Instagram algoritme
27 januari 2021
Leestijd: 4 min
Door: Extendure

Het Instagram algoritme in 2021

Hoe werkt het Instagram algoritme eigenlijk? Dat is een vraag die wij vaak voorbij zien komen, zeker nadat Instagram de chronologische feed heeft verwijderd. Het begrijpen van het Instagram algoritme in 2021 is daarom zeer belangrijk om het maximale uit jouw Instagram account te halen. In dit blog geven wij onze beste tips om het Instagram algoritme te hacken, zodat jij meer betrokkenheid bij jouw bedrijf of merk kunt krijgen.

Hoe werkt het Instagram algoritme in 2021?

Als je al enige tijd op Instagram hebt doorgebracht dan weet je dat het Instagram en haar algoritme mysterieuze dingen kunnen doen. Maar als je eenmaal begrijpt hoe dit algoritme werkt dan kan jij daarop jouw contentstrategie aanpassen om het maximale uit het platform te halen. Volgens Instagram zijn er 6 belangrijke factoren die het Instagram algoritme beïnvloeden:

 1. Interest;
 2. Relationship;
 3. Timeliness;
 4. Frequency;
 5. Following;
 6. Usage.

1. Interest

Je Instagram-feed is niet alleen gebaseerd op wie je volgt, maar ook op de accounts en soorten content die je in het verleden leuk vond. Hoe meer het Instagram algoritme denkt dat je een bepaald type bericht leuk zult vinden, hoe hoger het in je feed, stories of Reels zal verschijnen.

Dat wat jij ziet op je Instagram-feed is een combinatie van je gedrag op Instagram in het verleden. De accounts waarmee je het meest interactie hebt komen als eerste op je feed. Reacties, DM’S, vind-ik-leuks en getagd worden heeft allemaal invloed hierop.
Het is daarom belangrijk om actief te zijn op Instagram. Zo krijgt je doelgroep meer mogelijkheden om met jouw content in aanraking te komen en dit stuurt positieve signalen naar het Instagram algoritme.
Het algoritme geeft dus de prioriteit aan content die de meeste betrokkenheid heeft. Maar wat zijn nu de belangrijkste factoren van betrokkenheid. Volgens Instagram zijn dit: vind-ik-leuks, reacties, delen en weergaven van video’s. Nu je weet wat de belangrijkste factoren zijn, is het belangrijk om hierop in te spelen bij het maken van je content. 

Instagram algoritme foto voor in blog

2. Relationship

Het algoritme van Instagram geeft prioriteit aan berichten van je familie, vrienden en accounts waar jij om geeft. Het instagram algoritme vogelt om deze reden uit wat jij het liefst wilt zien. Volgens Thomas Dimson, een software engineer bij Instagram, kan het bedrijf theoretisch gezien bepalen om wie jij het meest geeft, gebaseerd op hoe jij de app gebruikt. Het instagram algoritme probeert jouw relatie met een persoon te berekenen zodra jij een account volgt. Dit doen ze door jouw content van dit account voor te schotelen en bij te houden hoe jij de interactie aangaat (of juist niet).

3. Timeliness

Het algoritme kijkt niet alleen naar hoeveel interactie jouw Instagram bericht krijgt, maar het kijkt ook naar hoelang geleden het bericht is geplaatst. Instagram probeert altijd de nieuwste content aan jou voor te schotelen. Plaats daarom jouw content op tijdstippen waarop jouw doelgroep online is. Dit kan je zien in de statistieken van jouw account. Op deze manier vergroot je de kans dat jouw bericht op dat moment vind ik leuks krijgt.

4. Frequency

Als je vaak op de Instagram app zit dan is de kans groot dat jouw feed er chronologisch uitziet. Dit komt doordat Instagram jou altijd de laatste en beste content wil voorschotelen. Als je minder vaak op de app zit dan krijg je eerst de berichten te zien die jij waarschijnlijk leuk vindt i.p.v. een chronologische feed.

5. Following

Als je veel mensen volgt op Instagram, dan heeft Instagram meer mogelijkheden om content voor te schotelen die jij waarschijnlijk interessant vindt. Dit houdt ook in dat het kan voorkomen dat je berichten van accounts waarin je weinig interesse toont niet te zien krijgt. Het is daarom van belang om jouw volgers te boeien en interactie uit te lokken. Dit kan bijboorbeeld met een vraag in de caption of een poll in de stories.

6. Usage

Als je maar een paar minuten op Instagram doorbrengt, dan krijg je ook maar een paar berichten te zien. Vaak zijn dat de berichten waarvan het algoritme denkt dat deze het beste bij jou passen. Als je heel vaak op Instagram zit, dan is het zelfs mogelijk dat je de bodem van de put bereikt. Instagram zal dan accounts aan jou gaan voorstellen waarin je misschien geïnteresseerd bent.

Instagram Tips

Het komt erop neer dat Instagram wil dat jij zo lang mogelijk op het platform blijft hangen, zodat Instagram op haar beurt weer zo veel mogelijk advertenties kan verkopen. In dit geval is het zeker tijd = geld.

Zorg er daarom met jouw content voor dat de gebruiker de interactie met jouw post aangaat. Hiervoor hebben wij een aantal tips:

 • Zorg voor kwalitatief hoogstaande content;
 • Lok de interactie uit met een vraag, poll of slider;
 • Gebruik de nieuwste functies van Instagram, zoals bijvoorbeeld Instagram Reels. Instagram brengt haar nieuwste functies graag onder de aandacht en pushed deze extra;
 • Plaats video’s zodat mensen langer bij jouw account blijven hangen;
 • Schrijf lange captions, zodat mensen jouw verhaal lezen en geïnteresseerd raken in jouw account

Wij hopen dat jij het Instagram algoritme in 2021 gaat verslaan en scoort met jouw account. Mocht jij nou hulp nodig hebben met jouw social media marketing, neem dan contact met ons op om vrijblijvend de mogelijkheden voor jouw onderneming te bespreken.