Het is een heel herkenbare situatie. Je bent iets op een website aan het zoeken en je moet je gegevens achter laten. Maar is dit wel veilig? En wat gebeurt er allemaal met je gegevens? We leven in een tijdperk van big data en je wilt als consument natuurlijk dat je gegevens vertrouwelijk behandeld worden. Dus organisaties die persoonsgegevens verwerken, verzamelen of gebruiken opgelet! Er gaat iets veranderen in de wetgeving persoonsgegevens.

De Algemene Verordering Gegevensbescherming

De Wet bescherming persoonsgegevens wordt dit jaar (in mei) veranderd. In Nederland staat deze wet bekend als de AVG, wat staat voor Algemene Verordening Gegevensbescherming (Europees wordt het de General Data Protection Regulation genoemd). Wat houden deze veranderingen precies in?

  • Dat de privacy rechten breiden uit
  • Organisaties/bedrijven hebben meer verantwoordelijkheden ten opzichte van hun klanten
  • Overal gelden dezelfde regels voor alle privacy toezichthouders

privacywetgeving 2018

Er zijn voor ondernemers een aantal belangrijke punten waar je aan dient te voldoen. Je mag niet ongecontroleerd meer persoonsgegevens verzamelen. Je dient per doel om toestemming te vragen en duidelijk aan te geven wat er met de data gebeurd. Je vraagt bijvoorbeeld het email adres van de klant om een verzendbewijs van zijn aankoop te versturen. Dan mag je dit adres dus niet gebruiken om ook de nieuwsbrief te sturen. Dit is maar een simpel voorbeeld maar het geldt voor alles waaruit te herleiden valt dat iets persoonsgebonden is. Doe je dit niet dan riskeer je een boete die behoorlijk kan oplopen. De maximale boet kan maar liefst €20.000.000 of 4% van je jaaromzet bedragen.

Maar wat zijn deze veranderingen dan? Om je de meest concrete informatie te geven verwijzen we je graag door naar de website van autoriteitpersoonsgegevens.nl waar stap voor stap uitgelegd staat waar bedrijven rekening mee dienen te houden. Lees hier het AVG 10 stappenplan en hoe je je kunt voorbereiden op deze wet. Want een goede voorbereiding wordt zeker aangeraden. Deze wet is al aangekondigd in april 2016 dus mocht je  je hier nog niets mee gedaan hebben dan raden we ten zeerste aan hier aandacht aan te besteden. Want de consequenties kunnen hoog oplopen zoals eerder te lezen viel.

Om je alvast een eindje op weg te helpen hebben we enkele belangrijke punten uit de AVG gepakt en uitgewerkt in een checklist. Voldoet jouw webshop nog niet aan de eisen zoals geformuleerd in de tabel? Dan is het verstandig hier snel mee aan de slag te gaan, om hoge boetes te voorkomen.

Checklist AVG

 

Heb je vragen over deze wetgeving? Neem dan contact met ons op. We zorgen er samen met je voor dat je website volledig voldoet aan de nieuwe wetgeving.

Wil jij graag juridische ondersteuning? Schakel dan een advocaat in Eindhoven in.