Hoe verzin je een merknaam?

Een goede merknaam verzinnen, daar zitten nogal wat haken en ogen aan. De perfecte merknaam is uniek, makkelijk uit te spreken, eenvoudig te onthouden en bij voorkeur is de domeinnaam ook nog beschikbaar. Het bedenken van een goede merknaam kan erg lastig zijn, omdat er al miljoenen merken en domeinnamen geregistreerd staan. Hoe ga je te werk als je een merknaam moet verzinnen? Wij geven een aantal handige tips!

1. Wie ben je?

Je kunt je merk vernoemen naar een persoon, zoals de oprichter van het bedrijf. Denk maar eens aan McDonald’s, Van den Burg Scooters of adidas (vernoemd naar de oprichter Adolf Dassler).

2. Wat doe je?

Je kunt ook een naam kiezen die letterlijk vertelt wat je doet, zoals Schilderijenshop, Burger King of Telefoonwereld. Bij deze merknamen heb je verder bijna geen informatie meer nodig om te weten wat hun kernactiviteit is.

Het kan ook iets minder voor de hand liggen, zoals bij Extendure. Een extender is iets of iemand die zorgt voor groei. Laat dat nou precies zijn wat wij dagelijks doen!

3. Waar kom je vandaan?

Als je trots bent op je afkomst, mag je dat laten zien. Zo is Marlboro vernoemd naar Great Marlborough Street, een straat in Londen, waar de fabriek stond die de eerste sigaretten vervaardigde.

De Zweed Ingvar Kamprad koos voor een samenstelling van zijn initialen en de eerste letters van Elmtaryd en Agunnaryd, de boerderij en het dorp waar hij opgroeide. Dat werd dus IKEA.

4. Wat wil je communiceren?

Met je naam kun je ook laten zien waar je voor staat. Zo staat Durex bijvoorbeeld voor durability, reliability en excellence en is Nike vernoemd naar de Griekse godin van de overwinning. Voor een bedrijf dat sportkleding en (sport)schoenen maakt, is de link met overwinning zo gek nog niet. Ook het merk Venus, dat onder andere bekend is van scheermesjes voor vrouwen, is vernoemd naar een mythologisch figuur, namelijk naar de Romeinse godin van de liefde en schoonheid.

Merken(Bron: Marketingmag)

Tot slot

Of je nu een kiest voor een familienaam, herkomstnaam, neutrale, beschrijvende of abstracte merknaam, zorg er altijd voor dat je bedrijfsnaam onderscheidend, prikkelend en toekomstbestendig is. Een sterke merknaam zweeft tussen emotioneel en commercieel. Waar je ergens in dat spectrum wilt zitten, is volledig aan jezelf.

Heb je al een goede bedrijfsnaam bedacht? Dan is een sterk marketingcommunicatieplan de volgende stap. In een ander blog leggen we uit hoe je een marketingcommunicatieplan schrijft.

Veel succes en vooral veel plezier met het bedenken van je merknaam! Heb je verder nog vragen of behoefte aan meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op via +31 (0) 40 218 30 40.

2018-10-22T16:43:22+00:00