Georgia de lotz 1283628 unsplash e1559134830359
19 maart 2019
Leestijd: 6 min
Door: Extendure

Dé ultieme Instagram voor bedrijven handleiding

Instagram is booming! Het social media platform dat is gericht op beeldcontent groeide in Nederland in één jaar tijd met 830.000 gebruikers ten opzichte van 2018. In vergelijking: Facebook verloor in dezelfde periode 640.000 gebruikers, dit blijkt uit het Nationale Social Media Onderzoek 2019 door Newcom. Instagram is dus hot en daar moet je als bedrijf de vruchten van plukken. Wij helpen je op weg met de ultieme Instagram voor bedrijven handleiding.

Wat zijn de voordelen van een bedrijfsprofiel op Instagram?

Mocht je met jouw bedrijf nog niet actief zijn op Instagram dan raden we je aan om eerst een account aan te maken. Dit kan eenvoudig door de Instagram app te downloaden en een account voor jouw bedrijf te claimen. Daarna is het verstandig om jouw profiel om te zetten naar een bedrijfsprofiel. Met een bedrijfsprofiel krijg je toegang tot statistieken van Instagram en nieuwe bedrijfsfuncties. Hierdoor krijg je meer inzicht in welke gebruikers interactie hebben met jouw bedrijf op Instagram.

Een bedrijfsprofiel op Instagram instellen

 1. Ga naar je profiel en tik op de drie streepjes in de rechterbovenhoek
 2. Tik op Instellingen
 3. Tik op Overstappen op bedrijfsprofiel
 4. We raden je aan om je bedrijfsprofiel te koppelen aan een Facebook-pagina die is gekoppeld aan je bedrijf. Je kun je eenvoudiger gebruikmaken van de functies voor bedrijven.
 5. Voeg informatie toe zoals de categorie van je bedrijf of profiel en contactgegevens.
 6. Tik op Klaar

Maak een (marketing)communicatieplan

Nu je een Instagram account met bedrijfsprofiel hebt, is het verstandig om een strategie te bedenken waarin je jouw bedrijfsdoelstellingen koppelt aan Instagram. Hierbij is het van belang om na te denken op welke manier je het platform gaat gebruiken. Met lukraak foto’s en/of video’s plaatsen zonder doordacht idee ga je het niet redden in 2019. Mensen zijn op zoek naar accounts die meerwaarde bieden, kennis bijbrengen, amuseren of inspireren. Houdt er rekening mee dat mensen gevoelig zijn voor oogstrelende content en doordachte feeds. Zorg ervoor dat jouw content eruit springt binnen de miljoenen foto’s die dagelijks worden geplaatst en zorg voor een stijl die één geheel vormt. Plan jij graag een moment in om alle Instagram berichten te maken voor bijvoorbeeld de komende week? Je kan content vooruit inplannen om te zien hoe jouw tijdlijn eruit komt te zijn met apps als Hootsuite of UNUM.

App blurred background cellphone 1092671 1 1200x800

Content plaatsen

Er zijn verschillende manieren om een insteek voor jouw contentstrategie te kiezen. Zo kan je bijvoorbeeld een kijkje achter de schermen geven met jouw account, influencers inzetten om jouw product en/of dienst te promoten of user genarated content in zetten. Hierbij laat je gebruikers content voor jou maken en jij deelt deze content vervolgens op Instagram, bijvoorbeeld in ruil voor een vermelding van de naam van de content maker. Ook is het mogelijk om een product en/of dienst te promoten.

Foto of video plaatsen

Nu je een doordachte strategie en insteek hebt kan je aan de slag met het plaatsen van content in de vorm van foto’s of video’s. Om ervoor te zorgen dat jouw content in de juiste formaten op Instagram verschijnt hebben wij de afmetingen voor Instagram op een rij gezet die in 2020 worden gehanteerd.

 • Profielfoto: 180 x 180
 • Foto (vierkant): 1080 x 1080
 • Foto (liggend): 1080 x 566
 • Foto (portrait): 1080 x 1350
 • Stories: 1080 x 1980
 • IGTV Cover: 420 x 654

Mocht je benieuwd zijn naar alle juiste formaten voor social media lees er dan alles over in ons blog Social media afmetingen 2023.

Als je een foto of video gaat plaatsen zijn er verschillende mogelijkheden waarmee je het bereik kan vergroten. De meest gebruikte mogelijkheid is het gebruiken van hashtags. Hierbij is het wel van belang om relevante hashtags te gebruiken die betrekking hebben op hetgeen dat op de foto of video wordt vertoond. Daarnaast kan je een locatie toevoegen, zodat mensen die op een locatie zoeken jouw bericht voorbij zien komen. Je kan ook mensen tagen, zodat je op hun profiel terecht komt onder het tabje met de getagde foto’s. Als laatste is het belangrijk om de interactie aan te gaan met jouw doelgroep. Het sociale aspect van social media wordt nog wel eens vergeten. Het gaat niet alleen om zenden, maar zeker ook om interactie. Ook is het algoritme van Instagram hier op ingesteld. Als een bericht binnen één uur veel betrokkenheid heeft dan gaat Instagram ervan uit dat dit bericht mogelijk interessant is voor andere gebruikers. Hierdoor kan je op de verkennen pagina van Instagram verschijnen. Hierop verschijnt content die gebruikers mogelijk interessant vinden op basis van hun gebruik van het platform.

Instagram Story

Een Instagram Story is ongeveer hetzelfde concept als een bericht op Snapchat. Een Instagram Story blijft 24 uur zichtbaar voor de volgers en verdwijnt daarna voorgoed. Dit is een ideale manier om content tijdelijk te displayen. Dit kan je bijvoorbeeld doen bij een tijdelijke actie of als je de volgers behind the scenes neemt. Zodra je meer dan 10.000 volgers hebt biedt Instagram een mogelijkheid om een link toe te voegen aan je Instagram Stories. Dit is ideaal om mensen naar je webshop of blog te leiden. Daarnaast is het een tip om dagelijks een story te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat je een cirkel om je profielfoto krijgt en hieraan kunnen gebruikers zien dat het een actief account is.

Story highlights

Naast het gebruik van Instagram Stories die na 24 uur verdwijnen, is het ook mogelijk om je verhalen langer weer te geven. Dit kan je doen door Instagram Story Highlights te maken. Een woonwinkel kan bijvoorbeeld hoogtepunten weergeven in de categorieën slaapkamer, keuken, woonkamer etc.

IGTV

Vorige jaar kondigde Instagram IGTV aan, een nieuwe app voor het kijken van lange, verticale video’s van jouw favoriete Instagram accounts. Hoewel er een stand-alone IGTV-app is kan je IGTV ook bekijken door in de rechterbovenhoek te klikken op het ‘tv-tje’. Instagram heeft IGTV ontworpen voor de manier waarop je jouw telefoon gebruikt, namelijk verticaal. Daar waar je op Instagram zelf een bericht van maximaal één minuut op je tijdlijn kan plaatsen, is het op IGTV mogelijk om video’s van maximaal één uur te plaatsen.

Analyseer je Instagram volgers

Nu je content hebt geplaatst en de interactie met je doelgroep bent aangegaan, is het van belang om je volgers te analyseren. Hierbij komt het gebruik van een bedrijfsprofiel van pas. Door de statistieken te gebruiken krijg je inzicht in het aantal interacties en ontdekkingen per bericht. Daarnaast is het mogelijk naar instellingen te gaan en op statistieken te klikken om meer inzicht te krijgen in de doelgroep. Hiermee krijg je inzicht in waar je doelgroep vandaan komt, welke leeftijd ze hebben, wat het geslacht is en op welke tijdstippen jouw doelgroep actief is. Cruciale informatie om je doelgroep gericht te kunnen targeten voor het meeste bereik.

Instagram

Hopelijk heeft ons Instagram voor bedrijven handleiding je geholpen met het opzetten van je Instagram, en het inplannen en analyseren van je berichten. Mocht je nog hulp nodig hebben bij het inplannen van leuk bericht voor je Instagram pagina dan helpen we je graag op weg met de Extendure Contenkalender 2023. Met deze contentkalender heb je een hulpmiddel voor het inplannen van content of het bedenken van leuke inhakers op bijzondere dagen. Maar wil jij nu graag extra ondersteuning met je Instagram? Bekijk dan onze social media pagina, daarin vertellen we wat we voor jouw kunnen betekenen.

Volg jij @extendurenl al op Instagram?