Adblockers worden steeds populairder. Wereldwijd is het aantal actieve adblocker gebruikers van 21 miljoen in 2010 toegenomen naar 198 miljoen in 2015. Het is lastig na te gaan hoeveel Nederlanders een adblocker op zijn of haar internetbrowser heeft geïnstalleerd. Geschat wordt dat in Nederland ongeveer 20 procent van alle advertenties niet getoond worden door het gebruik van adblockers. Daarnaast wordt ook Adwords door veel adblockers geblokkeerd. Is dit voor marketeers reden tot paniek of is het tij nog te keren?

Eigen schuld, dikke bult!

Volgens het advertentie bureau IAB hebben marketeers het aan zichzelf te wijten, door concurrenten steeds met opvallende, maar vaak irritante reclames te overtreffen. Herinner jij je nog de tijd dat je slechts een kleine banner op een pagina aantrof? Dit is tegenwoordig niet meer voor te stellen. We leven namelijk in een tijd waarin homepage takerovers, skins, non-skippable video’s en banners die door je content lopen maar al te normaal zijn. De balans tussen de content, commercie en technologie is volgens IAB dan ook hevig verstoord. “We zijn onze sociale en ethische verantwoordelijkheid, om een veilige en bruikbare ervaring voor iedereen te realiseren, uit het oog verloren”, meldt IAB. Het toenemende gebruik van adblockers is hier een logisch, en volgens IAB terecht gevolg van.samenvatting profiel adblockers

Voorstanders van adblockers

De Nederlandse tak van IAB heeft een onderzoek onder Nederlanders uitgevoerd naar het gebruik en de mening over adblockers. Vanzelfsprekend is de voornaamste reden (73 procent) dat mensen zich storen aan advertenties op websites. 40 procent geeft als reden aan zichzelf te willen beschermen tegen malware en virussen. Daarnaast is het voor 39 procent vooral een privacy-kwestie, omdat zij niet willen dat websites informatie over hen verzamelen.

Ergernissen

Het IAB vroeg zich tevens af wat de grootste ergernissen van Nederlanders zijn ten opzichte van reclames op websites. Met 59 procent bleken de advertenties die niet weg te klikken zijn de meesteergernis op te wekken. 54 procent ergert zich vooral aan grote advertenties die meer dan de helft van de pagina afdekken. Advertenties vanzelf afspelen met geluid worden door 41 procent als irritant ervaren.stellingen

Tegenstanders van adblockers

Aan de ene kant zijn adblockers dus een goede zaak tegen alle irritante advertenties. De keerzijde is dat het de advertenties blokkeert waarvan de salarissen van uitgevers betaald worden. Goede content leveren is dus geen garantie voor inkomsten. Zonder geld zou de kwaliteit van content mogelijk achteruit kunnen gaan.

Adblocker uitzetten voor content

De oplossing waar uitgevers nu mee kunnen komen is het blokkeren van content voor mensen die een adblocker gebruiken. Lezers hebben hierdoor de keus om de website op een ‘whitelist’ te zetten of om de adblocker helemaal uit te schakelen. Een whitelist is een lijst met websites die de adblocker als het waar overslaat, en waarop dus wel advertenties te zien zijn. Er zijn een aantal redenen waarom dit idee niet zal werken. Een daarvan is dat het merkimago hierdoor een flinke tik krijgt en het zal afbreuk doen aan de relatie met je vaste lezers.

Betalen voor advertentievrije content

Wat ook steeds vaker voorkomt is dat uitgevers geld vragen om een pagina advertentievrij te tonen. Lezers zouden een maandelijkse of jaarlijkse bijdragen moeten betalen om de weggehaalde advertenties te compenseren. Ook dit zal in veel gevallen niet werken. Uitgevers hebben niet bepaald een monopolypositie als het gaat om verspreiden van hun content. Als lezers moeten betalen voor content kunnen zij binnen een paar muisklikken overstappen op een alternatief. Er is geen eerlijke strijd tussen uitgever en lezer.geld betalen voor adblocker

Whitelist

Naast dat contentmakers minder geld binnen krijgen, gebruiken tegenstanders van adblocker nog een argument. Het gaat hierbij om het verdienmodel van een aantal adblockers. In 2011 heeft de hoofdontwikkelaar van de meest gebruikte Adblocker, genaamd Adblocker Plus (2013, 250 miljoen downloads), een ‘whitelist’ geïntroduceerd waarop advertenties staan die wel toegelaten worden. Het zou gaan om advertenties die voldoen aan een aantal richtlijnen.

Verdienmodel

Met het introduceren van deze whitelist kwamen er ook een aantal ‘strategic partners’, waaronder Google, Amazon, Microsoft en Yahoo. Op deze manier heeft Adblocker Plus zich gepositioneerd als middenman en kunnen zij de prijs voor het deblokkeren van advertenties bepalen. Veel mensen vinden het verdienmodel van Adblocker Plus daarom geen haar beter dan dat van de adverteerders.

De oplossing voor het probleem

De gegevens uit alle tabellen komen uit het onderzoek van het IAB. Alle onderzoeksresultaten download je hier.

Wat is nu de oplossing? Is er een gulden middenweg te bewandelen? Lees hierover meer in onze volgende blog over adblockers.

Meer tips of een beetje extra hulp?

Dan kun je vrijblijvend contact opnemen. Je weet ons te vinden!