Het is weer zomer! Dat betekent lange dagen, warm weer en zomervakantie. Wat het soms ook betekent, is een zogenaamde zomerdip: een periode waarin het online winkelgedrag lijkt af te nemen. Veel bedrijven zien de zomervakantie ook echt als zomervakantie en laten hun online zichtbaarheid een beetje liggen. Wij denken juist het tegenovergestelde, want we zien juist extra kansen in deze periode. Wat kun je er in de zomer aan doen om minstens net zo succesvol te zijn als in de rest van het jaar? Wij geven je een aantal suggesties (die we zelfs voor je kunnen implementeren). Allereerst willen we je een aantal redenen geven waarom je in de zomerperiode online zichtbaar dient te zijn;

  • Meer mensen zijn vrij dus potentiële lezers/kopers
  • Het aantal mensen dat in Nederland blijft tijdens de vakantie is gestegen
  • Tarieven voor mobiel internet in de Europa zijn hetzelfde als in NL
  • Bijna overal is wereldwijd Wi-Fi beschikbaar
  • Aantal mobiele shoppers stijgt
  • Betalen kan overal via een bankieren app

1. Summer Sale

Veel bedrijven starten een grote uitverkoop in de zomer. Waarom zou je niet meeliften met hen? Besef dat je niet altijd korting hoeft te geven tijdens een Summer Sale. Je kunt ook gratis verzending aanbieden of een kleinigheidje meeleveren om de aankoop aantrekkelijker te maken. Zorg er vervolgens wel voor dat je genoeg mankracht hebt om een stijging van het aantal verkopen af te handelen. Want ontevreden klanten komen niet snel meer terug.

2. Verstuur nieuwsbrieven

Je hoeft niet telkens je producten aan nieuwe klanten te verkopen. Bestaande klanten zijn minstens net zo waardevol als nieuwe klanten, misschien zelfs waardevoller. Stuur je klanten om deze reden een leuke nieuwsbrief met passende zomeraanbiedingen. Of laat het doen, door ons bijvoorbeeld. In de zomerperiode hebben mensen net iets meer tijd om even door je brief te lezen. 

3. Adverteer meer 

Veel bedrijven adverteren minder tijdens de zomerperiode. Dit heeft als gevolg dat de kosten per klik lager liggen. De adverteerder betaalt voor elke bezoeker die doorklikt naar zijn website dus minder. Je advertentie valt dus eerder op omdat er meer ruimte voor is. Ook al leidt dit niet direct tot extra sales, het is zeker goed voor je merkbekendheid. Via Facebook advertenties kun je ook gericht targeten op bepaalde doelgroepen. In de vakantieperiode zullen voornamelijk gezinnen/families en studenten weg zijn aangezien zij gebonden zijn aan schoolvakanties. Jong volwassenen die een vaste baan hebben zullen eerder buiten het hoogseizoen op vakantie gaan (scheelt aanzienlijk in prijs) dus zijn in de zomerperiode gewoon aan het werk. Dit is dus een interessante doelgroep.

zomermarketing banner

4. Socials

In de vakantie zijn mensen vaak nog meer met hun telefoon bezig dan tijdens een normale werk- of schoolweek. Tijdlijnen van Facebook en Instagram worden constant bekeken. En men is druk bezig met het plaatsen van vakantiefoto’s op deze netwerken. Ze worden dus volop gezien, en daar liggen dus absoluut kansen! Met leuke berichten val je zeker op tussen alle vakantiefoto’s van vrienden. Voor extra veel bereik kun je dus bijvoorbeeld een gave winactie (like, share and win) plaatsen.

5. Lokale SEO

Mensen zijn tijdens hun vakantie regelmatig dagjes weg of gaan lekker shoppen. Als ze onderweg een zoekopdracht intypen op hun telefoon, wil je natuurlijk als lokale partij zichtbaar zijn. Dit doe je door je website volgens de lokale SEO richtlijnen in te richten.

6. Je eigen website

Hoe staat het eigenlijk met je eigen website. Mocht de vakantieperiode inderdaad relatief rustig zijn voor je bedrijf, gebruik deze tijd dan om je website nazomer proof te maken. Kijk eens kritisch naar je pagina’s, update je content en bedenk leuke acties voor het najaar. Daarnaast kun je nog bepaalde strategieën voor je social media kanalen uitwerken in deze weken.

mobile shopping

Wat betekenen die bovenstaande punten voor je website? Omdat men tegenwoordig vaker mobiel online zoekt dan via desktop, is het zaak dat je website mobile responsive is (en snel dient te laden). Is een mobiele site verplicht? Nee dat niet, maar door een toename van het mobiele verkeer wordt een niet-mobiele site door zoekmachines benadeeld/afgestraft.

Wij zien de zomerperiode als een tijd vol kansen. Wij zien de zomerperiode als een tijd vol kansen. Neem contact met ons op en helpen je graag met je zomermarketingstrategie.
Bel naar 040 21 83 040 om meteen een specialist te spreken, of stuur je vraag naar info@extendure.com.