. En dat op een manier de klant eigenlijk niet eens door heeft dat hij beïnvloed wordt.

Hoe werkt persuasieve communicatie?

Met iemand overtuigen is niets mis, het gaat er om op welke manier je dit doet. Wanneer het gebeurt door middel van valse overtuigingen dan maak je misbruik van de klant. Maar er zit een verschil tussen liegen en het niet vertellen van de hele waarheid. Wanneer je een product of dienst verkoopt waar een klant weinig kennis van heeft dan is het makkelijk alleen de voordelen te communiceren zodat de klant zich eenvoudig laat overtuigen. In dit geval is de klant een eenvoudig te manipuleren doelwit. Maar ethisch verantwoord is het niet echt. Daarom zijn wij er van overtuigd dat een goede persuasieve boodschap weldoordacht is en zinspeelt op waarheden.

Bij persuasieve communicatie zijn een drietal zaken cruciaal.

  • De zender
  • De boodschap
  • De ontvanger

De zender
Wie is er verantwoordelijk voor het overbrengen van de boodschap? Hoe invloedrijker hij/zij is binnen de branche, des te eerder de klant geneigd is om deze persoon te vertrouwen.

De boodschap
Hoe persuasief de boodschap naar de doelgroep gecommuniceerd wordt ligt aan jezelf. Bedenk daarom vooraf welke gedragsverandering je bij de doelgroep wilt realiseren voordat je na gaat denken over de concrete boodschap.

De ontvanger
De ontvanger is een breed begrip. Het betreft een volledige doelgroep die natuurlijk niet uit één persoon bestaat. Hoe spreek je met één boodschap je gehele doelgroep aan? Dat is de grote vraag. En vervolgens is het ook nog een raadsel hoe de doelgroep reageert op je boodschap.

Persuasieve communicatie in de praktijk

Een doelgroep overtuigen kan een behoorlijk pittige opdracht zijn.

Je hebt namelijk maar een beperkt aantal kansen om je (potentiële) klant te overtuigen. En is het niet gelukt, dan is dat een gemiste kans. Een aantal tips om je doelgroep op een persuasieve manier aan te spreken zijn:

  • Benader je doelgroep nooit te agressief
  • Spreek je doelgroep op een ethisch verantwoorde manier aan
  • Maak nooit misbruik van je eigen macht om je doelgroep te overtuigen

Op zoek naar meer concrete tips die je opweg helpen om je klant te overtuigen van je product of dienst? We voorzien je graag van een passend advies, aansluitend binnen je branche of organisatie. Neem gerust contact op met Thijs van der Cammen via +31 (0) 40 218 30 40.

Gericht je doelgroep aanspreken