Stockfotos
16 maart 2017
Leestijd: 3 min
Door: Extendure

Het gebruik van stockfoto’s; Do’s & Dont’s!

Iedereen gebruikt tegenwoordig stockfoto’s maar wat zijn stockfoto’s nu precies? Een stockfoto is een foto die door een fotograaf gemaakt wordt en via een stockbureau verkoopt. De foto is niet exclusief en kan door meerdere partijen aangekocht worden. Als je dan z’n stockfoto koopt dan mag je die onder bepaalde voorwaarden gebruiken. Die voorwaarden verschillen per beeldbank. Er zijn ontzettend veel stockfoto’s te vinden. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een stockfoto van. De meeste beeldbanken delen de stockfoto’s in op categorie zo zijn ze ontzettend makkelijk te vinden maar er zitten een aantal haken en ogen aan. Hieronder lees je alles wat je moet weten op het gebied van stockfoto’s.

Commerciële stockfoto’s

Bij sommige beeldbanken wordt er een onderscheid gemaakt tussen redactioneel en commercieel gebruik van de stockfoto. Onder commercieel wordt verstaan de promotie van een product of dienst door middel van een advertentie, brochure, folder flyer of voor het op leuken van een bedrijfswebsite. Sommige foto’s zijn uitgesloten van commercieel gebruik. Op deze foto’s staan mensen vaak herkenbaar op. Als commercieel gebruik niet toegestaan is, staat dit bij de foto vermeld.

Licentie

Je kunt ook stockfoto’s kopen met een licentie. De beeldbank wil dan precies weten hoe en hoe lang je de foto wil gebruiken en daar wordt de prijs op gebaseerd. Deze foto’s hebben dus letterlijk een beperking op het gebruik. Dan bestaat er ook nog zo iets als een gemeenschappelijk licentiemodel genaamd Creative Commons. Fotografen delen de foto’s via dit model en dat betekent dat je er niet voor hoeft te betalen en je geen zorgen hoeft te maken over de rechten. Via deze licentie behoud de fotograaf al zijn rechten maar geeft anderen wel toestemming om zijn werk te verspreiden. De Creative Commons licentie kent wel vier voorwaarden. Kijk altijd goed naar welke voorwaarden vermeld staat bij de foto:

  1. Naamvermelding: Dit betekent dat jij de foto van een fotograaf mag kopiëren, distribueren, vertonen en mag opvoeren maar ook om afgeleid beelmateriaal te maken dat gebaseerd is op de de foto van de fotograaf. Je moet alleen wel de fotograaf vermelden als maker.
  2. Niet-commercieel: Dit betekent dat je de foto mag kopiëren, vertonen, distribueren en mag opvoeren maar het mag niet gebruikt worden voor commerciële doeleinden.
  3. GeenAfgeleidewerken: Dit betekent dat je de foto mag kopiëren, distribueren, vertonen en mag opvoeren als de foto maar in originele staat blijft. Je mag de foto dus niet gebruiken als basis voor nieuw materiaal.
  4. Gelijkdelen: De fotograaf staat anderen toe om van zijn foto’s afgeleid materiaal te maken maar je moet je eigen werk dan onder dezelfde licentie vrijgeven als het originele werk.
Candy 1961536 1920 e1489659479766

Goede sites voor stockfoto’s

Er komen stiekem toch nog best veel regeltjes kijken als het gaat om stockfoto’s. Wees hier altijd voorzichtig mee want voor je het weet krijg je een fixe boete omdat je je niet gehouden hebt aan de regels. Hier onder staan een aantal goede sites die je kunt bezoeken voor stockfoto’s.

Gratis stockfoto’s
1. Pixabay
2. Unsplash
3. Free Stockphoto
4. Pexels

Commerciële stockfoto’s
1. Getty Images
2. Istock
3. Shutterstock
4. Dreamstime

Dit is een kleine greep uit de vele site waar je terecht kunt voor gratis en commerciële stockfoto’s. Kijk altijd goed wat de voorwaarden zijn om de foto te gebruiken, zo voorkom je een boete en heb je langer plezier van je foto.